More
  Startpagina Handige tips Dit is hoe u uw harde schijf kunt defragmenteren met Windows 10

  Dit is hoe u uw harde schijf kunt defragmenteren met Windows 10

  Data op uw harde schijf kan in de loop der tijd gefragmenteerd worden, hierdoor wordt het voor het computer systeem moeilijker en daarmee dus ook trager om de data te raadplegen.

  Windows heeft altijd tools geïmplementeerd om data op de harde schijf te defragmenteren en Windows 10 is geen uitzondering.

  windows 10 hardeschijf defragmenteren

  Hoewel harde schijven zorgen voor goedkope, snelle en betrouwbare bulkopslag van digitale gegevens, hebben ze wel te kampen met één groot probleem.

  Met behulp van protocollen die dateren uit de tijd dat computergegevens op grote rollen magneetband werden opgeslagen, worden de gegevens achtereenvolgens op de harde schijf geschreven, zodat ze sneller weer kunnen worden uitgelezen. Dit is in het begin prima, omdat de gegevens worden opgeslagen in nette blokken of sectoren die voor het systeem gemakkelijk te vinden zijn.

  Een gloednieuwe harde schijf zal zijn opslagruimte efficiënt gebruiken voor optimale prestaties, waardoor bestanden in een nette volgorde worden opgeslagen. Na verloop van tijd zult u echter onvermijdelijk sommige bestanden verwijderen, of andere vervangen door grotere bestanden, en de harde schijf probeert met deze veranderingen om te gaan door de gegevensbestanden op te splitsen in de beschikbare lege ruimte op de schijf.

  Dit kan betekenen dat uw bestanden worden opgesplitst in stukken die over de hele schijf zijn verspreid, wat de toegangstijd radicaal kan vertragen, zowel bij het opslaan van gegevens als wanneer u de gegevens van de schijf komt lezen.

  Het systeem verliest de gegevens niet, maar een harde schijf is een mechanisch apparaat met bewegende delen, en het fysieke proces van het heen en weer bewegen van de lees-schrijfkop over de schotel van de ene sector naar de andere neemt een eindige hoeveelheid tijd in beslag (SSD daargelaten), en hoe meer de kop moet worden verplaatst, hoe langzamer de toegangstijd zal zijn. Na een paar jaar van intensief gebruik kan een harde schijf zo gefragmenteerd raken dat deze vertraagt.

  Dit is een van de redenen waarom solid state drives (SSD’s) steeds populairder worden. Omdat ze geen bewegende delen hebben, moeten hun datasnelheden consistent hoog blijven, ongeacht hoeveel gegevens er worden opgeslagen of hoe vaak ze worden gewijzigd.

  Gelukkig bevat Windows een optie om uw schijf te “defragmenteren”. Dit is een automatisch proces waarbij de gegevens op uw harde schijf worden gereorganiseerd in gemakkelijk toegankelijke aaneengesloten sectoren, waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut en de toegangstijd aanzienlijk wordt verkort.

  In eerdere versies van Windows was dit een handmatig geselecteerd proces dat u moest onthouden om regelmatig uit te voeren, maar Windows 10 bevat een optie om automatisch een optimalisatie en defragmentatie procedure uit te voeren op alle aangesloten schijven op regelmatige basis.

  Als uw systeem een harde schijf gebruikt, zoals de meeste dat doen, is het de moeite waard om ten minste de eerste vijf stappen van deze instructie uit te voeren, om te zien of uw systeem baat zou hebben bij defragmentatie.

  Als u een SSD gebruikt, hoeft deze niet te worden gedefragmenteerd, aangezien SSD’s gegevens op een andere manier opslaan dan harde schijven, maar het kan nog steeds profiteren van optimalisatie.

  Harde schijf defragmenteren in Windows 10

  Het is belangrijk dat u beheerder bent in Windows 10. U heeft een administrator (beheerder) account nodig om uw schijf te defragmenteren in Windows 10.

  Open de Windows verkenner.

  windows verkenner openen

  Klik in het linker menu op Deze Computer. Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf in de lijst van aangesloten schijven die u wilt defragmenteren.

  eigenschappen harde schijf

  Selecteer Eigenschappen uit het context menu.

  In het eigenschappen menu klik op het tabblad: Extra. In de extra menu instellingen van de harde schijf klik op de Optimaliseren knop.

  harde schijf optimaliseren

  Dit opent het venster Stations Optimaliseren. Hier ziet u een andere lijst met alle harde schijven die aan uw systeem zijn gekoppeld. Ook ziet u wanneer de optimalisering voor het laatst werd uitgevoerd, en hoe gefragmenteerd de schijf momenteel is.

  stations optimaliseren

  Als uw systeem op piekrendement werkt, zouden ze allemaal op 0% moeten staan.

  Als een van uw harde schijven gefragmenteerd is selecteer de harde schijf door in het overzicht op de schijf te klikken, klik daarna op Optimaliseren.

  Als het een grote harde schijf betreft met een aanzienlijk fragmentatie dan kan dit proces lang duren.

  schijf optimaliseren windows 10

  Nadat u de harde schijf heeft geoptimaliseerd (oftewel gedeframenteerd) dan kunt u er ook voor kiezen om dit automatisch te doen. Klik op Instellingen wijzigen bij geplande optimalisatie.

  schijf automatisch defragmenteren

  Ik raad aan om gepland defragmenteren voor een systeem wat u dagelijks gebruikt in te stellen op wekelijks.

  hardeschijf automatisch defragmenteren

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben! Bedankt voor het lezen.

  Lees ook: 10 tips om Windows beter en sneller te maken.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x