Windows File Recovery (Winfr.exe) – Bestanden herstellen

Stefan
windows file recovery installeren

Windows File Recovery is een gratis applicatie van Microsoft. Windows File Recovery is het alternatief voor herstelsoftware zoals Piriform Recuva.

Met Windows File Recover is het mogelijk om verwijderde bestanden te herstellen van uw hardeschijf of een externe hardeschijf. Windows File Recovery ondersteunt meerdere bestandssystemen zoals NTFS, FAT, exFat en ReFS. Het uiterlijk van Windows File Recovery is simpel te gebruiken maar het gaat hier niet om een applicatie die we gewend zijn van Microsoft maar een command-line programma. Een programma gemaakt in het uiterlijk van MS-DOS dus.

Enige technische kennis is wel vereist om Windows File Recovery in te zetten om bestanden te herstellen. In deze instructie leg ik u zo duidelijk mogelijk uit hoe u Windows File Recovery gebruikt.

Windows File Recovery

Om te beginnen dient u Windows File Recovery te installeren van de Microsoft App Store, maar voordat u begint dient u Windows Mei 2020 (2004) update (download update programma) te hebben geinstalleerd. Windows File Recovery zal zonder deze update niet starten.

windows file recovery installeren

Download Windows File Recovery

Na installatie zoekt u in de Windows zoekbalk op: Windows File Recovery. Open Windows File Recovery, de applicatie zal u vragen om beheerdersrechten.

windows file recovery openen

Als u Windows File Recovery heeft geopend ziet u een aantal argumenten (switches) die u kunt gebruiken.

winfr

Het is belangrijk te weten welke “MODE” u dient te gebruiken in Windows File Recovery om te zoeken naar bestanden die u kunt herstellen met Windows File Recovery. In principe is de standaard mode in de meeste gevallen, NTFS. Ik raad u aan om te controleren welk bestandssysteem uw computer gebruikt.

Open de Windows verkenner. Klik links in het menu op Deze PC. Selecteer de hardeschijf waarop u wilt zoeken naar bestand(en) om te herstellen. Klik met de rechtermuisknop op deze schijf (C schijf meestal) en selecteer Eigenschappen. In het tabblad Algemeen ziet u Bestandssysteem staan met hier achter een formaat.

Lees ook
Internet werkt niet in Windows 11? Probeer deze tips!

bestandssysteem

Als u een NTFS bestandssysteem heeft kunt u in Windows File Recovery meestal de default mode gebruiken. De default mode gebruikt u als een bestand heeft verwijderd en deze weer terug wilt halen.

Mocht u de hardeschijf hebben geformateerd of is het bestand al lang geleden verwijderd dan kunt u in Windows File Recovery de MODE Segment en Signature proberen.

Segment modus en Signature modus zijn twee modi die dieper maar langzamer zoeken op de hardeschijf. In de meeste gevallen is Default modus de modus die de meeste mensen dienen te gebruiken.

OK, en hoe haal je nu bestanden terug met Windows File Recovery?

Bestanden zoeken en herstellen met Windows File Recovery

Het bestand heet winfr.exe u type dus om te beginnen: winfr.exe

De standaard switches zijn source-drive and destination-folder en /switches.

Om een bestand te herstellen dient u eigen combinaties te maken van uw huidige schijf waarop gezocht wordt (source-drive) waar u het bestand wilt naartoe wilt herstellen (destination-folder) en dan de specifieke switch die u dient te gebruiken.

Het is niet mogelijk om de source en destination op dezelfde schijf te hebben, er is dus naast de C drive een andere partitie nodig. Op de destination schijf wordt een nieuwe map aangemaakt als /Recovery_datum_tijd/ met daarin de gevonden bestanden.

Default mode

Hieronder een aantal voorbeelden met default mode

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en *.jpg zoek naar alle bestanden die eindigen met .jpg
winfr.exe c: d: /n *.jpg

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en *naam* zoek naar alle bestanden die “naam” bevatting als bestandsnaam
winfr.exe c: d: /n *naam*

Lees ook
Windows 11 22H2 installeren via USB op iedere PC

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx is de precieze locatie van een bestand.
winfr.exe c: d: /n \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx

Segment mode

Als u Segment mode wilt gebruiken, omdat u de hardeschijf ooit gewist heeft of omdat de drive kapot ging dient u /r toe te voegen aan de switches.

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en *.jpg zoek naar alle bestanden die eindigen met .jpg.
winfr.exe c: d: /r /n *.jpg

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en *naam* zoek naar alle bestanden die “naam” bevatting als bestandsnaam.
winfr.exe c: d: /r /n *naam*

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx is de precieze locatie van een bestand.
winfr.exe c: d: /r /n \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx

Signature mode

Signature mode kan alleen verwijderde specifieke bestandstype groepen opzoeken. Hiervoor dient u de /x (signature mode) en /y (bestandstype groep) switches te gebruiken, bijvoorbeeld:

winfr bestandstype groep

Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /x is signature mode /y is de bestandstype groep om naar te zoeken.
winfr.exe c: d: /x /y:ZIP

Opmerkelijk is dat als u zoekt op bestandsgroep ZIP dat u automatisch ook zoekt op document bestanden. In bovenstaande afbeelding ziet u “Extension Group” daar zoekt u op, u zal dan alle bestanden vinden met de extensies die erachter staan in “Extensions”.

U kunt nog veel meer switches gebruiken in winfr.exe (Windows File Recovery). Ik ga ervan uit dat als u deze applicatie inzet u enige technische kennis bezit om ermee aan de slag te kunnen.

Lees ook
Internet Explorer sneller maken

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *