Klok verbergen in Windows 11? Zo schakelt u de klok uit

Stefan
Klok verbergen in Windows 11? Zo schakelt u de klok uit

Ik heb al eens eerder geschreven over hoe u de klok kunt verbergen op een Windows 10 PC. Omdat steeds meer mensen overschakelen naar Windows 11 maak ik nu ook een artikel over hoe u de klok verborgen kan worden in Windows 11.

Er zijn meerdere redenen waarom mensen de klok willen uitschakelen. De meest voor de hand liggende reden is dat het een minimalistisch uiterlijk biedt. Ook biedt het verbergen van de klok in de taakbalk of het systeemvak rust, zo bent u zich niet meer bewust van de datum en tijd. Door het uitschakelen van de klok kunt u zich dan richten op belangrijkere dingen.

De klok uitschakelen is geen optie die u vindt in de instellingen. De instellingen zijn normaliter de plek voor beheer van alle opties in Windows 11, maar het uitschakelen van de klok is dus geen standaard instellingen.

Het is nog steeds wel mogelijk door de tijd en datum notatie te veranderen. Om de klok te verbergen kunt u het beste een app downloaden en deze app gebruiken om de klok te verbergen. Mocht u dit niet willen dan leest u onderin hoe u de tijd en datum kunt verbergen door de tijd notatie te wijzigen.

Klok verbergen in Windows 11? Zo schakelt u de klok uit

Win11ClockToggler

Om de klok te verbergen download u Win11ClockToggler naar uw computer. Pak het ZIP-bestand uit en plaats de inhoud op een voor u gemakkelijke locatie.

Het voordeel van deze app is dat het twee soorten uiterlijk biedt. Zo kunt u de “CLI” versie downloaden om de klok te verbergen via een opdrachtprompt. Of u download de “GUI” versie om een volledige app te gebruiken waarmee u de klok kunt verbergen door op een knop te klikken.

Lees ook
Microsoft reclame uitschakelen in Windows 10

Ik raad aan om de “GUI” versie te downloaden als u geen intenties heeft om deze app in een script of ander type opdrachtprompt te verwerken. Zorg dat u de laatste versie download.

Win11ClockToggler GUI

Open de Win11ClockToggler app op uw PC. Om de klok in de taakbalk direct te verbergen klikt u op de knop “Toggle visibility”.

Klok verbergen in Windows 11

U ziet dan direct dat de klok, datum en systeemvak uit de taakbalk is verwijderd. De klok is nu uitgeschakeld.

Klok uitschakelen in Windows 11

Als u nu met de muis over de datum en tijd positie gaat, dan wordt de tijd en datum weer weergeven. Wilt u dit niet dan schakelt u de optie “Show on hover” uit. Eventueel kunt u de “notificatie area” het overloopmenu, wel weergeven. Schakel de optie “Notification area” in.

Om de app af te sluiten klikt u op “Restore & Exit”. De tijd en datum worden dan weer zichtbaar. Om de tijd en datum te blijven verbergen klikt u bovenin op het “minimaliseren” pictogram. De app blijft dan actief. Druk op de Win + SHIFT + F7 toetsencombinatie om Win11ClockToggler weer zichtbaar te maken en opties te wijzigen.

Win11ClockToggler

Tijd en datum verbergen

Om de tijd en datum in de taakbalk te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: intl.cpl

In de land/regio instellingen klikt u onderin op de knop “meer instellingen”.

Meer instellingen

Klik vervolgens op tabblad “Tijd” en wijzig de “korte tijdnotatie” naar “s”.

Korte tijdnotatie wijzigen

Klik nu op tabblad “Datum” en wijzig de “korte datumnotatie” naar “dddd” voor alleen de dag van de week, of “dd” voor een afkorting van de dag van de week. Helaas moet de dag van de week erin staan, helemaal leeg is niet mogelijk.

Lees ook
Virus detectie verwijderen uit Windows defender quarantaine

Korte datumnotatie wijzigen

U ziet nu dat de tijd en datum in de taakbalk is verwijderd. Alleen notatie van de dag is nog zichtbaar. Nogmaals dit is niet te verwijderen, deze wijziging wordt niet geaccepteerd in het datumnotatie veld.

Datum en tijd verwijderd uit de taakbalk

Lees ook: Klok format en instellingen wijzigen in Windows 11.

Ik hoop u hiermee te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *