Beeldschermkleuren kalibreren in Windows 11 of 10

Stefan
Beeldschermkleuren kalibreren in Windows 11 of 10

Door de beeldschermkleuren te kalibreren kunt de kleuren van het beeldscherm zo instellen dat ze nauwkeuriger worden weergeven.

U kunt de kleuren kalibreren voor ieder scherm. Als u bijvoorbeeld meerdere beeldschermen heeft aangesloten aan uw computer, dan kunt u de kleuren voor ieder beeldscherm afzonderlijk kalibreren via de wizard “beeldschermkleuren navigeren”.

Het kalibreren van kleuren heeft grote voordelen voor uzelf en uw beeldscherm. Een gekalibreerd beeldscherm zorgt ervoor dat de kleuren die u op het scherm ziet nauwkeurig en consistent zijn met de bedoelde kleuren. Dit is vooral belangrijk voor professionals die werken met kleurgevoelige apps zoals grafisch ontwerp, fotografie en videobewerking.

Ook is het beter voor het beeldscherm omdat kalibratie ervoor zorgt dat uw beeldscherm na verloop van tijd consequent dezelfde kleuren produceert, wat belangrijk is voor het behoud van de kleurnauwkeurigheid van uw werk.

Als u last krijgt van uw ogen kan een gekalibreerd beeldscherm ook helpen. Een goed gekalibreerd beeldscherm kan vermoeide ogen en vermoeidheid helpen verminderen. Als uw beeldscherm te heldere of te donkere kleuren weergeeft, kan dat leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en andere visuele ongemakken.

Beeldschermkleuren kalibreren in Windows 11 of 10

Om de beeldschermkleuren te kalibreren dient u de wizard te openen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”.

In het uitvoeren venster type: colorcpl

colorcpl

Kleurbeheer wordt nu geopend. Klik op tabblad “Geavanceerd” en vervolgens onderin op de knop “Beeldscherm kalibreren”.

Kleurbeheer beeldscherm kalibreren

De wizard beeldschermkleuren kalibreren wordt gestart. Dit venster wordt in volledig scherm geopend. Het is belangrijk dat u dit venster verplaatst naar het beeldscherm dat u wilt kalibreren. Als dat dit beeldscherm betreft dan laat u dit venster staan. Wilt u aan extra, bijvoorbeeld tweede beeldscherm kalibreren dan verplaatst u dit venster naar de tweede monitor.

Lees ook
Het volledige pad weergeven in Windows verkenner? Dit is hoe!

Wizard beeldschermkleuren kalibreren

U doorloopt een aantal stappen om de kleuren zo goed mogelijk in te stellen.

Basisinstellingen voor kleurweergave instellen

Deze stappen om de kleuren te kalibreren kunt u doorlopen door de begeleidende tekst te lezen en de kalibratie grotendeels via de menu-instelling op uw beeldscherm te doorlopen. Enkele handelingen voert u in Windows uit, maar de meeste dus via de fysieke knop en het menu op uw monitor.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *