Wat voor Processor heb ik in mijn Windows 10 of Windows 11 PC?

Stefan
Wat voor Processor heb ik in mijn Windows 10 of Windows 11 PC?

Als u wilt weten welke processor (“CPU”) er in uw computer zit, dan kunt u dit eenvoudig opzoeken in Windows. Windows biedt u meerdere manieren om de processor informatie weer te geven.

De processor, ook bekend als de CPU, levert de instructies en de verwerkingskracht die de computer nodig heeft om zijn werk te doen. Hoe krachtiger en moderner de processor, hoe sneller de computer zijn taken kan uitvoeren. Door een krachtigere processor aan te schaffen, kunt u uw computer helpen sneller te denken en te werken.

Niet alleen bij het opnieuw aanschaffen van een CPU is het handig om te weten om welk merk en model het gaat. Ook bij het oplossen van hardware problemen of bij vervangen van andere hardware is het merk en model CPU relevant.

Wat voor Processor heb ik in mijn Windows 10 of Windows 11 PC?

Processor informatie weergeven via apparaatspecificaties

Windows biedt een eenvoudig overzicht van de meest relevante computer informatie. Dit is het apparaatspecificaties overzicht.

Om de apparaatspecificaties te openen, klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen. Aan de linkerzijde in de instellingen klikt u eerst op Systeem en daarna helemaal onderaan op “Info”.

Klik daarna op “Apparaatspecificaties” om de informatie over uw PC weer te geven. Hier ziet u “Processor” met daarachter de informatie over de processor in uw computer.

Processor informatie via Systeem informatie in Windows

Processor informatie weergeven via taakbeheer

Taakbeheer is een hulpmiddel om Windows processen te beheren. U kunt het ook gebruiken om computerspecificaties zoals de CPU op te zoeken. Dit overzicht biedt meer uitgebreide informatie over de CPU in uw computer.

Lees ook
8 Tips om problemen met Windows updates te voorkomen

Zo ziet u in taakbeheer de huidige snelheid van de CPU, de CPU snelheid, de processen, het aantal sockets en meer.

Druk op de CTRL + ALT + DEL toetsencombinatie. Klik vervolgens op “taakbeheer”. In taakbeheer klikt u “meer details” en daarna op tabblad “Prestaties”. Aan de linkerzijde klikt u op “Processor” om de CPU informatie weer te geven.

CPU informatie via taakbeheer

Processor informatie weergeven via Systeeminformatie

Systeeminformatie is een uitgebreide app in Windows 10 of Windows 11 die inzicht biedt in een allerlei aan informatie over uw computersysteem. Zo ook de processor informatie. Eigenlijk alles wat u aan hardware wilt weten over uw PC kunt u via de systeeminformatie app inzien.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: msinfo32.exe.

Aan de linkerzijde klik eerst op “Systeemoverzicht” en daarna ziet u aan de rechterzijde een item “Processor” met het merk en model, kloksnelheid e.d. van de processor.

Processor informatia via systeeminformatie

Geen toegang tot Windows en toch processor informatie weergeven

Als u geen toegang heeft tot uw Windows computer. Bijvoorbeeld door een foutieve installatie of een vergeten wachtwoord. Dan kunt u nog steeds informatie over uw computer hardware inzien via de BIOS.

Hiervoor moet u toegang krijgen tot de BIOS, dit doet u door de computer op te starten en direct op de F2, DEL, F1, F10 of een andere functietoets te drukken om de BIOS op te starten. In de BIOS ziet u meestal een “system information” of “systeem informatie”, “main” scherm met daarin CPU/processor specificaties.

Lees meer in deze categorie:

Lees ook
Linkshandige muis aanwijzer instellen in Windows 11/10

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
6 reacties
 1. Goedendag, ik heb een Windows PC draaien op Windows 11 Pro 21H2 deze ontvangt wel de normale updates maar niet de grote update van 22H2 en nu zelfs 23H2.

  Als ik de PC-status controle uit voor zie ik dat de CPU niet geschikt zou zijn Processor:
  Intel(R) Core(TM) i5-7500 CPU @ 3.40GHz, 3408 MHz, 4 core(‘s), 4 logische processor(s)
  Verder lijkt alles in orde te zijn.
  Is hier iets van bekent of kan ik iets aanpassen zodat het wel gaat werken.

  Ik hoor graag van jullie.

  MVG Leo

  1. Hallo, dan heeft u Windows 11 geïnstalleerd op een niet ondersteunde computer. Grote updates kunnen dan inderdaad niet geïnstalleerd worden. Hiervoor is wel een methode beschikbaar om toch te upgraden, die leest u hier:
   Nieuwe installatie: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-23h2-installeren/
   In place (optie 2): https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-installeren-zonder-tpm-2-0-en-secure-boot/#Optie_1_Windows_11_installeren_op_niet_ondersteunde_Windows_10_computer_aanbevolen
   Succes!

   1. Heel hartelijk dank voor de geboden hulp, nog een laatste vraag.
    Betreft het een complete nieuw installatie of kan ik ook her instaleren met behoud van…

    MVG.
    Leo

    1. Hallo, in mijn vorige reactie is “Nieuwe installatie” een complete nieuwe installatie.
     “In place (optie 2)” is een aanpassing zodat u kunt updaten via updates, bijvoorbeeld de media creation tool. Er is dan geen nieuwe installatie vereist.
     Enige technische kennis wel vereist.
     Succes!

     1. Nogmaals hartelijk dank voor de hulp, mijn systeem draait nu op 23H2 hiervoor heb ik wel het programma RUSUS gebruikt!

      MVG, Leo

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *