More
  Startpagina Handige tips Hoe kun je websites blokkeren op een Mac, iPad of iPhone? -...

  Hoe kun je websites blokkeren op een Mac, iPad of iPhone? – PC-Tips.info

  Tegenwoordig wordt het internet overspoeld met verschillende gevaarlijke websites of websites met aanstootgevende expliciete inhoud. De meeste ouders willen voorkomen dat kinderen deze aanstoot gevende inhoud zien. Om kinderen te weren van aanstotende inhoud zijn er meerdere opties om websites te blokkeren op een Mac, iPhone, iPad of iPod. Sommige werkgevers blokkeren social media platformen uit voor zorg om te voorkomen dat hun gebruikers inactief worden door een groot deel van de dag actief te zijn op Facebook, Twitter,  Instagram of andere. De meeste makkelijke manier om inhoud op een Mac te blokkeren is door het inschakelen van een ouder of werknemer account op een Mac, dit is echter niet altijd mogelijk omdat er restricties ontstaan op het account waardoor sommige Mac software niet meer functioneert.

  In dit artikel worden twee opties geboden om websites te blokkeren op een Mac en een optie voor het blokkeren van websites op een iPad, iPhone of zelfs een iPod.

  Websites blokkeren via ouderlijk toezicht op een Mac

  Laten we beginnen met de eenvoudigste methode, het ouderlijk toezicht instellen voor een bestaande account of een nieuw beperkt account aanmaken. Open eerst de systeemvoorkeuren op uw Mac en kies vervolgens Ouderlijk toezicht. Als je geen account hebt zonder beheerdersrechten, biedt Ouderlijk toezicht je de mogelijkheid om een nieuw beperkt gebruikersaccount aan te maken of je bestaande beheerders account om te zetten.

  Het wordt aanbevolen een nieuw account aan te maken voor uw kinderen, dus selecteer Maak een nieuw account aan met ouderlijke toezicht en klik op Ga door. Geeft uw beheerders wachtwoord in om de instellingen voor Ouderlijk toezicht toe te staan wijzigingen aan te brengen.

  ouderlijke toezicht instellen mac

  In het volgende venster vult U het venster met gegevens voor het nieuwe account, houd er rekening mee dat het wachtwoord “hint” erg nuttig kan zijn als U het wachtwoord ooit vergeet.

  ouderlijke toezicht gebruikers account aanmaken

  Zodra u een nieuw gebruikers account hebt aangemaakt, selecteert u het uit de lijst aan de linkerkant van het venster, daar kunt u een beperking instellen voor applicaties die beschikbaar zijn voor dit specifieke account.

  Om websites te blokkeren, kiest u Web tab of Inhoud in eerdere versies van mac-besturingssysteem, en daar ziet u drie opties.

  • Sta onbeperkte toegang tot websites toe
  • Beperk toegang tot expliciete websites. Als u klikt op de Pas aan knop dan kunt U de standaard lijst die Apple hanteert als expliciete websites aanpassen. U kunt uitzonderingen toevoegen of websites die nog niet geblokkeerd worden toevoegen aan de blokkeer lijst.
  • Sta alleen toegang tot deze websites toe

  ouderlijk toezicht mac websites blokkeren

  Als u op de knop Logbestanden… drukt vind u de laatste activiteit van dit specifieke gebruikers account met betrekking tot websites. U kunt erop filteren door de periode te selecteren, ipv 3 maanden een jaar bijvoorbeeld.

  ouderlijke toezicht mac logfile

  Websites blokkeren op een Mac met het HOSTS bestand

  Deze methode vereist het gebruik van terminal met een aantal specifieke commando’s. Het voordeel van deze hosts bestand methode is dat U ook websites voor Administrators kunt blokkeren. Om te beginnen start de Mac Terminal applicatie, drukt u op het toetsenbord de CMD knop en de spatiebalk tegelijk en typ Terminal, of ga naar de map Hulpprogramma’s onder Programma’s middels Finder.

  Om onverwachte scenario’s te voorkomen voordat u begint met het wijzigen van de hosts bestand, maak een back-up kopie van het hosts bestand. De kopie zal helpen om het hosts bestand te herstellen naar de vorige versie indien er iets mis gaat. Voer de volgende commando’s in en druk op Enter.

  sudo /bin/cp /etc/hosts /etc/hosts_backupbestand

  hosts bestanden bewerken mac

  De backup is nu gemaakt onder de map /etc/ met als naam: hosts_backupbestand. Typ nu het volgende commando in het Terminal venster.

  sudo nano -e /etc/hosts

  Er opent zich nu de nano editor. De nano editor is een command-line versie van de teksteditor en nodig om het HOSTS bestand op een Mac te kunnen bewerken. Er zijn ook alternatieven zoals het bewerken van de HOSTS file met de teksteditor of vi, een andere tekstbewerker in Mac OS, echter geven deze nog wel eens permissie foutmeldingen als U het HOSTS bestand wilt opslaan.

  website blokkeren hosts bestand mac

  Meestal bevat het hosts bestand een aantal ip-adressen met een commentaar blok ervoor. Een commentaar blok herkent U aan het “#” teken. In het voorbeeld hierboven heb ik aangegeven wat er vaak standaard instaat, de blauwe pijl en blauwe blok. En het groene is wat U kunt toevoegen naar eigen wens. U navigeert met de pijltjes toetsen naar boven of naar beneden om een nieuwe reeks websites te blokkeren via het hosts bestand op een Mac.

  Het is aan te raden om er ## commentaar aan toe te voegen zodat U later nog weet wat het is een waarom U deze pagina’s heeft geblokkeerd. U start altijd met het IP adres 127.0.0.1. dit is localhost oftewel een IP adres wat terugverwijst naar uw Mac. Zolang U zelf geen websites draait op uw Mac is het goed om daarnaartoe te verwijzen. Daarna een spatie en de URL. Let op, er hoeft geen http of https voor.

  Het is belangrijk te weten dat als u een website blokkeert U alle varianten van deze website ook blokkeert. In dit voorbeeld heb ik de website www.websitedieuwiltblokkeren.nl genomen. Als deze url ook een sub domein heeft zoals mobiel.websitedieuwiltblokkeren.nl dan die U deze ook toe te voegen aan het HOSTS bestand op een nieuwe regel. Kopieer en plak geen urls in het hosts bestand, maar typ ze. Als u de urls kopieert en weer plakt in het nano venster kunnen er karakter mee geplakt worden die het hosts bestand niet kent en U niet ziet.

  Om websites via een IPv6 IP adres te blokkeren, vervangt u het lokale IP 127.0.0.1 IP adres door het volgende IP adres, fe80::1%lo0, en typt u vervolgens de URL. De meeste websites maken geen gebruik van de IPv6-verbindingen, maar er zijn er wel een paar die dat wel doen bijvoorbeeld Facebook.

  Na het toevoegen van websites aan het HOSTS bestand dient U het HOSTS bestand op te slaan, druk op CTRL+O daarna enter en CTRL+X en weer enter, sluit het nano venster. Na het opslaan dient U de DNS cache te wissen om de geblokkeerde websites op een Mac meteen te blokkeren.

  dscacheutil -flushcache

  dns cache wissen mac

  U kunt de DNS cache makkelijker wissen met CleanMyMac. Dit onderhoud programma voor Mac schoont uw Mac helemaal op en houdt onderhoudstaken bij zonder interactie van de gebruiker. Lees meer over het opschonen en sneller maken van uw Mac.

  Websites blokkeren op een iPad of iPhone

  Je kunt websites op mobiele Apple apparaten zoals een iPad of iPhone heel eenvoudig blokkeren als je de Safari web-browser gebruikt. U hoeft geen applicaties van derden te gebruiken om bepaalde websites of alle websites te blokkeren.

  iPads of iPhones bevatten veel gelijksoortige opties als het programma Ouderlijk toezicht op een Mac. Er zijn opties om alle websites te blokkeren die zijn toegevoegd aan een zwarte lijst, ook kunt U ervoor kiezen om alle websites te blokkeren, behalve een of paar. Met andere woorden, U kunt ervoor kiezen om een lijst van websites te maken die alleen zijn toegestaan.

  Open eerst de instellingen op een iPhone, iPad of iPod en druk tik op Algemeen. Zoek en selecteer de optie Beperkingen. Als deze functie is uitgeschakeld, tikt u op Schakel beperkingen in. De iPhone, iPad of iPod vraagt nu om een code in te voeren. Stel een code in die alleen U weet en gebruik niet dezelfde code die U gebruikt om uw Apple apparaten mee te unlocken na een herstart. Herhaal de code nogmaals om te bevestigen.

  Klik door op Websites uit het menu Toegestaan materiaal. U heeft nu de optie om de volgende drie website instellingen aan te zetten.

  • Alle websites
  • Beperk expliciet materiaal
  • Alleen specifieke websites

  website blokkeren iphone ipad ipod

  Als U kinderen die toegang tot expliciete websites wilt ontzeggen, en dat is wel aan te raden. Dan zet U de optie Beperk expliciet materiaal aan. U kunt dan alsnog website blokkeren door onder de optie Sta Nooit toe een website in te geven.

  websites blokkeren iphone

  Op deze manier kunt U onder de optie Alleen Specifieke websites ook website toevoegen. Het blokkeren van websites is in te richten naar wens. Hopelijk is het zo duidelijk hoe U een website of websites kunt blokkeren op een Mac of iPad, iPhone of zelfs een iPod! Heeft U vragen, stel ze gerust onderaan deze instructie.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x