Donkere modus

Update verwijderen in Windows 11

Stefan
update verwijderen in Windows 11

Windows-updates zijn bedoeld om nieuwe functies aan het besturingssysteem toe te voegen en zowel de systeemprestaties als de gebruikerservaring te verbeteren. Het wordt aanbevolen om te updaten naar de nieuwste Windows-versie en build voor de beste ervaring.

Windows-updates kunnen echter soms averechts werken en instabiliteit in het systeem veroorzaken. In dergelijke gevallen is het verwijderen van deze update(s) de snelste en eenvoudigste oplossing. Mocht u echter dermate problemen hebben met Windows 11 dan kunt u Windows 11 ook terugzetten naar Windows 10.

In dit artikel leest u hoe u de installatie van updates in Windows 11 ongedaan kunt maken.

Een Windows update verwijderen in Windows 11

Om een Windows update te verwijderen opent u de Windows instellingen. Daarna kunt een Windows update verwijderen. Dit is hoe het werkt.

Windows 11 update verwijderen via instellingen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op Windows update. Klik daarna op Geschiedenis van updates.

Geschiedenis van updates

Helemaal onderaan bij de verwante instellingen klikt u op “Installatie van updates ongedaan maken”.

Installatie van updates ongedaan maken

Klik op de Windows update die u wenst te verwijderen in de lijst van geïnstalleerde Windows updates. Klik daarna op de verwijderen knop of klik met de rechtermuisknop op de update en klik op verwijderen.

Een Windows update verwijderen in Windows 11

U heeft nu met succes een Windows update via de Windows 11 instellingen verwijderd. Lees ook, een Windows update blokkeren in Windows 11.

Windows 11 update verwijderen via Geavanceerde opstartopties

Als uw computer niet meer opstart door problemen met een Windows update, dan kunt u een update in Windows 11 ook verwijderen via de geavanceerde opstartopties.

Start uw computer in de geavanceerde opstartopties. Dit kunt u doen door met installatie media op te starten. Klik daarna op “problemen oplossen” links onderin.

De geavanceerde opstartopties worden weergegeven, klik op Problemen oplossen.

Problemen oplossen

Klik op Geavanceerde opties.

Geavanceerde opties

Klik op Update verwijderen.

Updates verwijderen

Klik op de optie die u wilt verwijderen. U kunt kiezen uit “Nieuwste kwaliteitsupdate verwijderen” en “Nieuwste onderdelenupdate verwijderen”. Als u geen idee heeft begint u bij de eerste, controleer of het probleem is opgelost. Zo niet, start de geavanceerde opties opnieuw en verwijder de andere update.

Kwaliteit of onderdelen update verwijderen

Als u problemen ondervindt na de installatie van de nieuwste onderdelenupdate, kunt u deze waarschijnlijk oplossen door de installatie te verwijderen. Dit heeft geen invloed op uw persoonlijke bestanden, maar eventuele wijzigingen die zijn aangebracht aan apps en instellingen sinds uw meest recente update, zullen verloren gaan.

Klik op onderdelenupdate of kwaliteitsupdate verwijderen.

update verwijderen via opstartopties in Windows 11

Nadat u een update heeft verwijderd is het aan te raden om de betreffende update te blokkeren in Windows 11. Hiermee voorkomt u dat de update die problemen veroorzaakt opnieuw wordt geïnstalleerd.

Ook kunt u Windows 11 herstellen met een Windows 11 herstelpunt.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Graag een zo duidelijk mogelijke omschrijving.
Overzicht met meer PC tips
Benieuwd naar meer slimme PC tips? Bekijk ons volledige overzicht met waardevolle adviezen en ontdek hoe u, uw computergebruik nóg efficiënter maakt.

5 reacties
  1. Geachte,

    Ik ben te snel te werk gegaan want dat wat u al geschreven had daar heb ik die upgrade kunnen met verwijderen.

    Een verkeerde rubriek had ik genomen. (mijn fout)

    Voor ik dan uiteindelijk die download heb kunnnen verwijderen had ik hem al wel gedownload mocht er wat mislopen.

    Een herstelpunt maken was ook geen overdreven optie.

    Ik test het verder nog even uit op die TEST-pc.

    Met vriendelijke groeten,

    Pete

  2. Hallo,

    U haalde in uw schrijven naar mij toe over het ‘probleem’ de GRUB (Linux bootloader) aan.

    Nu stel ik mij de vraag, als ik die grubloader op de USB stick met een Debian versie op vervang door een nieuwere versie zou het probleem dan opgelost zijn?

    Het zoeken naar, om de update KB5012170 te verwijderen is een huzarenstukje.

    Men (gelezen ergens) schreef dat men dit best in de veilige modus kon doen.

    Zelfs daar ben ik hem niet tegengekomen.

    Er was ook ergens ten Internetvelde sprake van om een EFI-loader Shim die alleen bedoeld zou zijn om alleen de Linux-Grub Bootloader met te starten te downloaden.

    Een zoektocht om de juiste SHIM te pakken te krijgen en welke???

    https://github.com/rhboot/shim

    Met dank bij voorbaat om hier even mee over te willen nadenken. 🙂

    Pete

    1. Hoi,

      Nu stel ik mij de vraag, als ik die grubloader op de USB-stick met een Debian versie vervang door een nieuwere versie zou het probleem dan opgelost zijn?

      Ja, dan is het opgelost. U gaat dan in principe Linux opnieuw installeren. Ik raad aan de partitie volledig te verwijderen, opnieuw aan te maken en daarop de Linux distro Debian te installeren.

      Ik heb geen enkele ervaring met een zelfgemaakte bootloader zoals Shim. Ik kan hier helaas niet mee helpen. Ik heb wel meer informatie gevonden:
      https://wiki.debian.org/SecureBoot#Shim

      Succes!

  3. Geachte,

    De overschakeling naar Win 11 was in mijn geval op één van de pc’s geen goede zaak.
    De eerlijkheid gebiedt mij te schrijven dat de PC waar ik het opgezet heb een soort van test pc is waar nogal redelijk wat met geprutst is.

    Het ‘probleem’
    Op zich werkt de PC onder Windows 11 wel maar als ik mijn USB stick met een Linux distributie er insteek weigert die deze op te roepen.

    Nu las ik vrij recent in een PC blad dat eerst ‘gek genoeg’ melding maakte over Windows en Linux broederlijk naast elkaar te installeren en enkele pagina’s later schreef men dat Windows 11 andere OS systemen blokkeerde. (met Win 7 & Win 10 geen problemen mee gehad)

    In bepaalde gevallen zou het liggen aan het inschakelen van TPM 2.0 inschakelen op uw pc.
    In bepaalde gevallen zijn er makers (AMD) die dat uitgezet hebben in het BIOS. Bij AMD heet dat ftmp dacht ik en dat kan stotteringen veroorzaken.

    De echte PC fans kunnen dat vrij snel aanzetten via het BIOS maar dan is het probleem nog niet opgelost want dan heb je daar de upgrade KB5012170 die de Linux-bootloader uitzet.

    Die ook maar wegwerken of is dat geen goede optie?

    Met dank bij voorbaat,

    Pete

    1. Hallo, u kunt KB5012170 inderdaad verwijderen. Deze update voegt nieuwe beveiligingsfuncties toe Secure boot in de UEFI. Dit kan problemen veroorzaken met de GRUB bootloader (linux bootloader). Ik weet dat Linux mint hier vooral problemen mee heeft, de partitie met Linux verwijderen en opnieuw de GRUB loader installeren met de nieuwste versie zou de oplossing kunnen zijn. De KB5012170 update verwijderen kan ook. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *