Services starten, stoppen en beheren in Windows 11 of 10

Stefan
Services starten, stoppen en beheren in Windows 11 of 10

In Windows 11 en Windows 10 hebben apps en sommige functies services die op de achtergrond draaien, meestal zonder gebruikersinterface.

Sommige van de kernfuncties van het Windows besturingssysteem draaien op services. Bestandsbeheer, afdrukken, Windows Updates, Windows Zoeken en andere worden allemaal aangestuurd en gecontroleerd door services.

Sommige services starten automatisch wanneer Windows wordt gestart. Andere zijn ook ontworpen om alleen op verzoek te starten. Sommige services starten wanneer ze worden gestart of worden uitgesteld tot nadat alle andere services zijn gestart.

Sommige services hebben ook afhankelijke services. Wanneer u een bovenliggende service stopt, zal de onderliggende of afhankelijke service ook worden gestopt. Het inschakelen van een service zal niet noodzakelijk een afhankelijke service inschakelen.

Dit zijn enkele basisgegevens die u moet weten over Services in Windows.

Verschillende opstarttype van services

Zoals hierboven vermeld, zijn services belangrijk voor een soepele werking van Windows. Er kunnen echter momenten zijn waarop u een service handmatig op verzoek moet in- of uitschakelen.

Dit zijn de verschillende manieren waarop services in Windows worden gestart:

 • Automatisch – Een service in deze status wordt altijd gestart tijdens het opstarten van Windows.
 • Automatisch (vertraagd starten) – Een service in deze status start net na het opstarten wanneer andere belangrijke services worden gestart.
 • Handmatig – Met de status Handmatig kan Windows een service alleen starten op verzoek of wanneer deze handmatig wordt gestart door een gebruiker of een service die speciaal met gebruikersinteracties werkt.
 • Uitgeschakeld – Deze instelling zorgt ervoor dat een service niet wordt gestart, zelfs als dat nodig is.

Service inschakelen in Windows

Nu u de verschillende opstarttypen voor een service in Windows kent, laten we eens kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Lees ook
Het Win-X menu bewerken in Windows 10

Start eerst de services app. U kunt dat op verschillende manieren doen: Een manier is om op de knop Start te klikken, vervolgens te zoeken naar Services, onder Beste overeenkomst, selecteer Services App.

Services app starten in Windows

Als alternatief kunt u op de Windows-toets + R op uw toetsenbord drukken om het uitvoeren venster te openen. In het uitvoeren venster type: services.msc en bevestig met de enter toets.

services msc openen

U moet als administrator aangemeld zijn om services in- en uit te schakelen.

Om het opstarttype van een service te wijzigen, dubbelklikt u op de service die u wilt in- of uitschakelen om de eigenschappen van een specifieke service te openen.

In het venster met service eigenschappen kunt u het opstarttype van de service wijzigen in Automatisch of Automatisch (vertraagd starten).

Service starten in Windows

Om een service direct in te schakelen klikt u op de Starten knop in het eigenschappen venster.

Klik op de knop Toepassen en vervolgens op OK om uw wijzigingen toe te passen en het eigenschappen venster te sluiten.

Service uitschakelen in Windows

Als u een service wilt uitschakelen, opent u opnieuw het eigenschappen venster van de service en klikt u vervolgens op de knop Stoppen.

Service stoppen in Windows

Wijzig vervolgens het opstarttype van de service in Uitgeschakeld of Handmatig en klik op de knop Toepassen, vervolgens op OK om uw wijzigingen toe te passen en het venster met de service eigenschappen te sluiten.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
4 reacties
  1. Hallo, probeer de volgende tips.

   1. Druk op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen. Klik op het tabblad “Opstarten”. Zoek naar “Windows Verkenner” in de lijst. Als het is ingeschakeld, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies “Uitschakelen”.
   2. Druk op Win + R om het “Uitvoeren” venster te openen. Typ “shell:startup” (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter. Controleer of er een snelkoppeling naar de Windows verkenner in de map “Opstarten” staat. Als deze er is, verwijder deze dan.
   3. Druk op Win + E om de Verkenner te openen. Klik op “Beeld” in de menubalk en vink “Navigatievenster” aan. Klik op “Opties” in de menubalk. In het venster “Mapopties” dat verschijnt, selecteer je het tabblad “Algemeen”. Onder “Bij het openen van Verkenner”, kies je voor “Deze pc” in plaats van “Snelle toegang”.

   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *