Gpedit.msc niet gevonden? Probeer deze tips!

Stefan
Groepsbeleid editor installeren in Windows Home Editie

De Group Policy Editor, vaak aangeduid als GPO, Group Policy Editor of simpelweg gpedit.msc, is een geavanceerde beheertool die standaard niet aanwezig is in de Windows Home of Starter edities. Dit is consistent voor alle Microsoft Home of Starter edities, ongeacht of het nu gaat om Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10 of Windows 11.

De Group Policy Editor stelt gebruikers in staat om beleidsinstellingen in Windows op een gestroomlijnde en efficiënte manier aan te passen. Terwijl deze instellingen technisch gezien ook aangepast kunnen worden via de registereditor, biedt de Group Policy Editor een georganiseerde en gebruiksvriendelijke interface die het beheer van deze instellingen aanzienlijk vereenvoudigt.

In het vervolg van dit artikel zal ik gedetailleerd en stapsgewijs uitleggen hoe u de Group Policy Editor kunt installeren en activeren in uw Windows-systeem.

Gpedit.msc (Editor voor lokaal groepsbeleid) niet gevonden

Download Groepsbeleid-editor installatie bestand.

Om te beginnen, download het Group Policy Editor installatie setup bestand van de link hierboven. Pak het zip-bestand uit en plaats het gpedit installeren.exe setup bestand op het Windows-bureaublad.

Start met het downloaden van het installatiebestand voor de Group Policy Editor vanuit de bovenstaande link.

Nadat het downloaden is voltooid, zoekt u het gedownloade ZIP-bestand op en pakt u dit uit. Dit kan meestal door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en ‘Uitpakken’ of ‘Extract’ te kiezen.

Zoek in de uitgepakte bestanden naar het ‘gpedit installeren.exe’ bestand. Verplaats of kopieer dit bestand naar uw Windows-bureaublad voor eenvoudige toegang.

gpedit.msc installeren

Navigeer naar het ‘gpedit installeren.exe’ bestand op uw Windows-bureaublad. Klik er met de rechtermuisknop op en kies uit het dropdown-menu voor de optie ‘Als administrator uitvoeren’. Dit zorgt ervoor dat het installatieproces de benodigde rechten heeft om wijzigingen aan te brengen in uw systeem.

Lees ook
Audio kwaliteit wijzigen in Spotify? Zo werkt het!

Door het bestand als administrator uit te voeren, verzekert u zich ervan dat alle noodzakelijke componenten correct worden geïnstalleerd en dat eventuele beveiligingsbelemmeringen worden omzeild. Volg vervolgens de instructies op het scherm om de installatie van de Group Policy Editor te voltooien.

gpedit.msc windows 10 home installeren

Klik op de ‘Next’ knop om door te gaan met de installatie. Nadat u het ‘gpedit installeren.exe’ bestand als administrator heeft uitgevoerd, verschijnt er een installatievenster.  Zoek naar de knop ‘Install’ of ‘Installeren’ en klik hierop om de installatie van de Group Policy Editor te starten voor Windows 7, Windows 8, Windows 10 of Windows 11 Starter of Home editie.

Tijdens het installatieproces kan er een melding verschijnen die aangeeft dat .NET Framework 3.5 vereist is voor de correcte werking van de Group Policy Editor. Als dit het geval is en u heeft .NET Framework 3.5 nog niet geïnstalleerd op uw systeem:

Klik op de optie ‘Dit onderdeel downloaden en installeren’. Volg de instructies op het scherm om de installatie van .NET Framework 3.5 te voltooien.

Na de eventuele installatie van .NET Framework 3.5, gaat de installatie van de Group Policy Editor verder. Volg de resterende stappen zoals aangegeven op het scherm om de installatie te voltooien.

gpedit.msc windows 10 net framework 3.5 installeren

U kunt nu gpedit.msc openen op uw computer.

Editor voor lokaal groepsbeleid

Wat als gpedit.msc nog steeds niet werkt?

Voor sommige Windowsversies werkt de bovenstaande methode niet. Er is een methode die altijd werkt. In de onderstaande instructie vindt u een download naar een batch-bestand die u dient uit te voeren als Administrator.

Download Groepsbeleid-editor batch bestand.

Plaats het batch-bestand op het Windows-bureaublad en klik met de rechtermuisknop en selecteer als Administrator uitvoeren.

Lees ook
Linkshandige muis aanwijzer instellen in Windows 11/10

Voor bepaalde versies van Windows kan de eerder beschreven methode mogelijk niet werken. Gelukkig is er een alternatieve methode die consistent resultaat biedt voor alle Windows-versies. Deze methode maakt gebruik van een batch-bestand, een script dat een reeks commando’s automatisch uitvoert.

Volg de onderstaande stappen om de Group Policy Editor te installeren met behulp van het batch-bestand:

 1. Begin met het downloaden van het specifieke batch-bestand voor de Group Policy Editor vanuit de hierboven vermelde link.
 2. Na het downloaden, verplaatst of kopieert u het batch-bestand naar uw Windows-bureaublad voor gemakkelijke toegang.
 3. Ga naar het batch-bestand op uw Windows-bureaublad. Klik er met de rechtermuisknop op en kies uit het dropdown-menu voor de optie ‘Als administrator uitvoeren’. Dit zorgt ervoor dat het script de benodigde rechten heeft om wijzigingen aan te brengen in uw systeem.
 4. Het script zal nu automatisch een reeks commando’s uitvoeren om de Group Policy Editor te installeren. Het kan zijn dat u tijdens dit proces enkele bevestigingen moet geven. Volg simpelweg de aanwijzingen op het scherm.

Zodra het script zijn taak heeft voltooid, zou de Group Policy Editor geïnstalleerd moeten zijn op uw systeem. U kunt nu de editor openen en beginnen met het aanpassen van de beleidsinstellingen naar uw voorkeur.

gpedit installeren windows home of starter editie

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
20 reacties
 1. ik wil graag gpedit installeren om automatishe updates uit te schakelen in windows 10 het lukt mij niet om dit als administrator uit te voeren graag u hulp hierbij

 2. Goede dag Stefan ,
  Ik heb een vergelijkbaar probleem,
  Zodra ik Schijfbeheer , maar ook Apparaatbeheer en gpedit.msc (en vast nog meer) wil openen
  Krijg ik de melding “de bewerking is geannuleerd vanwege op uw systeem geldende beperkingen”

  dit is gewoon een persoonlijk pc thuis in een thuisnetwerk,
  met maar 1 account ,mijn Administrator account
  ik heb dit probleem nooit eerder gehad en snap ook niet wat het veroorzaakt kan hebben,

  ik probeer nu een nieuwe M2 SSD te instaleren en moet eerst een partitie maken in Schijfbeheer, maar daar kan ik nu dus niet bij

  Kan je mij misschien helpen ?

  MVG M.Hartmann

  1. Hallo, ik heb sterk het vermoeden dat er een Microsoft-account is toegevoegd die in verbinding staat met een werk-computer. Ik kan dit niet controleren, maar als dit zomaar is ontstaan zonder enige installatie van apps e.d. zou dit zomaar kunnen. Deze beleidsinstelling ontstaan vaak na het installeren van Office 365. Het komt wel eens voor dat deze melding ontstaat op een onderdeel, bijvoorbeeld bij het openen van een browser, dan zou het nog een lokaal beleid kunnen zijn die is geinstalleerd door een virusscanner. Echter, bij u komt de melding op de meest cruciale onderdelen in Windows. Ik vermoed daarom een werk-beleid.

   Wat er gebeurt is, de PC maakt een verbinding met de werk server en past beleidsinstellingen toe die client ook krijgen (via active directory meestal). Hierdoor ontstaat de melding die u ziet (vermoed ik).

   De oplossing is minder makkelijk, aangezien u niets kunt openen. Indien het een werk-koppeling is, en u alleen werkt met een lokaal account, reset dan Windows 10. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, helaas: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/herstelopties-in-windows-31ce2444-7de3-818c-d626-e3b5a3024da5#bkmk_reset_pc

   Groet, Stefan

  1. Hallo Laurent, bent u beheerder in Windows 10. Als u geen beheerder bent (een Administrator account) dan kunt u dit niet uitvoeren. Indien u een foutmelding krijgt hoor ik graag welke foutmelding, ik kan kijken of ik een oplossing kan aanbieden.
   Groet Stefan

 3. Ik wil Windows Defender inschakelen maar dit lukt niet. Uw virus en bedreigingsbeveiliging wordt beheerd door uw organisatie.
  Las dat je die in kon schakelen door in Uitvoeren gpedit.msc in te toetsen. Krijg dan de melding dat deze niet gevonden kan worden
  Er is door een ‘handige’ knutselaar gerommeld met de registersleutels.
  In de reg editor zie ik staan:
  Disable antispyware
  Disable behaviourmonitor
  Disable Onaccess protection
  Disable Scan on realtime enable

  Hoe kan ik dit weer rechtbreien? Thanks?

  1. Waar ziet u in het register (regedit.exe dus geen gpedit.msc, dit is iets anders) de sleutels
   Disable antispyware
   Disable behaviourmonitor
   Disable Onaccess protection
   Disable Scan on realtime enable
   En dan bedoel ik; welk pad HKEY_LOCAL_MACHINE etc, of HKEY_CURRENT_USER? Ik ga u proberen te helpen maar het een en ander is me niet helemaal duidelijk. U mag me ook mailen met een schermprint. Let wel u dient beheerder te zijn op de computer, bent u geen beheerder dan kunt u geen instellingen wijzigen.

 4. Zeer bedankt Stefan.
  Ik ben geholpen met onderstaande post.
  Groet, Gerrit.

  10. Re: Device/Credential Guard error on Windows 10 Home
  redelinux Novice
  redelinux 17-sep-2018 21:52 (in antwoord op Kiwitech62)

  Just run cmd as Admin and type

  bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

  and REBOOT

  this will fix

  and if you need hypervisor for something like windows emulator tools in visual studio just re-enable when you need by typing

  bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto

  and REBOOT

  Credential Guard is enabled by hypervisor, and when you disable hypervisorlaunchtype, it disables it. No there is no way to use VMWARE Workstation 14 with this enabled, because they don’t support the use of stubs to access hardware through their VMs yet. Anyway, microsoft virtualization sucks so, disable it and keep using VMWARE as it is the fastest one on the market.

 5. Hallo,
  Bij het openen van VMvirtual machine kreeg ik de volgende foutmelding: “VMware Workstation and Device/Credential Guard are not compatible. VMware Workstation can be run after disabling Device/Credential Guard “.
  Vervolgens heb ik volgens de instructie op deze pagina de groepsbeleid editor geïnstalleerd en geopend. (besturingssysteem W10 home v 1903)
  Het probleem is nu dat in de gpedit.msc niet de mogelijkheid voorkomt om Device/credential guard uit te zetten.

 6. Hallo, mijn probleem is dat ik een foto bewerking’s programma heb geinstalleerd . ik kan de foto’s bewerken maar niet opslaan er komt dan een melding dat het bestand niet te vinden is. ik heb windows 10 met windows defender
  wie kan mij hiermee helpen?
  Bert

 7. Aangezien de laptop oud is merk ik als er een update plaatsvind. Ik wilde dit uitzetten zoals boven beschreven echter staat er nog steeds geen gpedit.msc op de laptop. Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Welke Windows editie is er geïnstalleerd? (bijvoorbeeld: Windows 10 Home) en bent U Administrator (beheerder) in Microsoft Windows?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *