Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10? 2 Simpele methodes!

Heel veel apparaten met Windows 10 erop geïnstalleerd hebben ook de Bluetooth functionaliteit om externe apparatuur te koppelen middels Bluetooth. Bluetooth kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een muis, printer, koptelefoon of keyboard te koppelen via een Bluetooth verbinding.

Echter, om eerst apparaten te kunnen koppelen dient u wel Bluetooth in te schakelen in Windows 10. Hierna kan uw Windows 10 apparaat gevonden worden en Windows 10 aan de andere kant ook de randapparatuur kan vinden en ermee kan verbinden.

Voordat ik uitleg hoe u bluetooth kunt inschakelen in Windows 10 is het leuk om te weten wat Bluetooth nu eigenlijk is en hoe het werkt. In het kort leg ik uit wat Bluetooth is en hoe de Bluetooth verbinding werkt tussen twee apparaten.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloos radiocommunicatie standaard die is ontworpen voor communicatie over korte afstanden, tussen verschillende soorten apparaten. De Bluetooth technologie gebruikt 2,4 GHz frequenties net zoals de 802.11b en 802.11g draadloze netwerk standaarden. Echter gebruikt Bluetooth minder “kracht” en dit zorgt voor een veel korter bereik, tragere overdrachtssnelheden en een lager stroomverbruik.

Je hebt bij Bluetooth verschillende versies, bluetooth 1 tot en met 5. Het verschil zit hem in de kwaliteit (sterkte van het signaal), het soort apparaten wat met elkaar kan verbinden en de hoeveelheid stroom die de chip verbruikt.

Bluetooth is in 1994 uitgevonden door het Zweedse bedrijf Ericsson. Echter, sinds 1998 wordt de Bluetooth standaard beheerd door de Special Interest Group (SIG) Bluetooth. Leuk om te weten.

Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10?

Er zijn twee simpele manieren om Bluetooth in te schakelen in Windows 10. De eerste is via de Windows-instellingen, en de tweede is via het Actiecentrum.

Beide methodes om Bluetooth te activeren in Windows 10 zal ik toelichten met afbeeldingen.

Bluetooth inschakelen via Instellingen in Windows 10

Een manier om Bluetooth in te schakelen is via de Instellingen in Windows 10. Klik op de start-knop en selecteer Instellingen uit het menu.

windows 10 instellingen

Klik nu op Apparaten in het Instellingen menu.

windows 10 apparaten beheren

Uit het linker menu klik op Bluetooth en andere apparaten, schakel Bluetooth in door op de aan / uit knop te klikken.

bluetooth aanzetten in instellingen windows 10

Bluetooth apparaten beheren in Windows 10

Er verschijnt nu een venster met Bluetooth instellingen. In dit venster kunt u Bluetooth apparaten beheren, koppelen en uw Windows 10 apparaat vindbaar maken voor andere apparaten.

Bij “Verwante instellingen” open het “Meer Bluetooth-instellingen” menu.

verwante bluetooth instellingen

In het meer Bluetooth instellingen menu, zet een vinkje bij “Bluetooth-apparaten kunnen deze pc vinden” en klik op Toepassen en daarna op OK.

bluetooth aanzetten in windows 10

Hiermee maakt u uw Windows 10 apparaat detecteerbaar voor andere externe apparatuur of computers etc. via Bluetooth.

In de instellingen kunt u apparaten koppelen door op de naam van het apparaat te klikken en Koppelen te kiezen. Het apparaat wordt daarna verbonden met uw Windows 10 apparaat. U dient de inkomende Bluetooth verbinding wel te accepteren op uw andere apparaat.

windows 10 bluetooth apparaat verbonden

Bluetooth inschakelen via het Actiecentrum in Windows 10

Rechts onderin bij Windows 10 vind u het actiecentrum icoon, u ziet dit icoon in de onderstaande afbeelding. Als u hierop klikt opent zich het actiecentrum, dit is een snel-menu voor het activeren van bepaalde functies in Windows 10.

Door het actiecentrum kunt u simpel en snel Bluetooth aan- of uitzetten door op het “Bluetooth” tegeltje te klikken. Wanneer de Bluetooth tegel blauw kleurt staat Bluetooth aan en is de tegel grijs dan staat Bluetooth uit.

bluetooth inschakelen windows 10 actiecentrum

Zet Bluetooth aan door erop te klikken en klik met de rechtermuisknop op de Bluetooth tegel, open nu Ga naar Instellingen.

windows 10 bluetooth instellingen

Bluetooth pictogram weergeven in Windows 10

Om Bluetooth apparaten en instellingen te beheren is het handig om het Bluetooth icoon (Bluetooth pictogram) weer te geven in het Windows systeemvak.

Open de Bluetooth instellingen. In het Bluetooth menu klik links in het menu op “Meer bluetooth instellingen”.

meer bluetooth instellingen

Schakel daarna de optie: Het Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven in.

bluetooth icoon weergeven in het windows systeemvak

Het Bluetooth icoon is daarna zichtbaar in het Windows systeemvak.

bluetooth pictogram in windows systeemvak

Wat als ik geen Bluetooth instellingen kan vinden in Windows 10?

Als er geen Bluetooth instellingen te vinden zijn in Windows 10 via het actiecentrum of via de Instellingen dan beschikt uw apparaat niet over een ingebouwde Bluetooth chip. U kunt dan het beste een Bluetooth dongel kopen (bol.com).

Een bluetooth dongel of bluetooth adapter is een externe, vaak via USB verbonden Bluetooth apparaat die u kunt gebruiken om toch apparaten via Bluetooth met elkaar te koppelen.

Een aantal andere Bluetooth tips die u kunt proberen.

 • Herstart uw computer.
 • Controleer of de Vliegtuig stand niet is ingeschakeld in Windows 10.
 • Zorg ervoor dat het Bluetooth stuurprogramma’s (Bluetooth drivers) zijn geïnstalleerd.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
45 REACTIES
 1. Beste,
  Ik heb een probleem met het koppelen van bluetooth twee laptops. Ik krijg geen koppelingscode te zien op beiden apparaten zodat de koppeling niet plaatsvindt. Wel zijn de namen van de twee verschillende laptops te zien in het melding vak. Ik heb 1,5 uur Microsoft aan de telefoon gehad en laten meekijken, maar die kon ook niet tot een oplossing komen. Ik gebruik op een laptop windows 10 Home (21H2) en de andere laptop windows 10 Pro (21H2). Wat zou dit kunnen zijn? Hoor graag van je. Christine

  • Hallo Frits, dat is afhankelijk van het model van de speaker. Daar is geen eenduidige oplossing voor dit verschilt per model en merk. Ik raad aan om bij Google te zoeken op het merk en modelnaam en dan verbinden bluetooth. Bijvoorbeeld: Sonos Play5 verbinden bluetooth. Succes! Groet, Stefan

  • Hallo EduZ, u kunt het beste zoeken naar de laatste “drivers” of stuurprogramma’s voor de maker van de Bluetooth chip. Enige technische kennis vereist. De maker vind u meestal op de Bluetooth dongel (als u die gebruikt). Als u een ingebouwde bluetooth chip heeft dan wordt het wat moeilijker. Er bestaat ook software die dit voor u kan doen.
   Aan de andere kant, als het werkt dan werkt het. Als u niet zo technisch bent zou ik er niet aan gaan beginnen en Bluetooth laten voor wat het is. Als bluetooth een ouder stuurprogramma gebruikt zijn hier geen beveiligingsrisico’s mee geboeid zover mij bekend. Als u eventueel verkeerde stuurprogramma’s installeert door beperkte kennis dan werkt het niet meer. Succes met uw keuze!
   Groet, Stefan

  • Zorg ervoor dat het Bluetooth stuurprogramma’s (Bluetooth drivers) zijn geinstalleerd.

  is het beter een dongle te plaatsen dan een
  Bluetooth Driver voor Windows te downloaden voor Windows 10?

  • Als uw computer/laptop bluetooth ondersteunt dan zou ik gebruik maken van de ingebouwde bluetooth module. Indien dit niet zo is dient u een bluetooth dongel aan te schaffen en deze te installeren met een bluetooth driver/stuurprogramma. Afhankelijk van het computermodel dus.Succes! Groet, Stefan

 2. Beste, ik heb problemen met Bluetooth. Het werkt niet en als ik “stuurprogramma’s bijwerken” doe krijg ik de melding dat de laatste update al geïnstalleerd is. Ik heb ook “apparaat uitschakelen” geprobeerd en dan terug ingeschakeld, maar steeds krijg ik een foutmelding (Dit apparaat is gestopt omdat er problemen zijn gerapporteerd. (Code 43)). Ik ben een computerleek

  • Er is voorzover mij bekend geen relate tussen Bluetooth inschakelen in Windows 10 en de Microsoft Edge browser. Kunt u mij toelichten wat en waar het misgaat, mogelijk kan ik u helpen. Groet Stefan

  • Er is voor zover mij bekend geen relate tussen Bluetooth inschakelen in Windows 10 en de Microsoft Edge browser. Kunt u mij toelichten wat en waar het misgaat, mogelijk kan ik u helpen. Groet Stefan

    • Aha ik zie het al, u opent via de Bluetooth instellingen een link voor meer informatie. Deze link wordt standaard geopend met Microsoft Edge, maar Edge lijkt niet te werken of is verwijderd. U kunt een andere browser instellen, probeer het daarna opnieuw.

     Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop. Kies Uitvoeren uit het menu. In het Uitvoeren venster type: ms-settings:defaultapps

     Wijzig daarna de standaard browser naar een browser van uw keuze (zo te zien Firefox). Ik hoop dat dit helpt. Groet Stefan

     • Nog een aanvulling. Ik verwacht dat de “oplossing” in mijn reactie niet werkt. Dat komt omdat Microsoft Edge overal zit ingebakken in Windows 10. Als u Edge verwijderd of blokkeert dan werken bepaalde dingen niet meer, deze help-links zijn er 1 van. Er is helaas geen manier om deze help-links aan te passen naar een andere browser. Bijgevoegd vind u een afbeelding van de “help-links” mocht u niet weten wat ik hiermee bedoel. Groet Stefan

     • Hey, de browser stond al als standaard ingesteld, en inderdaad je kunt in de help het niet veranderen, daar was ik al achter gekomen, vandaar mijn vraag.
      Hartelijke dank,

      Stef

  • Hallo, u bedoeld de Bluetooth aan en uit knop? Controleer of er bluetooth wordt ondersteunt door de computer. Indien dit niet het geval is dient u een USB Bluetooth dongle in de computer te plaatsen om bluetooth te ondersteunen.

   • Als je eerst moet vragen of dit wel toegelaten is dan weet ik het antwoord al, wij zijn ook hele dagen met win problemen bezig en nu blijken die zich allemaal toe te spitsen op wat ik aan Jaap zei, want de klachten lezen wij ook. Nieuwere software vraagt OOK een nieuwere pc.

    • Dit klopt niet wat betreft ook een nieuwere pc, want er is een nieuwe moederbord en chipset ingezet en dan moet je de laatste win10 aanschaffen en dat is allemaal gedaan waar ik de spullen heb aangeschaft en pc was dus up to date.

 3. Bovenstaande werkt allemaal niet, dus ook de aangeschafte dongel werkt niet op de desktop win 10. Dongel getest op andere pc en werkt gewoon, dus daar ligt het niet aan. Is een pci kaart wifi met bluetooth een optie of gaat deze ook niet herkend worden, want dan heb je misschien alleen wifi. Ook microsoft geeft niet de oplossing voor mij.
  Mvg Jaap

   • Is gedaan, maar geen resultaat. In devices staan 2 regels voor bluetooth op handmatig. Op advies deze op auto gezet, ook dit heeft geen effect.

    • Helemaal met je eens. Heb op een HP laptop waar eerst 7 op stond en alles werkte. De eerste versies van 10 dat lukte ook nog, maar in de latere updates 1511 of latere en ik weet het want ben zelf windows-insider, alle nieuwe versies testen wij en het enigste veel gehoorde klachten is bluetooth is weg, wat te doen of ze kunnen niet meer downloaden er is maar één oplossing zei een collega en die zei eigenlijk moet de hardware bij elke grote update mee upgedate worden,m.a.w. ze willen iedereen zo ongezegd verplichten je pc of laptop te vernieuwen. Ik dacht dat is het, net als Bels waar iedereen een nieuwe auto kon kopen als hij op diesel loopt. Deze industrie werkt hetzelfde, mijn advies is ga terug naar de versie waar bluetooth er nog gewoon op stond, en laat de updates voor een nieuwere versie van Win achterwege, maar wel de beveiliging en andere software. Ik zou zeggen hou je haaks en succes. Diego.

     • hoi,

      ook ik ben na update verbinding kwijt met blue tooth toetsenbord, na nieuwe update nu ook de tegel blue tooth kwijt en krijg mijn toetsenbord dus niet meer aan. HELPP

     • Hallo, u kunt bluetooth activeren via de Windows instellingen. Zorg ervoor dat het toetsenbord aanstaat en de batterijen opgeladen zijn. Ik heb even te weinig informatie om u te kunnen helpen indien u verder nog problemen ondervind met bluetooth.

  • Wel ik had je wat uitgelegd maar dat mocht je schijnbaar niet weten,ze hebben het eraf gesmeten of ik vergis me maar kan het niet vinden.Jammer, Diego

 4. Ik wil bluetoth inschakelen op mijn laptop (Windows 10) maar ik kan geen tegel van bluetoth vinden. Wat moet ik doen?
  groet, bedankt voor alle tips!
  Yves

  • U kunt bluetooth inschakelen via instellingen. Klik op de start knop, klik links in het menu op instellingen. In de instellingen ga naar apparaten en klik op bluetooth. Dit staat ook in de instructie.
   Hopelijk bent u hiermee geholpen, bedankt voor uw reactie!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!