Wat is een 7z bestand? Zo opent u het in Windows 11/10

Stefan
Wat is een 7z bestand? Zo opent u het in Windows 11/10

Een .7z bestand is een gecomprimeerd archief bestand. Het is eenzelfde soort bestand als een “ZIP” bestand. Dit bestand bevat inhoud die via een compressie hulpmiddel kleiner is gemaakt door het type bestand te wijzigen naar .7z. Daarnaast ondersteunt dit type bestand ook encryptie, het versleutelen van bestanden.

Het type .7z bestand wordt door verschillende apps die bestanden kunnen comprimeren gebruikt. Het meest gebruikte programma om .7z bestanden aan te maken en te openen, is het open source programma genaamd “7-zip” ontwikkeld door Igor Pavlov.

De resultaten van de compressieverhouding zijn sterk afhankelijk van de gegevens die voor de tests worden gebruikt. Gewoonlijk comprimeert 7-Zip 30-70% beter naar 7z formaat dan naar zip formaat. En 7-Zip comprimeert het zip-formaat 2-10% beter dan de meeste andere zip ondersteunde programma’s.

Hoe open ik een 7z bestand

Als u een .7z bestand heeft gedownload, dan dient u de inhoud van dit bestand eerst uit te pakken. Er zit dus inhoud in een .7z bestand en u kunt het niet direct uitvoeren. In Windows kunt u een .7z bestand ook niet direct openen, er is geen standaard app beschikbaar die deze bestanden kan uitpakken.

Om een 7z bestand te openen dient u dus een hulpmiddel te downloaden die het bestand voor u kan uitpakken. Ik raad aan om 7-zip te downloaden en te installeren op uw computer. Via de 7-zip app kunt u vervolgens het .7z bestand uitpakken en de inhoud gebruiken.

Download 7-zip.

7-Zip is gratis software met open source. Het grootste deel van de code valt onder de GNU LGPL licentie. U kunt 7-Zip op elke computer gebruiken, ook op een computer in een commerciële organisatie. U hoeft zich niet te registreren of te betalen voor 7-Zip.

Na installatie klikt u met de rechtermuisknop op het .7z bestand. In het menu klik op “Openen met”. In de lijst klik op “kies een andere app”.

Helemaal onderaan klik op “een andere app zoeken”. Selecteer vervolgens de installatie map van 7-zip en kiest de app “7zFM.exe”.

7zfm.exe

U kunt nu de inhoud van het .7z bestand uitpakken. Klik op “Extract” in het menu. Selecteer vervolgens een map locatie om de inhoud naartoe te kopiëren en klik op OK om te bevestigen.

7z extract

U vindt de inhoud van het gecomprimeerde .7z bestand nu op de door u geselecteerde locatie. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *