Applicaties verwijderen Mac: Zo verwijderd u Mac apps!

Stefan
Applicaties verwijderen Mac: Zo verwijderd u Mac apps!

Applicaties verwijderen Mac? Een van de prominente verschillen tussen Windows en Mac is de manier waarop de programma’s kunnen worden verwijderd.

Als ju ook een Windows gebruiker bent, weet u dat de procedure voor het verwijderen van programma’s op een Mac aanzienlijk verschilt. Er is geen Configuratiescherm waarin u de programma’s kunt vinden en verwijderen.

Op de Mac kunt u op verschillende manieren apps verwijderen die u niet meer nodig heeft. Het verwijderen van apps op een Mac is zelfs veel eenvoudiger dan op een Windows PC.

Dat komt voor een groot deel door de manier waarop de apps op een Mac zijn geïnstalleerd. Er hoeft namelijk geen verwijder proces doorlopen te worden, tenminste niet voor de meeste apps.

Net als bij elke andere computer of smartphone wordt uw Mac vooraf voorzien met enkele standaardprogramma’s. Apple vindt dat deze programma’s essentieel zijn en dat u ze nodig hebt om standaard taken uit te voeren.

Daarom kunnen deze standaard programma’s niet worden verwijderd. Uw Mac voorkomt dat u ze verwijdert, en zelfs als u er op de een of andere manier in slaagt ze te verwijderen, komen ze terug met de volgende macOS update.
Enkele van deze programma’s zijn o.a. foto’s, safari en plaknotities.

Applicaties verwijderen Mac

Applicaties verwijderen op uw Mac is erg simpel. De meeste applicaties kunt u vinden in de Applicaties folder op uw Mac. Deze Applicatie folder bevat alle geïnstalleerd software in de vorm van “apps”.

Open Finder. Klik vervolgens links op Apps.

Apps op een Mac

In de lijst van Applicaties klikt u met de rechtermuisknop op de app die u wilt verwijderen en klikt u op “verplaats naar prullenmand” in het menu.

Lees ook
Safari browser (macOS) gebruikt teveel RAM geheugen

verplaats naar prullenmand

De app wordt nu in het geheel in de prullenbak geplaatst waarna u de prullenbak leeg kunt maken om de applicatie volledig te verwijderen.

Configuratiebestanden verwijderen

Terwijl u het programma op uw Mac hebt verwijderd, kunnen sommige van de configuratiebestanden voor het programma nog steeds op uw Mac computer aanwezig zijn.

Als u een programma installeert, worden namelijk niet alleen de apps aan je Mac toegevoegd, maar ook een aantal andere bestanden die aan het programma zijn gekoppeld. Dit zijn instellingen en configuratiebestanden die nodig zijn voor het functioneren van de specifieke app.

Een van de manieren om deze configuratiebestanden te wissen is door ze handmatig op uw computer te lokaliseren en ze vervolgens te verwijderen. Meestal bevinden deze bestanden zich in de map Bibliotheek.

Open Finder en houdt de Option knop op uw toetsenbord ingedrukt. Klik bovenin in het Mac menu op Ga en selecteer Bibliotheek uit de lijst.

Als u de option knop op uw toetsenbord niet ingedrukt houdt, is de Bibliotheek optie niet zichtbaar in het menu.

finder bibliotheek mac osx

Open in de Bibliotheek map de mappen: Application Support, Cache en Preferences. In deze mappen bevinden zich bestanden die geassocieerd zijn met de applicatie die u mogelijk heeft verwijderd.

Deze mappen hebben vaak dezelfde naam als de app. U kunt deze mappen verwijderen nadat u de app uit de eerste stap heeft verwijderd.

Application support mappen op een Mac

U doorzoekt dus drie mappen, Application Support, Cache en Preferences naar mappen met dezelfde naam als de applicatie die u heeft verwijderd. Deze mappen met dezelfde naam als de applicatie kunt u verwijderen.

Dit is de manier om applicaties handmatig te verwijderen van uw Mac computer. Er is echter een veel simpelere manier om de apps op te schonen zonder dat u app(s) handmatig hoeft te verwijderen.

Lees ook
Safari virus verwijderen? Stap voor stap instructie (3 tips)

Applicaties verwijderen van uw Mac met software

Er is tegenwoordig ook voor Mac handige software beschikbaar die apps en bijbehorende cache en instellingen voor u kan verwijderen.

U hoeft dan niet telkens door de Applicatie folder op zoek naar software en in de Application Support, Cache en Preference folder op zoek naar geassocieerde mappen, dit doet de software voor u.

Download CleanMyMac

Open CleanMyMac. In het linker menu klikt u op Apps en hierna op Verwijderaar.

Er wordt een venster geopend met alle geïnstalleerde apps op uw Mac.

In dit nieuwe venster, selecteert u de software die u wilt verwijderen, klikt u op de ronde verwijderen knop. De app en alle bijbehorende configuratie, cache en instellingen bestanden op uw Mac worden opgezocht en direct verwijderd.

Mac software verwijderen met CleanMyMac

U kunt de software sorteren op alle software, ongebruikte software, restjes (dit zijn de cache en configuratie bestanden), applicaties uit de AppStore, of op een bepaalde ontwikkelaar.

Op deze manier kunt u snel selecteren en zoeken op bijvoorbeeld overbodige apps. Aanrader om de geïnstalleerde applicaties maandelijks eens na te lopen.

Ik raad u aan onze gids over hoe u uw Mac kunt opschonen en sneller kunt maken te lezen. In deze gids vind u meer informatie om uw Mac in top conditie te houden. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
4 reacties
 1. ik heb op een bijlage van een pishing mail geklikt maar niet laten uploaden
  ik ben nu op zoek in mijn configuratiescherm naar een geüploade programma maar vind geen recent programma
  hopelijk heb ik goed gezocht

   1. beste, heel fel bedankt voor de tip.
    Ik heb CleanMyMac geïnstalleerd en een scangedaan van de malware.
    Gelukkig is er geen gevonden. Van de privacy heb ik geen scan gedaan omdat ik bepaalde gegevens niet wil verliezen.
    Ik hoop nu terug veilig te kunnen bankieren?
    Nogmaals bedankt en misschien tot later.
    Vriendelijke groet, Gie

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *