More
  Startpagina Handige tips Voorvertoning Mac: De alleskunner om afbeelding te bewerken!

  Voorvertoning Mac: De alleskunner om afbeelding te bewerken!

  Voorvertoning op uw Mac is niet alleen een handige applicatie om PDF-bestanden, en foto’s in te zien. De voorvertoning applicatie kan nog veel meer, namelijk foto’s & afbeeldingen bewerken.

  In dit artikel laat ik u zien hoe u voorvertoning kunt gebruiken om afbeeldingen te bewerken, zo kunt u afbeeldingen schalen naar grootte, afbeeldingen roteren, tekst of iconen toevoegen aan afbeeldingen en de kleuren van een afbeeldingen aanpassen.

  Voorvertoning voor Mac is een erg handige applicatie waarmee u in principe een kleine foto bewerker beschikbaar heeft op uw Mac.

  Om een afbeeldingen met voorvertoning te openen hoeft u alleen maar dubbel te klikken op een afbeelding-bestand. Als u een andere applicatie gebruikt om afbeeldingen te openen klikt u met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteert u openen met voorvertoning.

  Het is ook mogelijk om voorvertoning alleen te openen, open de Applicatie folder en selecteer voorvertoning uit de lijst. Nog sneller is door de CMD en spatiebalk tegelijk in te drukken en via Spotlight voorvertoning te openen.

  Voorvertoning Mac: De alleskunner om afbeelding te bewerken

  Afbeelding roteren in voorvertoning

  Een afbeelding roteren of draaien op een Mac middels de voorvertoning is apple’tje eitje. U opent de afbeelding met voorvertoning en klikt op het roteer icoon in de taken balk van voorvertoning.

  voorvertoning mac - afbeelding roteren

  U draait hiermee de afbeelding telkens 90 graden.

  Afbeelding bijsnijden

  Als u alleen een specifiek stuk nodig heeft uit een afbeelding dan kunt u deze middels voorvertoning ook bijsnijden.

  U opent de afbeelding in voorvertoning en selecteert een vak ergens in de afbeelding door te klikken en te slepen. Het is een vierkant vak wat u selecteert.

  voorvertoning mac - afbeelding bij snijden

  Daarna gaat u in het menu van voorvertoning naar Extra en selecteert Snij Bij. U kunt ook CMD + K op uw toetsenbord indrukken.

  Afbeelding grootte aanpassen

  Selecteer Extra uit het voorvertoning menu en selecteer Pas grootte aan om het dialoogvenster Grootte aanpassen te openen, waarmee u de grootte van de afbeelding kunt aanpassen.

  Voorvertoning ondersteunt veel maateenheden, waaronder pixels. Standaard wordt het formaat van de afbeelding proportioneel aangepast, met behoud van de oorspronkelijke beeldverhouding om ervoor te zorgen dat de aangepaste afbeelding er niet uitgerekt of gladgestreken uitziet.

  voorvertoning mac - afbeelding grootte aanpassen

  Programma’s voor het verkleinen van afbeeldingen zoals deze zijn handig voor het verkleinen van afbeeldingen, zodat ze niet zo’n groot deel van het zichtbare gebied of de ruimte op de schijf in beslag nemen.

  Voorvertoning is niet ideaal voor het vergroten van een afbeelding, omdat de opgeblazen afbeelding van mindere kwaliteit is. Het is daarom niet aan te raden om afbeeldingen zoiezo te vergroten.

  Afbeelding annoteren

  Voorvertoning maakt het mogelijk om iconen, tekst en andere vormen toe te voegen aan een afbeelding, het annoteren van een afbeelding.

  U opent de afbeelding en in de takenbalk klikt u op de markeringsknoppenbalk. U heeft nu een extra takenbalk met mogelijkheden tot het toevoegen van annotaties aan de afbeelding.

  voorvertoning mac - afbeelding annoteren

  In de knoppenbalk vindt u mogelijkheden om te selecteren waar u annotaties wilt toevoegen in de afbeelding, kunt schetsen, kunt tekenen, vormen en tekst kunt toevoegen en meer.

  Kleuren aanpassen van afbeelding

  Voorvertoning is een erg handige applicatie dat hebben we nu gezien in dit artikel, maar het biedt ook mogelijkheden tot het optimaliseren van afbeeldingen, een manier om dat te doen is door de kleuren aan te passen.

  Als u de kleuren aanpast van een afbeelding kunt u de afbeelding nog scherper maken of juist meer retro door het sepia effect toe te passen, ook hier weer, u kunt de afbeelding met voorvertoning aanpassen naar eigen wens.

  Open de afbeelding in voorvertoning, in het menu ga naar Extra en selecteer Pas kleur aan uit het menu. U heeft nu een aantal opties om het kleurenschema aan te passen van de huidige afbeelding.

  voorvertoning mac - afbeelding kleur aanpassen optimaliseren

  Als u op de automatisch knop drukt zal voorvertoning zelf de kleuren en scherpte aanpassen. In de meeste gevallen leidt dit tot een extra scherpe afbeelding met de beste kleur optimalisatie.

  voorvertoning mac - afbeelding kleur optimaliseren

  Voorvertoning is een erg handig hulpmiddel om afbeeldingen te bewerken op een Mac. Voorvertoning beschikt over de basis mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken, uiteraard voor de meer specialistische gebruiker wordt een foto bewerken als Photoshop etc aangeraden.

  Ik hoop u met deze informatie geholpen te hebben, succes!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  m v leeuwen
  m v leeuwen
  23 dagen geleden

  Waarom wordt het programma Voorvertoning steeds ongebruiksvriendelijker? Of mis ik iets?
  In de oudere versies konden echt alle door mij gebruikte bewerkingsopties met toetscombinaties, en het werd al steeds onhandiger, maar sinds de laatste systeemupdate werkt bij kleurbewerking zelfs command z en shift command z niet meer.

  Recente artikelen

  MacOS BigSur installeren op uw Mac

  MacOS BigSur installeren op uw Mac? Het kan! Apple heeft recentelijk MacOS BigSur aangekondigd als opvolger van MacOS Catalina. Big Sur bevat een hele...

  Automatisch bestanden in Prullenbak verwijderen

  Windows 10 beschikt over slimme opslag. Slimme opslag is functionaliteit waarmee u tijdelijk bestanden die niet door applicaties worden gebruikt automatisch kunt verwijderen. Als u...

  Mac Camera werkt niet? Probeer deze tips!

  De meeste Mac computers hebben een ingebouwde camera. Alleen de Mac Pro en Mac mini hebben geen ingebouwde camera. In sommige gevallen werkt de ingebouwde...

  Standaard web browser (Safari) wijzigen in Mac OS

  Mac OS komt met een standaard browser. Deze browser kennen we allemaal dat is Safari. Echter, als u liever een andere browser gebruikt zoals...
  1
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x