Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10 – PC-Tips.info

Veel mensen nemen niet de tijd om hun belangrijke bestanden te backuppen, terwijl ze later deze bestanden toch nodig hadden. Er is geen excuus voor het niet maken van een back-up. Bescherming van onze gegevens is iets waar we allemaal bezorgd over mogen zijn, vooral wanneer we belangrijke foto’s, documenten, of andere gevoelige bestanden van elk formaat op onze computers opgeslagen hebben.

Zelfs als u voorzorgsmaatregelen neemt om uw computer te beschermen tegen schadelijke software of andere potentiële gevaren die uw gegevens permanent kunnen vernietigen, is er nog steeds een kans dat er een hardware storing kan optreden. Gegevens herstellen zonder backup is niet alleen in efficient, maar kost ook veel tijd. Als het überhaupt al mogelijk is…

Het backuppen van bestanden is een eenvoudig proces dat u kan helpen om gegevensverlies te voorkomen. Het gaat om het maken van een kopie van uw belangrijke bestanden en het opslaan van de kopie op een veilige plaats, die kan worden benaderd wanneer de oorspronkelijke bestanden verloren zijn gegaan.

Windows 10 bevat een aantal hulpprogramma’s voor back-up en herstel van uw gegevens. Bestandsgeschiedenis is de primaire back-up tool in Windows 10, die bestanden volledig kan backuppen en herstellen van eerdere versies.

Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10

Backup maken van Windows 10 of een oudere versie van Windows terugzetten naar Windows 10

Backup en Restore is een hulpprogramma van Windows 7, maar u het ook gebruiken om een back-up van uw Windows 10-systeem te maken en te restoren. Als u een Windows 7 backup heeft kunt u deze e.v.t. ook restoren via dit hulpprogramma in Windows 10.

Ga naar start en klik door op Instellingen.

windows-10-backup-instellingen

Bij het zoeken zoekt u op: backup, selecteer Instellingen voor back-ups

windows-10-backup-instellingen-maken

Selecteer nu de hyperlink met de tekst “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”. En volg de instructies. Als Windows Backup nog niet is geconfigureerd dan kunt deze hier instellen. Ga als volgt te werk. Klik op Back-up instellen.

backup-instellen-windows-10

Selecteer waar u het back-up bestand wilt opslaan. Windows raadt u aan uw back-up op een externe harde schijf op te slaan. Zorg ervoor dat uw externe harde schijf is aangesloten (of geplaatst), kies het als de back-up bestemming, klik op “Volgende”, en volg de instructies.

windows-10-backup-opslaan-externe-media

Backup maken middels bestandsgeschiedenis

Bestandsgeschiedenis is een standaard ingebouwd hulpprogramma in Windows 10.

Bestandsgeschiedenis maakt geen volledige back-up van uw hele pc, maar u kunt het we; overwegen om het te gebruiken voor het maken van back-ups van uw persoonlijke bestanden. De back-up van bestanden behoudt ook eerdere versies die u gemakkelijk later weer kunt herstellen.

Standaard wordt een back-up van mappen in uw gebruikers mappen zoals documenten, downloads, muziek, afbeeldingen, video’s en het bureaublad gemaakt. U ook andere mappen op uw pc toevoegen waarvan u een back-up wilt maken. Om bestanden en mappen toe te voegen aan bestandsgeschiedenis, ga naar Instellingen voor backup, via zoeken en dan “backup”.

Klik Back-ups maken met bestandsgeschiedenis door op “Een station toevoegen”.

windows-10-backup-station-toevoegenwindows-10-backup-station-toevoegen

Ga terug naar het backup menu zoals hierboven in het voorbeeld en klik door op “Meer opties”. Ga daarna links naar “Zie geavanceerde instellingen”, selecteer uw drive en klik op “Inschakelen”. Open nu de backup instellen nogmaals, hier vind u de mappen die worden gebackupped naar de externe drive. Als u mappen wilt toevoegen dan klikt u op “een map toevoegen”.

windows-10-backup-maken-bestanden-en-mappen-toevoegen

Als u bestanden wilt terugzetten scrolt u naar onder en selecteert u “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up”.

windows-10-bestanden-terugzetten\

Windows 10 back-ups maken met systeemkopieën

Deze functie is ook een origineel Windows 7 hulpmiddel, die nog beschikbaar is in Windows 10. Het hulpmiddel maakt een image-bestand (iso format) van uw gehele systeem, inclusief geïnstalleerde programma’s (apps), systeembestanden, persoonlijke bestanden, enz. Dit is handig als de harde schijf uitvalt en u de vorige versie van Windows wilt terugzetten zonder het besturingssysteem opnieuw te installeren. Het proces kost tijd, maar het kan nuttig zijn.

Ga terug naar het backup venster in windows 10, zoek op backup en selecteer “instellingen voor backups”. Klik dan door op “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.

windows-10-systeem-backup-maken

Ga naar “Een systeem kopie maken”.

windows-10-systeemkopie-maken

Selecteer de locatie om de volledige Windows 10 backup op te slaan, aan te raden is een externe harde schijf of USB stick.

windows-10-backup-externe-drive

Backup maken via Windows 10 OneDrive

Dit is niet een volledige back-up, maar het overwegen waard als optie om uw bestanden terug te te halen. Bestanden die je opslaat op OneDrive worden opgeslagen in je Cloud One drive account je hoeft alleen maar in te loggen op je OneDrive account en de opgeslagen bestanden te kiezen die je wilt benaderen. Om te beginnen met OneDrive start u OneDrive in Windows 10 en volgt de instructies, type bij zoeken “one drive” en u vind Windows 10 OneDrive.

Systeemherstel inschakelen en bestanden terughalen uit Windows 10 met systeem herstel

Het hulpprogramma Systeemherstel maakt herstelpunten. Een herstelpunt is een verzameling belangrijke systeembestanden die zijn opgeslagen door Systeemherstel op een bepaalde datum en tijd. Systeemherstel keert alles terug naar een opgeslagen herstelpunt, maar eerst moet er een herstelpunt eerder zijn gemaakt. Als er op uw computer geen herstelpunt bestaat, heeft Systeemherstel niets om terug te zetten. Als u dit hulpprogramma wilt gebruiken, moet u herstelpunten maken.

Als u een herstelpunt wilt maken, typt u “herstelpunt” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Een Herstelpunt maken”.

windows-10-herstelpunt-maken

Klik door op “Maken”, zie onderstaande afbeelding.

herstelpunt-maken-windows-10

Geef de backup een naam, en klik door op OK. Er wordt nu een Windows 10 herstelpunt gecreëerd.

Windows 10 herstelstation maken

U kunt er ook voor kiezen om een Windows 10 herstelstation aan te maken. Hiermee kunt u backup’s terugzetten als Windows 10 niet meer opstart door een allerlei aan problemen. Mocht u dus ooit in de problemen komen dat Windows 10 niet meer start zal een herstelstation ervoor zorgen dat Windows 10 wordt hersteld en weer opstart.
Als u een herstelstation wilt maken, typt u “herstelstation” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Herstelstation”. Plaats nu een USB drive of externe HD in de USB ingang van uw computer. Zorg dat Windows deze herstel USB/drive ook herkend.

windows-10-herstelstation-maken

Klik op volgende en volg instructies, zorg dat uw USB of Externe Hard disk is verbonden met uw computer. Als Windows 10 geen extern station vindt kunt u geen Windows 10 herstelstation maken.

Windows backup herstellen met Windows 10 Geavanceerde opstartopties

Als Windows niet normaal kan opstarten, ziet u dat geavanceerde opstart opties worden weergegeven. Vanaf hier u Windows terugzetten vanaf de systeemkopie die u eerder hebt gemaakt en een paar andere opties kiezen. Zoek in naar “Geavanceerde opstartopties”, en selecteert u “Geavanceerde opstartopties wijzigen”.

windows-10-geavanceerde-opstart-opties-zoeken

Uit het volgende scherm kiest u voor “Nu opnieuw opstarten” naast “Geavanceerde opstartopties”

windows-10-gevanceerde-opstart-opties-opnieuw-opstarten

Het venster Geavanceerde opties wordt als volgt weergegeven:

windows-10-geavanceerde-opstart-opties

Klik dan door op “Problemen oplossen” en selecteer “Geavanceerde opties”.

windows-10-problemen-oplossen-geavanceerde-opties-herstel

Er verschijnt nu een venster met een aantal opties om uw PC te herstellen. De optie die u hier dient te kiezen ligt helemaal aan de opstart of andere problemen die u met Windows 1o ondervindt. U heeft de keuze uit; systeemherstel, herstellen met installatiekopie, opstartherstel, opdrachtprompt (hiermee kunt u commando’s uitvoeren tegen Windows), Opstartinstellingen wijzigen, of teruggaan naar de vorige versie (als systeemherstel al was ingeschakeld).

windows-10-herstel-geavanceerde-opstart-opties

Windows herstellen door Windows terug te zetten naar fabrieksinstellingen

U kunt Windows 10 ook herstellen door Windows te zetten naar fabrieksinstellingen. Hierbij kunt u kiezen of uw persoonlijke bestanden wilt behouden of wilt verwijderen. Deze optie is vooral handig als u een vervuild Windows 10 systeem heeft, of een schone installatie wilt uitvoeren met gegevens behoud.

Ga naar zoeken in de windows taalbalk en zoek op “pc opnieuw instellen”, selecteer daarna “Deze pc opnieuw instellen”  uit het menu.

windows-10-pc-opnieuw-instellen

Het onderstaande scherm verschijnt, klik nu door op “Aan de slag”.

windows-10-herstellen-naar-fabrieksinstellingen

U krijgt nu de keuze of u bestanden wilt behouden of niet. Selecteer “Mijn bestanden behouden” om uw Persoonlijke bestanden te behouden, uw Apps en instellingen vanuit Windows gaan verloren. Als u alles wilt verwijderen zoals Apps, Persoonlijke bestanden en instellingen, selecteer dan “Alles verwijderen”. Uw PC wordt nu opnieuw opgestart.

windows-10-naar-fabrieksinstellen-bestanden-behouden
Conclusie:

Allemaal hebben we wel eens te maken met gegevens verlies. Het kan komen door malware op uw computer die uw bestanden gijzelt, maar ook door een hardware storing waardoor uw computer niet meer opstart. Als u dan een backup heeft is het wel zo fijn om uw bestanden op een andere apparaat terug te kunnen zetten.
Maak dus altijd backup’s, en mocht het fout gaan kunt u deze instructie raadplegen om uw bestanden terug te zetten in Windows 10.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

4 Reacties

  1. cor
    maart 2, 2019
  2. RJ Ree
    juni 4, 2019

Plaats een reactie