Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Achtergrondverlichting toetsenbord werkt niet in Windows 11

De achtergrondverlichting op een laptop is een zeer nuttig hulpmiddel bij het werken met een laptop in een slecht verlichte ruimte. Het helpt u om de toetsen duidelijk weer te geven zodat het typen makkelijker wordt.

Achtergrondverlichting voor het toetsenbord wordt overigens niet alleen gebruikt om het makkelijker te maken de toetsen te kunnen zien. Het wordt ook gebruikt voor vermaak. Denk hierbij aan RGB verlichte toetsenborden met eventuele effecten.

Wanneer de achtergrondverlichting niet werkt, dan mist u dit hulpmiddel terwijl het wel zou moeten werken. In deze gids bied ik u dan ook een aantal tips om hiermee de niet functionerende achtergrondverlichting weer werkend te krijgen.

Achtergrondverlichting toetsenbord werkt niet in Windows 11

Voordat ik doorga naar instellingen in Windows 11, is het belangrijk om eerst de fysieke instellingen te controleren. Het is niet altijd een probleem in Windows 11. Het kan soms ook met enkele toetsen worden opgelost.

Helderheid toetsenbord

Ik raad aan ook aan om te beginnen met het controleren van de helderheid van het toetsenbord.

Controleer of de helderheid via de functie toetsen: Fn + F3 of Fn + F4: Deze combinatie wordt vaak gebruikt om de helderheid van de toetsenbordverlichting te verlagen (Fn + F3) of te verhogen (Fn + F4). Houd de Fn-toets ingedrukt en druk herhaaldelijk op de F3- of F4-toets om de gewenste helderheid in te stellen.

Sommige laptops zoals Lenovo hebben een speciale toets met een pictogram van een toetsenbord of verlichting. Deze toets, in combinatie met de Fn-toets, kan worden gebruikt om de toetsenbordverlichting in- of uit te schakelen of om door verschillende verlichtingsmodi te schakelen. In het geval van Lenovo is dit de Fn-toets + spatiebalk.

Als uw laptop speciale toetsen heeft voor het beheren van de toetsenbordverlichting, kunnen deze worden aangeduid met symbolen zoals een zon, maan of een lamp. Deze toetsen kunnen worden gebruikt om de helderheid aan te passen, de verlichting in- of uit te schakelen of tussen verschillende verlichtingsmodi te schakelen.

Het is dus zeer afhankelijk van merk of model laptop welke toets er wordt gebruikt voor de toetsenbordverlichting. Hieronder een voorbeeld van mijn laptop ter referentie. Het gaat om een Lenovo model.

Toetsenbordverlichting lenovo laptop inschakelen of uitschakelen via fn spatiebalk toets

Externe software

Wanneer u een specifiek soort toetsenbord heeft met speciale verlichting, dan dient u dit soort toetsenborden vaak te voorzien van specifieke software met bijbehorende stuurprogramma’s. Ik heb een lijstje samengesteld met de meest bekende merken en bijbehorende software waarmee u de toetsenbordverlichting kunt beheren.

Lenovo

Dit is bijvoorbeeld voor een Lenovo-laptop de software “Lenovo vantage“. In deze software kunt u externe functies zoals toetsenbordverlichting in- of uitschakelen.

Lenovo vantage achtergrondverlichting toetsenbord
Afbeelding: Lenovo support forum.

HP

Wanneer u een HP laptop heeft, dan kunt u de software “Omen gaming hub” of “HP Command Center” controleren op instellingen op de toetsenbordverlichting te beheren.

Omen gaming hub toetsenbordverlichting instellingen
Afbeelding: support.hp.com

ASUS

Als u over een ASUS laptop beschikt, dan kunt u de “Armoury Crate” software (Aura Sync) gebruiken om toetsenbordverlichting te beheren.

Armoury Crate aura sync
Afbeelding: Asus.com

Dit type software installeert over het algemeen ook de geschikte stuurprogramma’s voor een verlicht RGB-kleuren toetsenbord.

Toetsenbordprobleemoplosser

Als u nog steeds problemen ondervindt met uw toetsenbordverlichting, dan kan het helpen om de toetsenbordprobleemoplosser in Windows 11 uit te voeren.

Open de instellingen. In de instellingen klik op “Systeem” en vervolgens op “problemen oplossen”.

Problemen oplossen

Klik onderin op “andere probleemoplossers”.

Andere probleemoplossers

In de lijst van probleemoplossers klikt u rechts van “toetsenbord” op de “uitvoeren” knop om de toetsenbordprobleemoplosser uit te voeren.

toetsenbordprobleemoplosser uitvoeren

Er zijn op het internet nog veel meer tips te vinden. Denk hierbij aan het bijwerken van de stuurprogramma’s voor het toetsenbord en het verwijderen van een Windows update. Ik geloof niet in dit soort tips, ze werken meestal niet. Wanneer u dit nog niet had gedaan, probeer de computer te herstarten.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!