Uitgebreid zoeken inschakelen in Windows 11

Stefan
Uitgebreid zoeken inschakelen in Windows 11

In Windows 11, is de zoekfunctie ontworpen om geïntegreerd en efficiënt te zijn, waardoor u snel bestanden, mappen, apps, instellingen, en zelfs webresultaten kunnen vinden direct vanuit de taakbalk of de Verkenner.

Echter, worden via het zoeken alleen de standaard mappen, downloads, afbeeldingen, documenten en muziek doorzocht. Wanneer u alle bestanden en mappen op uw computer wilt doorzoeken, dan dient u “uitgebreid zoeken” in te schakelen in de zoekopties.

Uitgebreid zoeken inschakelen in Windows 11

Door uitgebreid zoeken in te schakelen kunt u dus alle bestanden en mappen op uw computer laten indexeren, op deze manier kunt u alles vinden. Het nadeel hiervan is, dat uw computer aanzienlijk kan vertragen. Het CPU-verbruik gaat omhoog en een laptop gaat meer stroom verbruiken. Om het verbruik enigszins te beperken kunt u eventuele mappen nog uitsluiten van uitgebreid zoeken.

Om te beginnen opent u de instellingen. In de instellingen klikt u op “Privacy en beveiliging” en vervolgens op “Zoeken in Windows”.

Zoeken in Windows

Open de instellingen “Mijn bestanden zoeken” en schakel de optie “Uitgebreid” in om om uitgebreid zoeken in te schakelen.

Uitgebreid zoeken inschakelen in Windows 11

Nadat uw computer aangesloten is aan het stroomnet, dus niet aan de batterij, begint Windows 11 met het eerst indexeren van alle bestanden en mappen op uw computer. Het initieel indexeren maakt de computer mogelijk wat trager tijdens dit proces.

Stel dat u bepaalde mappen heeft die u niet wilt indexeren, dus wilt uitsluiten van uitgebreide zoekopdrachten, dan kunt u deze uitsluiten door op de knop “Een uitgesloten map toevoegen” te klikken en de map te selecteren. Deze map wordt dan toegevoegd aan een al bestaande lijst van uitgesloten mappen. Ik raad aan deze lijst door te nemen en te beoordelen of deze mappen moeten worden uitgesloten. Zo niet, dan klikt u rechts naast de map op het menu, en klikt u op “verwijderen”. Deze map wordt daarna wel meegenomen in de indexering.

Lees ook
Bestand of map geforceerd verwijderen in Windows 11 of 10

Mappen uitsluiten van uitgebreide zoekopdracht

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees verder: Grote bestanden zoeken in Windows 11? Dit is hoe!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *