10 Handige Tips om Windows beter en sneller te maken

Stefan

Als Windows wordt geïnstalleerd of als Windows is geïnstalleerd zijn er aantal instellingen in Windows waar u geen gebruik van maakt. Deze instellingen maken gebruik van uw computer processor en geheugen zonder dat ze iets toevoegen.

In dit artikel geef ik u 10 tips om deze instellingen waar nodig aan te passen. Leer hoe u Windows beter en Windows sneller kunt maken. Bekijk iedere tip voor zich en bepaal of u deze tip kunt gebruiken om onnodige instellingen in Windows uit te schakelen.

Deze tips kunnen uw computer sneller maken, maar het is dus belangrijk om dit per tip en dus per instelling toe te passen. Het kan zomaar zijn dat u een instelling uitschakelt of aanpast op de computer waar u later alsnog gebruik van gaat maken.

10 tips om Windows beter en sneller te maken

Downloads van anderen PC’s uitschakelen

Windows 10 biedt functionaliteit om updates te verbeteren. Windows 10 kan updates ontvangen via een computer thuis of bedrijfsnetwerk via andere computers. Echter, dit maakt dat uw computer ook updates verzend naar andere computers in uw netwerk. Deze functionaliteit kunt u uitschakelen.

In de zoekbalk van Windows in de Windows taakbalk type: downloads van andere pc’s toestaan. Klik op het resultaat.

downloads van andere pc uitschakelen

De instelling: Downloads van andere pc’s toestaan zet u op Uit.

downloads van andere pc uitschakelen windows 10

Start menu advertenties uitschakelen

Een onderdeel van het Windows verdienmodel is het adverteren van applicaties in de tegels van het Windows start menu. U kunt deze advertenties natuurlijk negeren, maar u kunt de advertenties in het start menu van Windows ook uitschakelen.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Persoonlijke instellingen.

windows 10 instellingen

In het linker menu, klik op Start. In het rechter menu schakel de optie: Af en toe suggesties in Start weergeven, Uit.

af en toe suggesties uitschakelen in windows

Notificaties uitschakelen

Notificaties in Windows zijn handig, maar als u veel applicaties toestaat die notificaties kan weergeven in Windows wordt het wel eens teveel. In de volgende tip kunt u per instelling bepalen of het notificaties mag weergeven of niet.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Systeem.

Lees ook
SleepStudy analyse maken in Windows 11 of 10

windows 10 systeem instellingen

In het linker menu, klik op Meldingen en acties. In de meldingen en acties instellingen aan de rechterkant kunt u bepalen per soort meldingen wat u wilt ontvangen.

Ik raad u aan om: Tips en suggesties over Windows weergeven uit te zetten. En daarnaast te bepalen of u meldingen uit de Windows Store, instellingen en banners wilt weergeven. Dit is persoonlijke voorkeur.

meldingen en notificaties uitschakelen in windows

Gerichte advertenties uitschakelen

Elk Windows-gebruikers account heeft een advertentie-ID gekoppeld. Microsoft gebruikt dit advertentie-ID om advertenties van Windows en een derde partij weer te geven. Deze advertenties zijn gericht op het Microsoft gebruiker account wat is gekoppeld. Gerichte advertenties dus.

Het is aan te raden om deze advertentie-instellingen aan te passen aan uw voorkeur.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Privacy.

windows 10 privacy instellingen

Aan de linkerzijde in het menu op de Algemene Privacy instellingen.

Ik raad u aan om de volgende optie uit te schakelen: Laat apps uw reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-activiteit (als u dit uitschakelt, wordt uw id opnieuw ingesteld).

De vorige opties zijn eigen voorkeur.

privacy opties wijzigen windows 10

“U Leren kennen” van Cortana uitschakelen

Cortana is constant bezig met het verzamelen van gegevens om uw beter te leren kennen. Dit kan handig zijn, maar het kan mensen ook afschrikken. Dit houdt onder andere in dat Cortana leert hoe u schrijft en hoe u praat. U kunt de optie: u leren kennen uitschakelen om te voorkomen dat Cortana deze informatie verzameld.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Privacy.

windows 10 privacy instellingen

In het linker menu, klik op: Persoonlijke instellingen voor handschrift en typen.

In het rechter venster zet de optie: u leren kennen uit. Wanneer deze functie is uitgeschakeld, wordt uw persoonlijke woordenlijst met getypte en handgeschreven gegevens, gewist. Tekstsuggesties en handschriftherkenning waarbij de systeemwoordenlijst wordt gebruikt, blijven werken.

u leren kennen uitschakelen in windows

Vergrendelscherm uitschakelen

Windows vergrendeld automatisch als u de computer niet gebruikt. De vergrendelscherm instelling is handig, maar kan u ook in de weg zitten, zeker als u enige gebruiker bent op de computer. Gelukkig kunt u met een kleine aanpassing het vergrendelscherm in Windows uitschakelen. Om het vergrendelscherm uit te schakelen gaan we gebruikt van de registereditor in Windows.

Lees ook
Automatisch onderhoud inplannen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Selecteer Uitvoeren uit het menu. In het Uitvoeren venster type: regedit.

regedit openen

De Windows-register editor wordt nu geopend. Open in de registereditor het volgende pad: HKEY_LOCALMACHINE – Software – Policies – Microsoft – Windows.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows map, selecteer Nieuw uit het menu en maak een nieuwe Sleutel aan. De Sleutel krijgt de naam: Personalization.

Personalization sleutel aanmaken register

Als u de personalization sleutel heeft aangemaakt, klik erop met de rechtermuisknop. Selecteer Nieuw > DWORD (32 bits)-waarde uit het menu.

nieuwe dword value register

Geef deze DWORD waarde naam: NoLockScreen. Dubbelklik op de NoLockScreen dword waarde en pas de waardegegevens aan naar 1. Om het vergendelscherm weer in te schakelen volgt u deze stappen opnieuw en past u de NoLockScreen waarde aan naar 0 of u verwijderd de waarde.

NoLockScreen waarde aanmaken register

Achtergrond applicaties uitschakelen

In Windows 10 draaien een hele hoop applicaties op de achtergrond. Als u amper gebruik maakt van bepaalde applicaties is het ook niet aan te raden om deze applicaties op de achtergrond te laten draaien. Deze applicaties maken gebruik van uw processor en geheugen terwijl ze niets doen. U kunt achtergrond-applicaties uitschakelen via onderstaande stappen.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Privacy.

windows 10 privacy instellingen

In het linker menu navigeer een stukje naar beneden naar: Achtergrond-apps.

Om achtergrond-applicaties volledig uit te schakelen. Zet u de optie: Apps mogen op de achtergrond worden uitgevoerd op UIT.

U kunt verder bepalen per geïnstalleerde applicatie welke apps gegevens mogen ontvangen, meldingen mogen versturen en up-to-date mogen blijven.

Schakel achtergrond-apps uit om energie te besparen.

achtergrond applicaties uitschakelen windows 10

Windows prestatie-instellingen

Visuele instellingen in Windows maken Windows een stuk mooier. Echter, deze visuele instellingen kunnen ook nadelig zijn voor de prestatie van Windows, bijvoorbeeld als u een niet zo moderne computer heeft, een i3 processor met matige videokaart. U kunt de visuele prestatie-instellingen in Windows aanpassen. Windows schakelt dan verschillende effecten etc. uit om de prestatie te verhogen.

Zoek in de Windows zoekbalk onderin bij het start menu op: de weergave en prestaties van Windows aanpassen. Open de prestatie-instellingen.

Lees ook
Maak van Windows 11 een mobiele hotspot? Dit is hoe!

de weergave en prestaties van Windows aanpassen

In de instellingen voor prestaties kunt u kiezen uit 4 voorgeselecteerde opties. Namelijk, Automatisch selecteren, Beste weergave, Beste prestatie en aangepast. Ik raad u aan om te kiezen voor Beste prestatie als u denkt dat u Windows-computer hiervan sneller wordt.

Als u klaar bent klikt u op Toepassen.

windows prestatie instellingen aanpassen

Instellingen synchroniseren uitschakelen

Als u meerdere Windows apparaten heeft met daarop hetzelfde Microsoft gebruikers account gekoppeld dan synchroniseert Windows constant applicaties en gebruikers instellingen. Als u dit niet wilt kunt energie besparen door deze synchronisatie instellen aan te passen naar uw voorkeur. In dit voorbeeld heb ik geen ander apparaat gekoppeld.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Accounts.

windows 10 accounts instellingen

Klik in het linker menu op: Uw instellingen synchroniseren.

U kunt de synchronisatie van al uw instellingen uitschakelen door de: Instellingen synchroniseren optie UIT te schakelen. Echter, u kunt er ook voor kiezen om bepaalde instellingen zoals thema’s, wachtwoorden, taalvoorkeuren, toegankelijkheid opties of andere Windows instellingen per stuk te synchroniseren.

windows instellingen synchroniseren uitschakelen

Windows updates inplannen

Windows update is een instelling in Windows die u niet kunt en wilt uitschakelen. Het is belangrijk updates voor Windows 10 te ontvangen. Echter, het niet handig als u de updates ontvangt en installeert op het moment dat u zelf bezig bent met de computer. U kunt de Windows updates beter inplannen voor een later tijdstip dan wordt u computer op dat moment ook niet vertraagd.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu van de startknop, klik op Instellingen. In het Instellingen venster, klik op Bijwerken en beveiliging.

Klik in het linker menu op Windows Update. In het rechter menu klik op Gebruikstijden wijzigen.

windows update gebruikerstijden wijzigen

Klik bij Huidige gebruikstijden op de blauwe link: Wijzigen om de gebruikstijden van Windows te wijzigen. Als u deze tijden heeft ingesteld wordt er op dat moment geen Windows update gedownload of geïnstalleerd.

gebruikstijden wijzigen in windows

Ik hoop u met deze 10 tips geholpen te hebben om Windows meer aan te passen naar eigen smaak en waar mogelijk Windows wat sneller te maken.

Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *