Wanneer is Windows 11 of 10 voor het laatst afgesloten?

Stefan
Wanneer is Windows 10 of 11 voor het laatst afgesloten?

De afsluit acties van een Windows 10 of Windows 11 computer worden bijgehouden in een logboek “Event viewer”.

Als u wilt weten wanneer Windows voor het laatst is afgesloten dan kunt u het logboek bekijken en zoeken op een specifiek “Gebeurtenis-id”.

Elke afsluit actie zorgt ervoor dat er in het logboek van Windows een gebeurtenis-id wordt opgeslagen. Deze ID’s kunt u filteren om te bepalen met welke reden Windows is afgesloten.

Wanneer is Windows 11 of 10 voor het laatst afgesloten?

Klik op de Startknop. In het zoekvenster type: logboek. Open vervolgens het logboek. Klik eerst op “Windows-logboeken” en hierna op “Systeem”.

Systeem gebeurtenissen in het Windows-logboek

Aan de rechterzijde klikt u in de “Acties” op “Huidig logboek filteren”. Zorg dat u het “Systeem” logboek heeft geselecteerd.

Huidig logboek filteren

Er zijn verschillende ID’s waarop u kunt filteren om te bepalen wanneer en vooral waarom Windows is afgesloten.

Elke ID kunt u zoeken door in het “Huidig logboek filteren” het veld “<alle gebeurtenis-id’s>” te voorzien van het event id. Als u binnen een specifieke tijdsperiode wilt zoeken dan kunt u het veld “Geregistreerd” aanpassen naar de gewenste tijdsperiode.

Huidig logboek filteren

Het betreft de volgende ID’s die interessant zijn om te weten wanneer en waarom Windows is afgesloten.

41

Gebeurtenis ID 41 is een ID die wordt aangemaakt als Windows is afgesloten door een foutmelding of door opeens stroomverlies.

Gebeurtenis ID 41 in logboek

1074

Gebeurtenis ID 1074 is een herstart die is uitgevoerd vanwege een app. Bijvoorbeeld als er opnieuw opgestart moet worden om de installatie te voltooien, of als Windows update een update moet afronden, dan ziet u event id 1074.

Gebeurtenis ID 1074 in logboek

6006

Als de computer is afgesloten door de gebruiker op de normale manier via de Startknop bijvoorbeeld, dan ziet u gebeurtenis ID 6006 terug in het logboek met de melding “De Event Log-service is gestopt.”

Gebeurtenis ID 6006 in logboek

6008

Mocht de computer onverwacht zijn afgesloten zonder aanwijsbare reden dan ziet u event id 6008. Om deze gebeurtenis id (“event id”) te beoordelen is er inspectie nodig van de computer zelf en moeten er meerdere logbestanden worden onderzocht. Dit is een meer algemene melding dat de computer om onbekende reden is afgesloten.

Gebeurtenis ID 6008 in logboek

U kunt al deze gebeurtenis ID’s ook combineren door ze gescheiden door een komma in te geven in het “<alle gebeurtenis-id’s>” veld. Op deze manier kunt u alle ID’s filteren die betrekking hebben op een afsluit actie van de computer.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *