Let hier op bij het installeren van een Google Chrome extensie

Stefan
Let hier op bij het installeren van een Google Chrome extensie

Een groot voordeel van Google Chrome is dat het ondersteuning biedt voor browser extensies. Een browser extensie is een stukje software dat aanpassingen doet aan de Chrome browser.

Over het algemeen biedt een browser extensie vele voordelen. Zo kan een extensie de functionaliteit in de browser verbeteren en kan er ook nieuwe functionaliteit worden toegevoegd. Dit biedt vele mogelijkheden tot het aanpassen van Google Chrome aan specifieke wensen.

Helaas wordt er ook veel misbruik gemaakt van browser extensies. Ook in de Google Chrome webstore worden vele extensies aangeboden die alleen maar als doel hebben om er geld mee te verdienen of door persoonlijke data van gebruikers te stelen door bijvoorbeeld tracking.

Het staat niet op zich dat er steeds meer gebruikers slachtoffer worden van ongewenste browser extensies die bijvoorbeeld de startpagina kapen of die browsergegevens stelen. Het is dan ook belangrijk dat u enkele controles doet voor dat u zomaar een browser extensie installeert.

Dit is wat ik adviseer om te controleren voordat u een Google Chrome extensie gaat installeren in de Chrome browser.

Let hier op bij het installeren van een Google Chrome extensie

Controleer de recensies

Ook in de Chrome WebStore bevinden zich vele extensies die er niet thuis horen. Helaas is de controle van Google op de aangeboden extensies niet altijd even goed. Het is dan ook belangrijk om de recensies van de extensie te controleren. Lees alle recensies door en filter op de recensies met de minste scores, op deze manier leest u waarom een extensie door een gebruiker niet voldoet.

Lees ook
Tabbladen synchroniseren tussen Chrome, Firefox en Edge

Ik weet uit ervaring dat er ook veel nep recensies worden geschreven. Google controleert recensies niet. Helaas, is ook dit geen waterdichte methode, maar wel aanbevolen.

Recensies controleren bij Chrome extensie

Controleer het aantal installaties

In de beschrijving bij een extensie staat het aantal gebruikers. Als u een bepaalde extensie zoekt voor een bepaald doel, zorg dan dat u begint bij de extensie met de meeste gebruikers. Hoe meer gebruikers een extensie heeft, hoe meer beoordelingen er beschikbaar zijn. Lees dan alle beoordeling door en bepaal of u de extensie wilt installeren.

aantal gebruikers van de extensie

Controleer het privacy beleid

Zorg ervoor dat de browser extensie geen persoonlijke informatie verzamelt zonder uw toestemming. Lees het privacybeleid van de extensie om erachter te komen welke gegevens de extensie verzamelt en hoe deze worden gebruikt.

Het privacy beleid van een extensie is in de Chrome WebStore terug in te vinden in het informatie blok “ontwikkelaar” of “privacyprocedures”. Hier vindt u ook de website en het contact e-mailadres van de extensie ontwikkelaar.

Privacy beleid van de extensie

Controleer de toestemming die de extensie gebruikt

Als u een extensie gaat installeren, dan ziet u wat de app/extensie kan doen in de browser. Controleer of de toestemming die de extensie verzoekt tijdens installatie overeenkomt met wat u verwacht.

Het is voor een adblocker bijvoorbeeld normaal dat de extensie vraagt om alle gegevens te lezen en te wijzigen op een website. Als er echter een verzoek staat tot het verzamelen van browsergegevens of het aanpassen van de nieuwe tab pagina is dit mogelijk verdacht.

Lees hier meer over toestemming en extensies.

Extensie toestemming

Controleer de broncode van de extensie

Als u bekend bent met programmeercode, dan kunt u de broncode van de extensie eens nalopen. Op deze manier kunt u mogelijk bepalen of u de extensie wel of niet wilt installeren of dat er ongewenst gedrag wordt uitgevoerd. Het is ook een manier waarmee u de broncode kunt bekijken als u hierin geïnteresseerd bent.

Lees ook
Laat Google Chrome vragen waar u downloads wilt opslaan

Ga naar Chrome extension source viewer

CRX viewer

Controleer het ID van de extensie online

U kunt ook CRXcavator gebruiken om de extensie op ID te scannen. Crxcavator analyseert de extensie code en de bijbehorende informatie, zoals de ontwikkelaarsgegevens en de beoordelingen van andere gebruikers, om te bepalen of de extensie potentieel schadelijke activiteiten kan uitvoeren of de privacy van gebruikers kan schenden.

Door gebruik te maken van Crxcavator kunt u potentieel schadelijke extensies vermijden en uw online veiligheid en privacy beschermen.

CRXcavator

Heeft u al een extensie geïnstalleerd? Lees hier hoe u een browser extensie verwijderd uit Google Chrome.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *