Bestanden terugzetten middels Time Machine op een Mac

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Apple heeft Time Machine samen met Mac OS X Leopard geïntroduceerd. De Time Machine software maakt een back-up van het besturingssysteem van je Mac, inclusief alle bestanden, mappen, systeemvoorkeuren, geïnstalleerde mac programma’s en meer. Time Machine moet worden ingeschakeld op elke Mac computer omdat het is een van de eenvoudigste methode is om uw gegevens te beschermen in het geval dat uw besturingssysteem of interne opslag heeft gefaald. Alsmede is de Time Machine back-up erg handig, wanneer u overweegt om de harde schijf te vervangen. Bovendien kan deze software ook helpen bij het overzetten van gegevens tussen afzonderlijke Mac computers. Apple’s Time Machine slaat de back-up gegevens op een extern opslagapparaat, en werkt met alle mogelijke verbindingen, waaronder USB, FireWire, Thunderbolt, ondersteunt ook Apple’s Time Capsule en back-up schijven die zijn aangesloten via het intern netwerk.

Deze applicatie maakt periodiek een snapshot van al uw gegevens en applicaties en slaat deze op in een extern geheugen. De snapshots worden elk uur, dagelijks en wekelijks genomen. Omdat u zich kunt voorstellen dat dit veel vrije ruimte in beslag neemt, verwijderd Time Machine automatisch de oudste back-up bestanden en vervangt deze door de meest recente back-up. Time Machine laat altijd ongeveer twintig procent van de vrije ruimte beschikbaar. Een van de grootste voordelen van deze software is dat het mogelijk is om alleen een aantal specifieke ontbrekende bestanden te herstellen, op deze manier hoeft u niet het hele besturingssysteem te herstellen. Dit in tegenstellingen tot een hoop andere back-up software. Als je bovendien een Apple laptop gebruikt, die draait op OS X Yosemite. Dan beschikt Time Machine over een andere functie, genaamd Local Snapshots. Er wordt dan een back-up gemaakt in het interne geheugen van de Mac terwijl de schijf van je Time Machine niet is aangesloten. In dit artikel bespreken we de methoden voor het herstellen van bestanden vanaf een Time Machine snapshot en volledige een systeem back-up.

Herstel beschadigde of ontbrekende bestanden via een Time Machine back-up

Als u Time Machine heeft ingeschakeld, zult u in staat zijn om alle bestanden te herstellen. Deze functie kan u veel tijd besparen als u bijvoorbeeld een bestand hebt verwijderd of hebt overschreven. Time Machine slaat de huidige versie van elk bestand op. Om bestanden terug te halen die in snapshots zijn opgeslagen, start u eerst de Time Machine applicatie met behulp van Spotlight, drukt op de toetsenbord combinatie Command + Spacebar en typ: Time Machine.

U kunt ook via Finder naar de map Applicaties gaan om de toepassing Time Machine te starten. Wanneer de toepassing wordt gestart, kunt u door de lijst met back-ups bladeren die van de oudste naar de nieuwste zijn gesorteerd door op het scherm op de pijlen omhoog en omlaag te klikken.

time machine backups mac

Wanneer u het bestand gevonden heeft dat u zocht, selecteert u het bestand en drukt u op de spatiebalk om een voorbeeld te bekijken, wanneer u zeker weet dat dit het juiste bestand is klikt u op Herstellen. Als u de snapshot niet kunt zien, klikt u eerst op het pictogram Cloud om de huidige snapshot te downloaden. U kunt dan bestanden vanaf die specifieke snapshot zoeken en herstellen. Zelfs als de externe opslag van de Time Machine niet met uw computer is verbonden. Als u op zoek bent naar bepaalde informatie uit het tekstbestand, kunt u eenvoudig de functie kopiëren/plakken selecteren en gebruiken om alleen de vereiste (geselecteerde) regels te terug te zetten.

Bestanden overzetten met Time Machine

Zoals hierboven vermeld, kunnen de back-ups van de Time Machine in verschillende situaties nuttig zijn. Ondanks de mogelijkheid om de eerdere versie van uw bestanden te herstellen of het systeem volledig te herstellen, kan het helpen om uw gegevens over te brengen van de ene Mac computer naar de andere. Als uw oude Mac bijvoorbeeld niet meer werkt en u de nieuw gekochte Mac wilt instellen, is de externe opslag met de back-ups van Time Machine erg handig om alle favoriete programma’s, agenda afspraken, enzovoort over te zetten. Als uw beide Mac’s echter nog steeds werken, kunt u overwegen om de Migratie assistent te gebruiken. Met de migratie assistant kunt u gegevens automatisch van de ene Mac naar de andere Mac overzetten. Bovendien werkt deze applicatie ook met de back-ups van Time Machine, voor het geval u bij de nieuwste versie van het besturingssysteem wilt blijven, maar alle gegevens van uw oude Mac computer terug wilt, voegt de migratie assistent alle inhoud van de back-ups van Time Machine toe aan uw nieuwe Mac.

Als u via de Migratie assistent inhoud van back-ups wilt overbrengen, sluit u eerst uw externe opslag aan op de back-up van Time Machine.
Start het vervolgens met behulp van Spotlight, druk op het toetsenbord command + spatiebalk en typ: Migratie assistent.

migratie-assistent mac

Zodra de Migratie assistent is gestart, klikt u op Ga door en vervolgens selecteert u de gegevens van een Time Machine-back-up en klikt u nogmaals op Ga door. De migratie assistant vraagt uw wachtwoord. Voer uw beheerders wachtwoord in en vervolgens verschijnt er een lijst met alle bestaande back-ups in chronologische volgorde.
Kies de meest recente of een andere die u wenst te gebruiken en klik op Ga door. De applicatie zal beginnen met het kopiëren van uw gegevens, afhankelijk van de grootte van de back-up en de snelheid van zowel de externe opslag en de interne harde schijf, kan dit proces duren van enkele minuten tot enkele uren duren.

Besturingssysteem herstellen vanaf de Time Machine back-up

Als u uw besturingssysteem vanaf een Time Machine back-up volledig wilt herstellen, moet u de macOS herstel modus starten. Dit is een van de eenvoudigste manieren om uw besturingssysteem terug te zetten naar een eerdere versie, ook kan het een efficiënte oplossing zijn als de software van uw computer het moeilijk heeft. Daarnaast helpt het herstellen van het hele besturingssysteem als uw computer geïnfecteerd raakt met een virus of malware.

Om toegang te krijgen tot het menu Herstel, sluit u uw externe opslag aan en sluit u uw Mac af. Start de Mac opnieuw op en houdt u tijdens het opstarten Command + R ingedrukt. Houd deze toets ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt, laat deze toetsen los en wacht u tot de hulpprogramma’s MacOS verschijnt. Kies in de lijst met opties Herstellen vanaf Time Machine Back-up en klik op Ga door.

mac herstellen time machine backup

Daarna selecteert u het volume met uw back-up bestand en vervolgens selecteert u het back-up bestand op gesorteerde datum & tijd en versie van macOS. Wanneer het proces is voltooid, start uw Mac automatisch opnieuw op.

Start uw Mac vanaf de Time Machine back-up

Het starten van uw computer vanaf de Time Machine back-up kan enorm nuttig zijn bij het proberen om de problemen van uw computer op te lossen. Als u niet zeker weet of uw besturingssysteem het problemen ervaart, kunt u het testen door uw computer op te starten vanaf de Time Machine-back-up. Om uw Mac op te starten met behulp van Time Machine-back-up, sluit u uw computer af, houdt u vervolgens de optietoets (Alt) ingedrukt om het scherm Boot Manager te openen en kiest u EFI als opstartschijf.

mac boot manager efi boot time machine backup testen

Hopelijk heeft deze instructie u geholpen met Time Machine back-ups. Als u vragen heeft kunt u deze stellen onderaan deze instructie. Succes!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x