Windows

Back-up maken van bestanden op uw computer naar Google Drive

Een online back-up wordt steeds belangrijker. Google Drive biedt uitkomst als het gaat om een back-up naar een online opslag. Online opslag betekend dat bepaalde bestanden of mappen die u selecteert automatisch naar de Google Cloud omgeving worden verzonden.

Bestanden in de Google Drive (cloud) zijn veilig tegen malware aanvallen, maar ook tegen hardware problemen die kunnen ontstaan met uw computer.

Met de Back-up en Synchronisatie Client van Google kunt u bestanden simpel naar de Google Drive cloud verzenden en vice versa.

De Google back-up client zorgt ervoor dat bestanden in een map constant worden verzonden naar de “Computers” sectie in de cloud. De Synchronisatie client zorgt ervoor dat er op uw computer een map wordt aangemaakt die constant de bestanden in die map synchroniseert met Google Drive. De bestanden en mappen in de Synchronisatie map kunt u wel delen met andere computers, maar de mappen in de back-up map niet.

Als u over een Googleaccount beschikt dan krijgt u 15GB gratis schijfruimte om uw bestanden naar de Google Drive cloud te versturen. Indien u meer wilt gebruiken dan dient u een betaald plan te kopen.

Back-up maken van bestanden op uw computer naar Google Drive

Om te beginnen download u de Back-up en synchronisatie software van Google. Open de Google back-up en synchronisatie software.

Klik op de Aan de slag knop om te beginnen.

Gebruik het aanmeldscherm om in te loggen met uw Google account gegevens. Klik op Volgende om door te gaan.

Als u succesvol bent ingelogd in de Google back-up en synchronisatie software ziet een aantal opties.

In het menu “Mijn laptop” of “Mijn computer” kunt u de mappen selecteren die u kunt uploaden naar de Google drive cloud. Standaard zijn dit de belangrijkste mappen op uw computer zoals de Afbeeldingen map, het Bureaublad en de Documenten map.

Om eventueel mappen toe te voegen (let op de maximaal 15GB data die u gratis krijgt) kunt u door op de knop Map kiezen een map toevoegen.

Als u op de knop Wijzigen klikt dan kunt een bepaald bestandstype uitsluiten van een back-up naar Google Drive. Ook kunt u ervoor kiezen om alleen een back-up te maken van foto’s en video zoals screenshots of RAW format afbeeldingen.

Als u de map Afbeeldingen heeft geselecteerd om te synchroniseren met Google Drive dan ziet u onderaan een aantal opties om de afbeelding kwaliteit aan te passen.

U kunt de uploadgrootte selecteren van foto en video bestanden die naar Google Drive worden verzonden.

Als u de optie: hoge kwaliteit selecteert dan wordt een kleine compressie op de foto’s of video-bestanden toegepast tot maximaal 16MP of 1080p voor video’s.

Kiest u voor de optie: Oorspronkelijke kwaliteit dan blijft de foto of video in de kwaliteit zoals deze is, geen compressie.

Opmerking: tot 1 juni 2021 worden foto’s of video’s die worden geüpload met de “Hoge kwaliteit” compressie niet meegerekend voor Google Drive schijfruimte. Upload u meer dan kunt u dus na 1 juni 2021 moeten bij betalen.

Indien u liever heeft dat foto- en video bestanden worden verzonden naar Google Foto’s dan vinkt u deze optie aan. Klik daarna op Volgende om door te gaan.

Hier kunt u de maplocatie ingeven waar de bestanden in uw Google Drive opgeslagen dienen te worden op uw lokale computer. Als u de optie: Alleen deze mappen synchroniseren aanklikt dan kunt u aangeven welke mappen in Google Drive alleen gesynchroniseerd dienen te worden op uw computer.

Bestanden die niet in een map staan op uw Google Drive worden automatisch gesynchroniseerd met de maplocatie die is aangegeven in de Google Drive instellingen in de Back-up en synchronisatie software op uw computer.

Klik op Starten om te beginnen met synchroniseren van Google Drive met uw lokale computer.

Bestanden die u heeft geselecteerd om naar Google Drive te worden verzonden worden automatisch geupload naar Google Drive.

Open Google Drive. Klik links in het menu op “Computers” en daarna “Mijn laptop” of “Mijn computer”.

U ziet nu de mappen die u heeft geselecteerd met bijbehorende inhoud.

In Windows-verkenner evenals op het Windows-bureaublad vind u een “Google Drive” snelkoppeling. Klik erop om de bestanden die in uw Google Drive staan in te zien. Als u hier bestanden naartoe sleept worden deze bestanden of mappen automatisch met de Google Drive gesynchroniseerd.

De back-up en synchronisatie applicatie vind u in Windows terug in het Windows systeemvak.

Klik met de rechtermuisknop om instellingen aan te passen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!