More
  Startpagina Handige tips Windows 10 Windows File Recovery (Winfr.exe) - Bestanden herstellen

  Windows File Recovery (Winfr.exe) – Bestanden herstellen

  Windows File Recovery is een gratis applicatie van Microsoft. Windows File Recovery is het alternatief voor herstelsoftware zoals Piriform Recuva.

  Met Windows File Recover is het mogelijk om verwijderde bestanden te herstellen van uw hardeschijf of een externe hardeschijf. Windows File Recovery ondersteunt meerdere bestandssystemen zoals NTFS, FAT, exFat en ReFS. Het uiterlijk van Windows File Recovery is simpel te gebruiken maar het gaat hier niet om een applicatie die we gewend zijn van Microsoft maar een command-line programma. Een programma gemaakt in het uiterlijk van MS-DOS dus.

  Enige technische kennis is wel vereist om Windows File Recovery in te zetten om bestanden te herstellen. In deze instructie leg ik u zo duidelijk mogelijk uit hoe u Windows File Recovery gebruikt.

  Windows File Recovery

  Om te beginnen dient u Windows File Recovery te installeren van de Microsoft App Store, maar voordat u begint dient u Windows Mei 2020 (2004) update (download update programma) te hebben geinstalleerd. Windows File Recovery zal zonder deze update niet starten.

  windows file recovery installeren

  Download Windows File Recovery

  Na installatie zoekt u in de Windows zoekbalk op: Windows File Recovery. Open Windows File Recovery, de applicatie zal u vragen om beheerdersrechten.

  windows file recovery openen

  Als u Windows File Recovery heeft geopend ziet u een aantal argumenten (switches) die u kunt gebruiken.

  winfr

  Het is belangrijk te weten welke “MODE” u dient te gebruiken in Windows File Recovery om te zoeken naar bestanden die u kunt herstellen met Windows File Recovery. In principe is de standaard mode in de meeste gevallen, NTFS. Ik raad u aan om te controleren welk bestandssysteem uw computer gebruikt.

  Open de Windows verkenner. Klik links in het menu op Deze PC. Selecteer de hardeschijf waarop u wilt zoeken naar bestand(en) om te herstellen. Klik met de rechtermuisknop op deze schijf (C schijf meestal) en selecteer Eigenschappen. In het tabblad Algemeen ziet u Bestandssysteem staan met hier achter een formaat.

  bestandssysteem

  Als u een NTFS bestandssysteem heeft kunt u in Windows File Recovery meestal de default mode gebruiken. De default mode gebruikt u als een bestand heeft verwijderd en deze weer terug wilt halen.

  Mocht u de hardeschijf hebben geformateerd of is het bestand al lang geleden verwijderd dan kunt u in Windows File Recovery de MODE Segment en Signature proberen.

  Segment modus en Signature modus zijn twee modi die dieper maar langzamer zoeken op de hardeschijf. In de meeste gevallen is Default modus de modus die de meeste mensen dienen te gebruiken.

  OK, en hoe haal je nu bestanden terug met Windows File Recovery?

  Bestanden zoeken en herstellen met Windows File Recovery

  Het bestand heet winfr.exe u type dus om te beginnen: winfr.exe

  De standaard switches zijn source-drive and destination-folder en /switches.

  Om een bestand te herstellen dient u eigen combinaties te maken van uw huidige schijf waarop gezocht wordt (source-drive) waar u het bestand wilt naartoe wilt herstellen (destination-folder) en dan de specifieke switch die u dient te gebruiken.

  Het is niet mogelijk om de source en destination op dezelfde schijf te hebben, er is dus naast de C drive een andere partitie nodig. Op de destination schijf wordt een nieuwe map aangemaakt als /Recovery_datum_tijd/ met daarin de gevonden bestanden.

  Default mode

  Hieronder een aantal voorbeelden met default mode

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en *.jpg zoek naar alle bestanden die eindigen met .jpg

  winfr.exe c: d: /n *.jpg

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en *naam* zoek naar alle bestanden die “naam” bevatting als bestandsnaam

  winfr.exe c: d: /n *naam*

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /n is default mode en \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx is de precieze locatie van een bestand.

  winfr.exe c: d: /n \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx

  Segment mode

  Als u Segment mode wilt gebruiken, omdat u de hardeschijf ooit gewist heeft of omdat de drive kapot ging dient u /r toe te voegen aan de switches.

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en *.jpg zoek naar alle bestanden die eindigen met .jpg.

  winfr.exe c: d: /r /n *.jpg

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en *naam* zoek naar alle bestanden die “naam” bevatting als bestandsnaam.

  winfr.exe c: d: /r /n *naam*

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /r is segment-mode /n is default mode en \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx is de precieze locatie van een bestand.

  winfr.exe c: d: /r /n \Users\uw-gebruikersnaam\Documents\bestand.docx

  Signature mode

  Signature mode kan alleen verwijderde specifieke bestandstype groepen opzoeken. Hiervoor dient u de /x (signature mode) en /y (bestandstype groep) switches te gebruiken, bijvoorbeeld:

  winfr bestandstype groep

  Zoek in C, plaats gevonden bestand in D /x is signature mode /y is de bestandstype groep om naar te zoeken.

  winfr.exe c: d: /x /y:ZIP

  Opmerkelijk is dat als u zoekt op bestandsgroep ZIP dat u automatisch ook zoekt op document bestanden. In bovenstaande afbeelding ziet u “Extension Group” daar zoekt u op, u zal dan alle bestanden vinden met de extensies die erachter staan in “Extensions”.

  U kunt nog veel meer switches gebruiken in winfr.exe (Windows File Recovery). Ik ga ervan uit dat als u deze applicatie inzet u enige technische kennis bezit om ermee aan de slag te kunnen.

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  MacOS BigSur installeren op uw Mac

  MacOS BigSur installeren op uw Mac? Het kan! Apple heeft recentelijk MacOS BigSur aangekondigd als opvolger van MacOS Catalina. Big Sur bevat een hele...

  Automatisch bestanden in Prullenbak verwijderen

  Windows 10 beschikt over slimme opslag. Slimme opslag is functionaliteit waarmee u tijdelijk bestanden die niet door applicaties worden gebruikt automatisch kunt verwijderen. Als u...

  Mac Camera werkt niet? Probeer deze tips!

  De meeste Mac computers hebben een ingebouwde camera. Alleen de Mac Pro en Mac mini hebben geen ingebouwde camera. In sommige gevallen werkt de ingebouwde...

  Standaard web browser (Safari) wijzigen in Mac OS

  Mac OS komt met een standaard browser. Deze browser kennen we allemaal dat is Safari. Echter, als u liever een andere browser gebruikt zoals...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x