Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Wat voor Processor heb ik in mijn Windows 10 of Windows 11 PC?

Als u wilt weten welke processor (“CPU”) er in uw computer zit, dan kunt u dit eenvoudig opzoeken in Windows. Windows biedt u meerdere manieren om de processor informatie weer te geven.

De processor, ook bekend als de CPU, levert de instructies en de verwerkingskracht die de computer nodig heeft om zijn werk te doen. Hoe krachtiger en moderner de processor, hoe sneller de computer zijn taken kan uitvoeren. Door een krachtigere processor aan te schaffen, kunt u uw computer helpen sneller te denken en te werken.

Niet alleen bij het opnieuw aanschaffen van een CPU is het handig om te weten om welk merk en model het gaat. Ook bij het oplossen van hardware problemen of bij vervangen van andere hardware is het merk en model CPU relevant.

Wat voor Processor heb ik in mijn Windows 10 of Windows 11 PC?

Processor informatie weergeven via apparaatspecificaties

Windows biedt een eenvoudig overzicht van de meest relevante computer informatie. Dit is het apparaatspecificaties overzicht.

Om de apparaatspecificaties te openen, klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen. Aan de linkerzijde in de instellingen klikt u eerst op Systeem en daarna helemaal onderaan op “Info”.

Klik daarna op “Apparaatspecificaties” om de informatie over uw PC weer te geven. Hier ziet u “Processor” met daarachter de informatie over de processor in uw computer.

Processor informatie via Systeem informatie in Windows

Processor informatie weergeven via taakbeheer

Taakbeheer is een hulpmiddel om Windows processen te beheren. U kunt het ook gebruiken om computerspecificaties zoals de CPU op te zoeken. Dit overzicht biedt meer uitgebreide informatie over de CPU in uw computer.

Zo ziet u in taakbeheer de huidige snelheid van de CPU, de CPU snelheid, de processen, het aantal sockets en meer.

Druk op de CTRL + ALT + DEL toetsencombinatie. Klik vervolgens op “taakbeheer”. In taakbeheer klikt u “meer details” en daarna op tabblad “Prestaties”. Aan de linkerzijde klikt u op “Processor” om de CPU informatie weer te geven.

CPU informatie via taakbeheer

Processor informatie weergeven via Systeeminformatie

Systeeminformatie is een uitgebreide app in Windows 10 of Windows 11 die inzicht biedt in een allerlei aan informatie over uw computersysteem. Zo ook de processor informatie. Eigenlijk alles wat u aan hardware wilt weten over uw PC kunt u via de systeeminformatie app inzien.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: msinfo32.exe.

Aan de linkerzijde klik eerst op “Systeemoverzicht” en daarna ziet u aan de rechterzijde een item “Processor” met het merk en model, kloksnelheid e.d. van de processor.

Processor informatia via systeeminformatie

Geen toegang tot Windows en toch processor informatie weergeven

Als u geen toegang heeft tot uw Windows computer. Bijvoorbeeld door een foutieve installatie of een vergeten wachtwoord. Dan kunt u nog steeds informatie over uw computer hardware inzien via de BIOS.

Hiervoor moet u toegang krijgen tot de BIOS, dit doet u door de computer op te starten en direct op de F2, DEL, F1, F10 of een andere functietoets te drukken om de BIOS op te starten. In de BIOS ziet u meestal een “system information” of “systeem informatie”, “main” scherm met daarin CPU/processor specificaties.

Lees meer in deze categorie:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!