Windows instellingen verbergen in Windows 11

Stefan
Windows instellingen verbergen in Windows 11

Wanneer u een computer deelt met andere mensen, en u wilt voorkomen dat er specifieke Windows-instellingen worden gewijzigd, dan kunt u specifieke Windows-instellingen verbergen.

Het verbergen van Windows-instellingen houdt in dat er onderdelen in het Windows-instellingenmenu niet zichtbaar zijn. Deze instellingen kunnen dus niet worden ingeschakeld, uitgeschakeld of gewijzigd via de instellingen.

Door het verbergen van de Windows-instellingen kunt u als administrator bepalen welke onderdelen toegankelijk zijn en welke niet. Het stelt u bijvoorbeeld in staat om de toegang tot wifi- of ethernetinstellingen te blokkeren. Dit kan bijzonder nuttig zijn in omgevingen zoals scholen, bibliotheken, of gedeelde werkplekken waar u wilt voorkomen dat gebruikers netwerkinstellingen wijzigen, software installeren of bepaalde systeeminstellingen aanpassen.

Het proces om Windows-instellingen te verbergen omvat meestal het gebruik van de groepsbeleid-editor (Group Policy Editor). De groepsbeleid-editor biedt een eenvoudige interface waarmee beheerders eenvoudig instellingen kunnen aanpassen en gebruikersrechten kunnen beheren. Hier kunt u specifieke beleidsregels instellen om bepaalde instellingen te verbergen of te vergrendelen. Dit is hoe het werkt.

Windows instellingen verbergen in Windows 11

Om Windows instellingen te verbergen heeft u toegang nodig tot de groepsbeleid-editor. De groepsbeleid-editor is alleen beschikbaar in Windows professional of server edities.

Optioneel: Heeft u een Home editie, dan leest u in het volgende artikel hoe u gpedit installeert in een Windows home editie.

Instellingen verbergen via groepsbeleid-editor

  1. Zoek naar ‘gpedit.msc’.
  2. Open de groepsbeleid-editor.
  3. Navigeer naar het volgende beleid: Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Configuratiescherm.
  4. Dubbelklik op ‘Zichtbaarheid van instellingenpagina’s’.
  5. Wijzig ‘Zichtbaarheid van instellingenpagina’s’ naar ‘Ingeschakeld’.
  6. Klik op ‘Toepassen’.

Als u de zichtbaarheid van instellingenpagina’s heeft ingeschakeld, dan kunt u in een optieveld aangeven welke instellingen er moeten worden verborgen.

Bijvoorbeeld: u geeft als volgt op dat alleen de pagina’s Over en Bluetooth (met de respectievelijke URI’s ms-settings:about en ms-settings:bluetooth) worden weergegeven en dat alle andere pagina’s worden verborgen:

showonly:about;bluetooth
Lees ook
URI commando's om Windows 11 MS-Settings te openen

Windows instellingen verbergen in Windows 11

Nog een voorbeeld: u geeft als volgt op dat alleen de pagina Bluetooth (met de URI ms-settings:bluetooth) moet worden verborgen:

hide:bluetooth

De beschikbaarheid van ondersteuning per gebruiker wordt hier gedocumenteerd: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2102995

Alle instellingen terugzetten

Door de instellingen weer opnieuw weer te geven maakt u het ‘zichtbaarheid van instellingen pagina’s’ leeg en volgt u onderstaand door opnieuw het beleid te forceren.

Beleid toepassen

Wanneer u heeft ingesteld wat u wilt verbergen of wilt weergeven in het instellingen venster. Dan kunt u het beleid actief gaan maken. Dit kunt u doen door simpelweg de computer te herstarten, of door het beleid op de volgende manier te forceren:

  1. Zoek naar ‘cmd.exe’.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat.
  3. Klik op ‘Als administrator’ uitvoeren.
  4. In het Opdrachtprompt venster, type: gpupdate /force

gpupdate force

Na het forceren van het lokaal beleid, ziet u direct het resultaat van de instellingen die u heeft verborgen.

Verborgen Windows-instellingen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *