More
  Startpagina Handige tips Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10 - PC-Tips.info

  Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10 – PC-Tips.info

  Veel mensen nemen niet de tijd om hun belangrijke bestanden te backuppen, terwijl ze later deze bestanden toch nodig hadden. Er is geen excuus voor het niet maken van een back-up. Bescherming van onze gegevens is iets waar we allemaal bezorgd over mogen zijn, vooral wanneer we belangrijke foto’s, documenten, of andere gevoelige bestanden van elk formaat op onze computers opgeslagen hebben.

  Zelfs als u voorzorgsmaatregelen neemt om uw computer te beschermen tegen schadelijke software of andere potentiële gevaren die uw gegevens permanent kunnen vernietigen, is er nog steeds een kans dat er een hardware storing kan optreden. Gegevens herstellen zonder backup is niet alleen in efficient, maar kost ook veel tijd. Als het überhaupt al mogelijk is…

  Het backuppen van bestanden is een eenvoudig proces dat u kan helpen om gegevensverlies te voorkomen. Het gaat om het maken van een kopie van uw belangrijke bestanden en het opslaan van de kopie op een veilige plaats, die kan worden benaderd wanneer de oorspronkelijke bestanden verloren zijn gegaan.

  Windows 10 bevat een aantal hulpprogramma’s voor back-up en herstel van uw gegevens. Bestandsgeschiedenis is de primaire back-up tool in Windows 10, die bestanden volledig kan backuppen en herstellen van eerdere versies.

  Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10

  Backup maken van Windows 10 of een oudere versie van Windows terugzetten naar Windows 10

  Backup en Restore is een hulpprogramma van Windows 7, maar u het ook gebruiken om een back-up van uw Windows 10-systeem te maken en te restoren. Als u een Windows 7 backup heeft kunt u deze e.v.t. ook restoren via dit hulpprogramma in Windows 10.

  Ga naar start en klik door op Instellingen.

  windows-10-backup-instellingen

  Bij het zoeken zoekt u op: backup, selecteer Instellingen voor back-ups

  windows-10-backup-instellingen-maken

  Selecteer nu de hyperlink met de tekst “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”. En volg de instructies. Als Windows Backup nog niet is geconfigureerd dan kunt deze hier instellen. Ga als volgt te werk. Klik op Back-up instellen.

  backup-instellen-windows-10

  Selecteer waar u het back-up bestand wilt opslaan. Windows raadt u aan uw back-up op een externe harde schijf op te slaan. Zorg ervoor dat uw externe harde schijf is aangesloten (of geplaatst), kies het als de back-up bestemming, klik op “Volgende”, en volg de instructies.

  windows-10-backup-opslaan-externe-media

  Backup maken middels bestandsgeschiedenis

  Bestandsgeschiedenis is een standaard ingebouwd hulpprogramma in Windows 10.

  Bestandsgeschiedenis maakt geen volledige back-up van uw hele pc, maar u kunt het we; overwegen om het te gebruiken voor het maken van back-ups van uw persoonlijke bestanden. De back-up van bestanden behoudt ook eerdere versies die u gemakkelijk later weer kunt herstellen.

  Standaard wordt een back-up van mappen in uw gebruikers mappen zoals documenten, downloads, muziek, afbeeldingen, video’s en het bureaublad gemaakt. U ook andere mappen op uw pc toevoegen waarvan u een back-up wilt maken. Om bestanden en mappen toe te voegen aan bestandsgeschiedenis, ga naar Instellingen voor backup, via zoeken en dan “backup”.

  Klik Back-ups maken met bestandsgeschiedenis door op “Een station toevoegen”.

  windows-10-backup-station-toevoegenwindows-10-backup-station-toevoegen

  Ga terug naar het backup menu zoals hierboven in het voorbeeld en klik door op “Meer opties”. Ga daarna links naar “Zie geavanceerde instellingen”, selecteer uw drive en klik op “Inschakelen”. Open nu de backup instellen nogmaals, hier vind u de mappen die worden gebackupped naar de externe drive. Als u mappen wilt toevoegen dan klikt u op “een map toevoegen”.

  windows-10-backup-maken-bestanden-en-mappen-toevoegen

  Als u bestanden wilt terugzetten scrolt u naar onder en selecteert u “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up”.

  windows-10-bestanden-terugzetten\

  Windows 10 back-ups maken met systeemkopieën

  Deze functie is ook een origineel Windows 7 hulpmiddel, die nog beschikbaar is in Windows 10. Het hulpmiddel maakt een image-bestand (iso format) van uw gehele systeem, inclusief geïnstalleerde programma’s (apps), systeembestanden, persoonlijke bestanden, enz. Dit is handig als de harde schijf uitvalt en u de vorige versie van Windows wilt terugzetten zonder het besturingssysteem opnieuw te installeren. Het proces kost tijd, maar het kan nuttig zijn.

  Ga terug naar het backup venster in windows 10, zoek op backup en selecteer “instellingen voor backups”. Klik dan door op “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.

  windows-10-systeem-backup-maken

  Ga naar “Een systeem kopie maken”.

  windows-10-systeemkopie-maken

  Selecteer de locatie om de volledige Windows 10 backup op te slaan, aan te raden is een externe harde schijf of USB stick.

  windows-10-backup-externe-drive

  Backup maken via Windows 10 OneDrive

  Dit is niet een volledige back-up, maar het overwegen waard als optie om uw bestanden terug te te halen. Bestanden die je opslaat op OneDrive worden opgeslagen in je Cloud One drive account je hoeft alleen maar in te loggen op je OneDrive account en de opgeslagen bestanden te kiezen die je wilt benaderen. Om te beginnen met OneDrive start u OneDrive in Windows 10 en volgt de instructies, type bij zoeken “one drive” en u vind Windows 10 OneDrive.

  Systeemherstel inschakelen en bestanden terughalen uit Windows 10 met systeem herstel

  Het hulpprogramma Systeemherstel maakt herstelpunten. Een herstelpunt is een verzameling belangrijke systeembestanden die zijn opgeslagen door Systeemherstel op een bepaalde datum en tijd. Systeemherstel keert alles terug naar een opgeslagen herstelpunt, maar eerst moet er een herstelpunt eerder zijn gemaakt. Als er op uw computer geen herstelpunt bestaat, heeft Systeemherstel niets om terug te zetten. Als u dit hulpprogramma wilt gebruiken, moet u herstelpunten maken.

  Als u een herstelpunt wilt maken, typt u “herstelpunt” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Een Herstelpunt maken”.

  windows-10-herstelpunt-maken

  Klik door op “Maken”, zie onderstaande afbeelding.

  herstelpunt-maken-windows-10

  Geef de backup een naam, en klik door op OK. Er wordt nu een Windows 10 herstelpunt gecreëerd.

  Windows 10 herstelstation maken

  U kunt er ook voor kiezen om een Windows 10 herstelstation aan te maken. Hiermee kunt u backup’s terugzetten als Windows 10 niet meer opstart door een allerlei aan problemen. Mocht u dus ooit in de problemen komen dat Windows 10 niet meer start zal een herstelstation ervoor zorgen dat Windows 10 wordt hersteld en weer opstart.
  Als u een herstelstation wilt maken, typt u “herstelstation” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Herstelstation”. Plaats nu een USB drive of externe HD in de USB ingang van uw computer. Zorg dat Windows deze herstel USB/drive ook herkend.

  windows-10-herstelstation-maken

  Klik op volgende en volg instructies, zorg dat uw USB of Externe Hard disk is verbonden met uw computer. Als Windows 10 geen extern station vindt kunt u geen Windows 10 herstelstation maken.

  Windows backup herstellen met Windows 10 Geavanceerde opstartopties

  Als Windows niet normaal kan opstarten, ziet u dat geavanceerde opstart opties worden weergegeven. Vanaf hier u Windows terugzetten vanaf de systeemkopie die u eerder hebt gemaakt en een paar andere opties kiezen. Zoek in naar “Geavanceerde opstartopties”, en selecteert u “Geavanceerde opstartopties wijzigen”.

  windows-10-geavanceerde-opstart-opties-zoeken

  Uit het volgende scherm kiest u voor “Nu opnieuw opstarten” naast “Geavanceerde opstartopties”

  windows-10-gevanceerde-opstart-opties-opnieuw-opstarten

  Het venster Geavanceerde opties wordt als volgt weergegeven:

  windows-10-geavanceerde-opstart-opties

  Klik dan door op “Problemen oplossen” en selecteer “Geavanceerde opties”.

  windows-10-problemen-oplossen-geavanceerde-opties-herstel

  Er verschijnt nu een venster met een aantal opties om uw PC te herstellen. De optie die u hier dient te kiezen ligt helemaal aan de opstart of andere problemen die u met Windows 1o ondervindt. U heeft de keuze uit; systeemherstel, herstellen met installatiekopie, opstartherstel, opdrachtprompt (hiermee kunt u commando’s uitvoeren tegen Windows), Opstartinstellingen wijzigen, of teruggaan naar de vorige versie (als systeemherstel al was ingeschakeld).

  windows-10-herstel-geavanceerde-opstart-opties

  Windows herstellen door Windows terug te zetten naar fabrieksinstellingen

  U kunt Windows 10 ook herstellen door Windows te zetten naar fabrieksinstellingen. Hierbij kunt u kiezen of uw persoonlijke bestanden wilt behouden of wilt verwijderen. Deze optie is vooral handig als u een vervuild Windows 10 systeem heeft, of een schone installatie wilt uitvoeren met gegevens behoud.

  Ga naar zoeken in de windows taalbalk en zoek op “pc opnieuw instellen”, selecteer daarna “Deze pc opnieuw instellen”  uit het menu.

  windows-10-pc-opnieuw-instellen

  Het onderstaande scherm verschijnt, klik nu door op “Aan de slag”.

  windows-10-herstellen-naar-fabrieksinstellingen

  U krijgt nu de keuze of u bestanden wilt behouden of niet. Selecteer “Mijn bestanden behouden” om uw Persoonlijke bestanden te behouden, uw Apps en instellingen vanuit Windows gaan verloren. Als u alles wilt verwijderen zoals Apps, Persoonlijke bestanden en instellingen, selecteer dan “Alles verwijderen”. Uw PC wordt nu opnieuw opgestart.

  windows-10-naar-fabrieksinstellen-bestanden-behouden
  Conclusie:

  Allemaal hebben we wel eens te maken met gegevens verlies. Het kan komen door malware op uw computer die uw bestanden gijzelt, maar ook door een hardware storing waardoor uw computer niet meer opstart. Als u dan een backup heeft is het wel zo fijn om uw bestanden op een andere apparaat terug te kunnen zetten.
  Maak dus altijd backup’s, en mocht het fout gaan kunt u deze instructie raadplegen om uw bestanden terug te zetten in Windows 10.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  cor
  cor
  1 jaar geleden

  beste stefan mijn probleem is ik kan mijn medi8er niet gebruiken in win 10 heb stap voor stap gedaan wat jij beschrijft maar zonder succes wat kan ik nog meer proberen en of is er een geschikte andere streamer geduldig wacht ik op u antwoord groetjes decordron

  RJ Ree
  RJ Ree
  1 jaar geleden

  Beste Stefan
  Had een windows lumia 950. In water gevallen. Procedure gevolgd voor natte telefoons…echter nooit meer aan de praat te krijgen.
  Phone backup staat op onedrive onder mijn microsoft account.
  Ben ondertussen naar een nokia 8.1 geswitched…maar kan op geen enkele manier
  bij mijn phone backup (waar al mijn contacten opstaan). Heb windows service gebeld…weinig medewerking of digitale niet werkende telefoonmenu’s.
  De vraag: Welke weg moet ik bewandelen om in ieder geval mijn contacten te kunnen downloaden en over te zetten naar Nokia?

  Recente artikelen

  De 11 beste Microsoft Edge experimentele instellingen (Tweaks)

  Microsoft Edge is gebaseerd op het Chromium Project, dit biedt evenals Google Chrome tot het aanpassen van instellingen in de browser. Er zijn nogal...

  Dit is hoe U een Windows Defender Offline scan uitvoert

  Windows Defender Offline scan uitvoeren. Waarom een offline scan? Een offline scan met Windows Defender Antivirus voert u uit als u te maken heeft...

  Windows Firewall herstellen (Windows Firewall reset) uitvoeren

  Windows Firewall is een handige ingebouwde firewall voor Windows sinds de introductie van de Windows Firewall in Windows XP Service pack 2. U kunt via...

  Malwarebytes Windows Firewall Control – Maak de Firewall beter

  Windows Firewall Control is een krachtig hulpmiddel dat de functionaliteit van Windows Firewall uitbreidt en nieuwe extra functies biedt die Windows Firewall beter maakt. Windows...
  4
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x