3 manieren om een back-up te maken van uw Mac

Stefan
3 manieren om een back-up te maken van uw Mac

Een back-up maken van uw Mac is één van de belangrijkste dingen die u als eigenaar van een Mac kunt doen.

Het maken van een back-up heeft meerdere voordelen. Als u bestanden verliest of uw Mac veroorzaakt een probleem, dan kunt u op deze Mac of een andere Mac altijd een back-up terugzetten. Op deze manier verliest u nooit persoonlijke of andere belangrijke bestanden.

Mocht uw Mac ooit gestolen worden, dan is een back-up ook een vereiste. Daarnaast, stel dat u een nieuwe Mac koopt, dan kunt u deze back-up ook altijd terugzetten op uw nieuwe Mac. U hoeft dan niet alles opnieuw te installeren, de back-up werkt direct op de nieuwe Mac.

Iets wat ons allemaal kan overkomen, per ongeluk een bestand wissen. Ook door dit soort acties kan een back-up het probleem simpel oplossen. U kunt via TimeMachine ook specifieke bestanden terugzetten. Hiervoor is wel een back-up nodig.

In dit artikel leest u hoe u een back-up maakt via TimeMachine. Ook leest u hoe u een back-up maakt via iCloud en een app van derden.

3 manieren om een back-up te maken van uw Mac

Back-up maken van uw Mac via Time Machine

Time Machine is de ingebouwde back-upfunctie op een Mac waarmee u automatisch een back-up kunt maken van al uw bestanden, waaronder foto’s, muziek, documenten en programma’s. Het werkt door incrementele back-ups te maken die wijzigingen in uw bestanden vastleggen naarmate ze worden gemaakt.

Time Machine maakt eerst een volledige back-up van de harde schijf van uw Mac en maakt vervolgens elk uur, elke dag of elke week een back-up van alle wijzigingen in uw bestanden, afhankelijk van de instellingen. Dit zorgt ervoor dat u altijd de laatste versie van uw bestanden beschikbaar heeft en dat u ze gemakkelijk kunt herstellen bij gegevensverlies of problemen.

Lees ook
Toetscombinaties gebruiken in MacOS om Apps te beheren

Klik links bovenin het menu op het Apple pictogram. In het menu klik op “Systeeminstellingen”.

Klik vervolgens links in het menu eerst op “Algemeen” en hierna op “Time Machine”.

time machine openen mac

Ik ga er in dit artikel even vanuit dat u een back-up gaat maken op externe media. Dit is bijvoorbeeld een externe harde schijf of een ander USB apparaat.

Koppel het apparaat aan uw Mac. Zorg dat het apparaat gevonden wordt en selecteer het in de lijst door erop te klikken. Klik vervolgens op de knop “Configureer schijf”.

Selecteer apparaat om back-up op te maken

U kunt nu kiezen uit verschillende opties voor de reservekopie. U kunt de reservekopie versleutel met een wachwoord. Als u dit niet wilt dan schakelt u de optie “versleutel reservekopie” uit.

Eventueel kunt u een gedeelte van de totale ruimte op het apparaat gebruiken voor een reservekopie. Als u dit wilt dan selecteert u de optie “aangepast” bij “Limiet schijfgebruik”.

Klik op de knop “Gereed” als u door wilt gaan.

reservekopie opties

Om deze externe media te gebruiken dient u het apparaat te wissen. Alle data op het apparaat wordt gewist. U kunt deze data niet meer terughalen. Het wissen is nodig omdat het bestandssysteem incompatibel is. Dit is overigens niet altijd het geval.

Als u akkoord bent dat alle data op de externe media wordt gewist klikt u op “wis”.

Reservekopie wissen om door te gaan

De reservekopie wordt nu voorbereid. Dit duurt niet lang.

Reservekopie voorbereiden

U kunt voor de reservekopie via Time Machine enkele opties wijzigen. Klik hiervoor op de zojuist aangemaakte back-up (reservekopie). Klik vervolgens onderin op de knop “Opties”.

Reversekopie opties zoals backup frequentie

U kunt nu de frequentie voor de reservekopie aanpassen. U kunt kiezen uit “automatisch elk uur” (standaard), “automatisch elke dag”, “automatisch elke week” of handmatig.

Lees ook
Safari tabblad of startpagina aanpassen? Dit is hoe!

Ook kunt u bepaalde mappen, apps of bestanden weglaten uit de reservekopie. Deze worden dan niet meegenomen in de ingesteld back-up reeks.

Laat weg uit reservekopie

Als u alles naar wens heeft ingesteld dan kunt u de voortgang van de reservekopie volgen in de Time Machine instellingen.

Voortgang back-up via Time Machine

Lees ook: Time Machine back-ups beheren met TimeMachineEditor.

Back-up maken van uw Mac via iCloud

U kunt iCloud Drive gebruiken om back-ups te maken van belangrijke apps, maar ook persoonlijk bestanden in de documenten map en/of het bureaublad.

Open de systeeminstellingen. Klik vervolgens op het aangemelde Apple-ID en vervolgens op iCloud.

iCloud instellingen openen

Klik in de iCloud instellingen op “iCloud Drive”. Als u deze optie nog niet ingeschakeld had doe dit dan alsnog.

iCloud Drive

Om apps, bestanden en documenten in iCloud Drive te bewaren klikt u op de knop “Opties”.

Apps die synchroniseren naar iCloud drive

Selecteer de gegevens die u in iCloud wilt bewaren. Ik raad aan om NIET “Bureaublad en documenten” in te schakelen. Dit geeft te veel problemen, o.a. het verdwijnen van de documenten map.

iCloud bewaren

Houdt er rekening mee dat als u iCloud standaard gebruikt dat u maar 5 GB aan Cloud ruimte heeft. Als u meer nodig heeft, dient u te upgraden naar iCloud+.

Cloud gebaseerde back-up oplossingen

U kunt uw Mac ook via de Cloud laten back-uppen. Hiermee maakt een externe dienst een back-up van uw Mac en bewaard die op hun servers. Hierdoor heeft u een bepaalde garantie dat uw back-up altijd veilig is en beschikbaar.

Dit is bijvoorbeeld Google Drive, Microsoft OneDrive, iDrive, Blox, pCloud, Dropbox en meer.

Het voordeel van Cloud storage is dat uw Mac back-ups altijd beschikbaar zijn. Ook zijn Cloud back-ups overal beschikbaar, u kunt ze via het internet vanaf elke plaats elk moment raadplegen. Een ander groot voordeel is dat ze schaalbaar zijn. Mocht u bijvoorbeeld meerdere Mac computers willen back-uppen dan is Cloudopslag vaak goedkoper.

Lees ook
Airdrop werkt niet? Deze 4 tips helpen! (Mac OS X)

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *