Windows 11 back-up maken naar Externe Harde Schijf

Stefan
Windows 11 back-up maken naar Externe Harde Schijf

In Windows 11 kunt een back-up maken van het volledige besturingssysteem naar een externe harde schijf.

Wanneer u de back-up heeft gemaakt, dan kunt u deze back-up ook simpel terugzetten. Het is altijd aan te raden om periodiek een back-up te maken van Windows 11. Mocht er onverhoopt iets misgaan dan kunt u altijd terug naar een volledige back-up en hoeft u niet los alle bestanden, apps e.d. terug te zetten.

Windows 11 back-up maken naar Externe Harde Schijf

Om een back-up te maken dient u eerst uw externe harde schijf aan te koppelen aan uw computer. Zorg dat de Windows 11 uw externe harde schijf heeft gedetecteerd en een schijfletter heeft toegewezen. Dit kunt u controleren via de Windows Verkenner.

Externe harde schijf zichtbaar

Open nu het configuratiescherm. In de “Systeem en beveiliging” klikt u op “Back-up maken en terugzetten (Windows 7)”.

Back-up maken van Windows 11

Klik nu op “Back-up instellen” om een back-up aan te maken.

Back-up instellen

Windows back-up wordt nu gestart. Als uw externe harde schijf correct is geformatteerd als NTFS en zichtbaar is in Windows 11, dan ziet u de externe harde schijf in het back-updoel verschijnen. Klik op de externe harde schijf en klik vervolgens op “volgende”.

Optioneel: externe harde schijf niet detecteert.

Back-updoel selecteren

U heeft nu twee keuzes om een back-up te maken. U kiezen Windows 11 automatisch laten bepalen of zelf bepalen.

Automatisch laten bepalen

Er worden back-ups gemaakt van gegevensbestanden in bibliotheken, op het bureaublad en in standaard-Windows-mappen. Windows maakt ook een systeemkopie die kan worden gebruikt om uw computer te herstellen. Van deze items worden regelmatig back-ups gemaakt.

Zelf bepalen

U kunt bibliotheken en mappen selecteren, en bepalen of u een systeemkopie in de back-up opneemt. Van de door u geselecteerde items wordt regelmatig een back-up gemaakt.

Waarvan wilt u een back-up maken

U ziet nu een overzicht van wat er meegenomen in de back-up, afhankelijk van uw keuze. Als er een schema actief is, dan ziet u het schema voor de back-up. Dit is standaard elke zondag om 19:00. Dit kunt u wijzigen door op “Schema wijzigen” te klikken.

Als u klaar bent, dan kunt u de eerste back-up naar uw externe harde schijf starten door op “Instellingen opslaan en back-up uitvoeren” te klikken.

Instellingen opslaan en back-up uitvoeren

Afhankelijk van de verbonden poort, de hoeveelheid data en het type externe harde schijf kan een back-up duren van 30 minuten tot enkele uren.

In de tussentijd laat u de externe harde schijf uiteraard verbonden aan uw computer. Afhankelijk van het ingestelde schema is ook op dat moment uw externe harde schijf verbonden met uw computer.

Back-up uitvoeren

Om de back-up terug te zetten, opent u opnieuw de “Back-up maken en terugzetten (Windows 7)” instellingen. Onderin klikt u op “Mijn bestanden terugzetten”.

Mijn bestanden terugzetten

Klik nu op “Zoeken”, “Bladeren naar bestanden” of op “Bladeren naar mappen” afhankelijk van welk bestand of map u wilt terugzetten. U kunt alleen bestanden terugzetten die u heeft meegenomen in de back-up.

Back-up bestanden terugzetten

Hier leest u hoe een volledige systeemkopie maakt en terugzet.

Lees ook:

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
  1. Hoi Stefan,
    Om een back-up te maken, gebruik ik Total Comander met licentie.
    Dit programma gebruik ik al jaren. Aanrader! Mijn pc draait op Windows 11.
    Groet, Jan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *