Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Toetscombinaties gebruiken in MacOS om Apps te beheren

Toetscombinaties zijn erg handig en makkelijk te gebruiken om bepaalde commando’s uit te voeren op een Mac computer. Zo weten de meeste mensen wel dat Command + C en Command + V kopieert en plakt.

Wat veel mensen niet weten is dat toetsencombinatie in Mac OS ook gebruikt kunnen worden om bepaalde acties uit te voeren in een applicatie. U kunt bijvoorbeeld de tijdelijke bestanden wissen in Safari met een toetsencombinatie. Er zijn echter nog een legio voorbeelden die u zelf kunt implementeren na het voorbeeld wat ik u laat zien.

Het komt er eigenlijk op neer dat door een toetsencombinatie te verbinden aan een bepaald menu item in een applicatie u direct het menu kunt openen. Het enige wat u hoeft te doen is de exacte menu naam op te geven van de applicatie en deze te koppelen aan een toetsencombinatie. Dit is hoe het exact werkt.

Toetscombinaties gebruiken in Mac OS om Applicaties te beheren

In dit voorbeeld ga ik een toetsencombinatie aanmaken om in Safari snel de geschiedenis te wissen. Dit is zoals eerder gezegd een voorbeeld, u kunt zelf aan de hand van de applicaties waarin u toetsencombinaties kunt aanmaken een bepaalde toetsencombinatie aanmaken die u handig vind. Ik laat in algemene zin zien hoe u dus menu items kunt uitvoeren via een toetsencombinatie in een applicatie.

Klik in de linker bovenhoek op het Mac () menu. Klik op Systeemvoorkeuren. Ga in de systeemvoorkeuren en klik op Toetsenbord.

toetsenbord instellingen mac

Klik op het tabblad Toetsencombinaties. Daarna in het linker menu op Apps. Om een toetsencombinatie voor een specifieke applicatie toe te voegen klik op het de + knop.

toetsencombinatie aanmaken mac

Selecteer een App uit de lijst. In dit geval gebruik ik Safari, maar u kunt kiezen uit een hele lijst van applicaties. Het volgende de “Menunaam” is belangrijk.

toetsencombinatie toevoegen mac

In het veld Menunaam plaatst u de EXACTE naam van het menu item dat u met de toetsencombinatie wilt uitvoeren. In de afbeelding hieronder ziet u wat ik bedoel.

toetsencombinatie aanmaken mac os

Bij toetsencombinatie drukt u op de toetsen die u wilt gebruiken om het commando uit te voeren in de specifieke applicatie. Ik heb (Command ⌘) + SHIFT + W gebruikt, van “Wissen”. Elke combinatie die nog niet gebruikt wordt door de applicatie zelf is mogelijk, aan u de keus.

Klik daarna op Voeg toe. Als u nu de applicatie opent waarvan u de toetsencombinatie heeft gekoppeld aan een specifieke actie en u drukt op de toetsencombinatie dan wordt het uitgevoerd.

Ik hoop dat ik u hiermee geholpen heb. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!