Backup maken en bestanden terugzetten in Windows 10

Stefan
windows 10 backup maken en herstellen

Veel mensen nemen niet de tijd om hun belangrijke bestanden te back-uppen, terwijl ze later deze bestanden toch nodig hadden. Er is geen excuus voor het niet maken van een back-up. Bescherming van onze gegevens is iets waar we allemaal bezorgd over mogen zijn, vooral wanneer we belangrijke foto’s, documenten, of andere gevoelige bestanden van elk formaat op onze computers opgeslagen hebben.

Zelfs als u voorzorgsmaatregelen neemt om uw computer te beschermen tegen schadelijke software of andere potentiële gevaren die uw gegevens permanent kunnen vernietigen, is er nog steeds een kans dat er een hardware storing kan optreden. Gegevens herstellen zonder back-up is niet alleen in-efficiënt, maar kost ook veel tijd. Als het überhaupt al mogelijk is…

Het back-uppen van bestanden is een eenvoudig proces dat u kan helpen om gegevensverlies te voorkomen. Het gaat om het maken van een kopie van uw belangrijke bestanden en het opslaan van de kopie op een veilige plaats, die kan worden benaderd wanneer de oorspronkelijke bestanden verloren zijn gegaan.

Windows 10 bevat een aantal hulpprogramma’s voor back-up en herstel van uw gegevens. Bestandsgeschiedenis is de primaire back-up tool in Windows 10, die bestanden volledig kan back-uppen en herstellen van eerdere versies.

Back-up maken en bestanden terugzetten in Windows 10

Back-up maken van Windows 10 of een oudere versie van Windows terugzetten naar Windows 10

Back-up en Restore is een hulpprogramma van Windows 7, maar u het ook gebruiken om een back-up van uw Windows 10-systeem te maken en terug te zetten. Als u een Windows 7 back-up heeft kunt u deze e.v.t. ook terugzetten via dit hulpprogramma in Windows 10.

Ga naar start en klik door op Instellingen.

windows-10-backup-instellingen

Bij het zoeken zoekt u op: backup, selecteer Instellingen voor back-ups

windows-10-backup-instellingen-maken

Selecteer nu de hyperlink met de tekst “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)” en volg de instructies.

Als Windows Back-up nog niet is geconfigureerd dan kunt deze hier instellen. Ga als volgt te werk. Klik op Back-up instellen.

backup-instellen-windows-10

Selecteer waar u het back-up bestand wilt opslaan. Windows raadt u aan uw back-up op een externe harde schijf op te slaan. Zorg ervoor dat uw externe harde schijf is aangesloten (of geplaatst), kies het als de back-up bestemming, klik op “Volgende”, en volg de instructies.

Lees ook
WiFi blijft de verbinding verbreken, meerdere tips

windows-10-backup-opslaan-externe-media

Back-up maken door bestandsgeschiedenis

Bestandsgeschiedenis is een standaard ingebouwd hulpprogramma in Windows 10.

Bestandsgeschiedenis maakt geen volledige back-up van uw hele pc, maar u kunt het we; overwegen om het te gebruiken voor het maken van back-ups van uw persoonlijke bestanden. De back-up van bestanden behoudt ook eerdere versies die u gemakkelijk later weer kunt herstellen.

Standaard wordt een back-up van mappen in uw gebruikers mappen zoals documenten, downloads, muziek, afbeeldingen, video’s en het bureaublad gemaakt. U ook andere mappen op uw pc toevoegen waarvan u een back-up wilt maken. Om bestanden en mappen toe te voegen aan bestandsgeschiedenis, ga naar Instellingen voor backup, via zoeken en dan “backup”.

Klik Back-ups maken met bestandsgeschiedenis door op “Een station toevoegen”.

windows-10-backup-station-toevoegenwindows-10-backup-station-toevoegen

Ga terug naar het backup menu zoals hierboven in het voorbeeld en klik door op “Meer opties”. Ga daarna links naar “Zie geavanceerde instellingen”, selecteer uw drive en klik op “Inschakelen”. Open nu de backup instellen nogmaals, hier vind u de mappen die worden gebackupped naar de externe drive. Als u mappen wilt toevoegen dan klikt u op “een map toevoegen”.

windows-10-backup-maken-bestanden-en-mappen-toevoegen

Als u bestanden wilt terugzetten scrolt u naar onder en selecteert u “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up”.

windows-10-bestanden-terugzetten\

Windows 10 back-ups maken met systeemkopieën

Deze functie is ook een origineel Windows 7 hulpmiddel, die nog beschikbaar is in Windows 10. Het hulpmiddel maakt een image-bestand (iso format) van uw gehele systeem, inclusief geïnstalleerde programma’s (apps), systeembestanden, persoonlijke bestanden, enz. Dit is handig als de harde schijf uitvalt en u de vorige versie van Windows wilt terugzetten zonder het besturingssysteem opnieuw te installeren. Het proces kost tijd, maar het kan nuttig zijn.

Ga terug naar het back-up venster in windows 10. Zoek op back-up en selecteer “instellingen voor back-ups”. Klik dan door op “Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.

windows-10-systeem-backup-maken

Ga naar “Een systeem kopie maken”.

windows-10-systeemkopie-maken

Selecteer de locatie om de volledige Windows 10 back-up op te slaan, aan te raden is een externe harde schijf of USB-stick.

Lees ook
Taakbeheer toevoegen aan het taakbalk menu

windows-10-backup-externe-drive

Back-up maken via Windows 10 OneDrive

Dit is niet een volledige back-up, maar het overwegen waard als optie om uw bestanden terug te halen. Bestanden die je opslaat op OneDrive worden opgeslagen in je Cloud One drive account je hoeft alleen maar in te loggen op je OneDrive account en de opgeslagen bestanden te kiezen die je wilt benaderen.

Om te beginnen met OneDrive start u OneDrive in Windows 10 en volgt de instructies, type bij zoeken “one drive” en u vindt Windows 10 OneDrive.

Systeemherstel inschakelen en bestanden terughalen uit Windows 10 met systeem herstel

Het hulpprogramma Systeemherstel maakt herstelpunten. Een herstelpunt is een verzameling belangrijke systeembestanden die zijn opgeslagen door Systeemherstel op een bepaalde datum en tijd. Systeemherstel keert alles terug naar een opgeslagen herstelpunt, maar eerst moet er een herstelpunt eerder zijn gemaakt.

Als er op uw computer geen herstelpunt bestaat, heeft Systeemherstel niets om terug te zetten. Als u dit hulpprogramma wilt gebruiken, moet u herstelpunten maken.

Als u een herstelpunt wilt maken, typt u “herstelpunt” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Een Herstelpunt maken”.

windows-10-herstelpunt-maken

Klik door op “Maken”, zie onderstaande afbeelding.

herstelpunt-maken-windows-10

Geef de back-up een naam, en klik door op OK. Er wordt nu een Windows 10 herstelpunt gecreëerd.

Windows 10 herstelstation maken

U kunt er ook voor kiezen om een Windows 10 herstelstation aan te maken. Hiermee kunt u back-ups terugzetten als Windows 10 niet meer opstart door een allerlei aan problemen.

Mocht u dus ooit in de problemen komen dat Windows 10 niet meer start zal een herstelstation ervoor zorgen dat Windows 10 wordt hersteld en weer opstart.
Als u een herstelstation wilt maken, typt u “herstelstation” in de zoekopdracht en klikt u op het resultaat: “Herstelstation”.

Plaats nu een USB-drive of externe HD in de USB-ingang van uw computer. Zorg dat Windows deze herstel USB/drive ook herkend.

windows-10-herstelstation-maken

Klik op volgende en volg instructies, zorg dat uw USB of Externe Harddisk is verbonden met uw computer.

Als Windows 10 geen extern station vindt kunt u geen Windows 10 herstelstation maken.

Windows back-up herstellen met Windows 10 Geavanceerde opstartopties

Als Windows niet normaal kan opstarten, ziet u dat geavanceerde opstart opties worden weergegeven. Vanaf hier u Windows terugzetten vanaf de systeemkopie die u eerder hebt gemaakt en een paar andere opties kiezen.

Lees ook
Windows 11 indexering opnieuw samenstellen

Zoek in naar “Geavanceerde opstartopties“, en selecteert u “Geavanceerde opstartopties wijzigen”.

windows-10-geavanceerde-opstart-opties-zoeken

Uit het volgende scherm kiest u voor “Nu opnieuw opstarten” naast “Geavanceerde opstartopties”

windows-10-gevanceerde-opstart-opties-opnieuw-opstarten

Het venster Geavanceerde opties wordt als volgt weergegeven:

windows-10-geavanceerde-opstart-opties

Klik dan door op “Problemen oplossen” en selecteer “Geavanceerde opties”.

windows-10-problemen-oplossen-geavanceerde-opties-herstel

Er verschijnt nu een venster met een aantal opties om uw PC te herstellen. De optie die u hier dient te kiezen ligt helemaal aan de opstart of andere problemen die u met Windows 1o ondervindt.

U heeft de keuze uit; systeemherstel, herstellen met installatiekopie, opstartherstel, opdrachtprompt (hiermee kunt u commando’s uitvoeren tegen Windows), Opstartinstellingen wijzigen, of teruggaan naar de vorige versie (als systeemherstel al was ingeschakeld).

windows-10-herstel-geavanceerde-opstart-opties

Windows herstellen door Windows terug te zetten naar fabrieksinstellingen

U kunt Windows 10 ook herstellen door Windows te zetten naar fabrieksinstellingen. Hierbij kunt u kiezen of uw persoonlijke bestanden wilt behouden of wilt verwijderen. Deze optie is vooral handig als u een vervuild Windows 10 systeem heeft, of een schone installatie wilt uitvoeren met gegevens behoud.

Ga naar zoeken in de windows taalbalk en zoek op “pc opnieuw instellen”, selecteer daarna “Deze pc opnieuw instellen”  uit het menu.

windows-10-pc-opnieuw-instellen

Het onderstaande scherm verschijnt, klik nu door op “Aan de slag”.

windows-10-herstellen-naar-fabrieksinstellingen

U krijgt nu de keuze of u bestanden wilt behouden of niet. Selecteer “Mijn bestanden behouden” om uw Persoonlijke bestanden te behouden, uw Apps en instellingen vanuit Windows gaan verloren. Als u alles wilt verwijderen zoals Apps, persoonlijke bestanden en instellingen, selecteer dan “Alles verwijderen”. Uw PC wordt nu opnieuw opgestart.

windows-10-naar-fabrieksinstellen-bestanden-behouden
Conclusie:

Allemaal hebben we wel eens te maken met gegevens verlies. Het kan komen door malware op uw computer die uw bestanden gijzelt, maar ook door een hardware storing waardoor uw computer niet meer opstart.

Als u dan een back-up heeft is het wel zo fijn om uw bestanden op een ander apparaat terug te kunnen zetten.

Maak dus altijd back-ups, en mocht het fout gaan kunt u deze instructie raadplegen om uw bestanden terug te zetten in Windows 10.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Beste Stefan
  Had een windows lumia 950. In water gevallen. Procedure gevolgd voor natte telefoons…echter nooit meer aan de praat te krijgen.
  Phone backup staat op onedrive onder mijn microsoft account.
  Ben ondertussen naar een nokia 8.1 geswitched…maar kan op geen enkele manier
  bij mijn phone backup (waar al mijn contacten opstaan). Heb windows service gebeld…weinig medewerking of digitale niet werkende telefoonmenu’s.
  De vraag: Welke weg moet ik bewandelen om in ieder geval mijn contacten te kunnen downloaden en over te zetten naar Nokia?

  1. Hallo, ik ben niet bekend met Windows Phone en Android. Het lijkt erop dat op de Windows Lumia 950, Windows voor mobiel is geïnstalleerd en op de Nokia 8.1, Android.
   In dit artikel wordt uitgelegd hoe je vanuit een Windows mobiele telefoon de gegevens (incl. contacten) overzet naar een telefoon met Android.
   https://mobiletrans.wondershare.com/transfer/how-to-transfer-contacts-from-lumia-to-android.html

   Het artikel is Engels, middels Google kunt u het vertalen naar het Nederlands. Ik hoop dat dit artikel u verder helpt! Succes!

 2. beste stefan mijn probleem is ik kan mijn medi8er niet gebruiken in win 10 heb stap voor stap gedaan wat jij beschrijft maar zonder succes wat kan ik nog meer proberen en of is er een geschikte andere streamer geduldig wacht ik op u antwoord groetjes decordron

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *