Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Tweede monitor wordt niet gedetecteerd in Windows 11

Net zoals in eerdere Windows versies, ondersteunt ook Windows 11 een tweede monitor. Het aansluiten van een tweede monitors op uw computer heeft voordelen.

U kunt via een tweede monitor de inhoud van de primaire monitor projecteren of uitbreiden. Het helpt u een beter en vooral groter overzicht te krijgen als u dit nodig heeft voor bijvoorbeeld video bewerking of gaming.

Het is relatief simpel om een tweede monitor te configureren in Windows 11. Er zijn in Windows 11 voldoende hulpmiddelen beschikbaar om problemen bij het niet detecteren van een extra monitor op te lossen.

Er zijn echter ook wat controles die u vooraf kunt uitvoeren. Het hoeft namelijk niet altijd een probleem te betreffen in het besturingssysteem. Er kunnen ook problemen zijn met hardware onderdelen zoals kabels, koppelingen, poorten.

  • Controleer of de tweede monitor verbonden is met een stopcontact en dat de monitor aanstaat.
  • Zorg dat het tweede beeldscherm is aangesloten op de correcte video-poort op uw computer.
  • In de software-instellingen van de tweede monitor, zorg dat de correcte video poort (source) is geselecteerd.
  • Controleer de aansluitingen van de HDMI of Displaypoort, zorg dat ze schoon en stofvrij zijn. Daarnaast controleer de videokabel op breuk en zorg dat u de originele videokabel(s) gebruikt.
  • Als u andere randapparatuur heeft aangesloten zoals een printer, camera’s of andere hardware die is verbonden via USB, koppel deze hardware dan tijdelijk af.
  • Mocht u gebruik maken van een draadloze verbinding bij het aansluiten van het beeldscherm, zorg dan dat zowel de computer als het beeldscherm/monitor is verbonden op hetzelfde wifi netwerk.
  • Indien mogelijk (indien u kennis genoeg heeft van computers) controleer de BIOS. Soms staan er bepaalde poorten op de computer uitgeschakeld in de BIOS.

Tweede monitor wordt niet gedetecteerd in Windows 11

Als u een tweede monitor heeft aangesloten en deze wordt niet automatisch door Windows gedetecteerd dan kunt u dit forceren. Het forceren betekend dat Windows 11 gaat zoeken naar het aangesloten beeldscherm.

Tweede monitor geforceerd detecteren

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op Instellingen in het menu. Klik daarna links op Systeem en daarna op Beeldscherm.

Klik op “Meerdere beeldschermen” en klik daarna op de “Detecteren” knop, naast “Ander beeldscherm detecteren”.

Ander beeldscherm detecteren

Mocht het tweede beeldscherm nog niet worden gedetecteerd dan kunt u de beeldscherm stuurprogramma’s bijwerken naar de laatste versie.

Beeldschermadapter stuurprogramma bijwerken naar de laatste versie

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Apparaatbeheer in het menu. Klik vervolgens op “Beeldschermadapters” en daarna met de rechtermuisknop op het stuurprogramma en klik op “Stuurprogramma bijwerken” en volg de procedure.

Beeldschermadapters bijwerken naar de laatste versie

Helaas kan ik hier niets meer over vermelden omdat het bijwerken van het stuurprogramma afhankelijk is van merk en model PC of laptop. In de meeste gevallen kunt u online zoeken of zoeken op uw PC. Enige technische kennis vereist.

Beeldschermadapter vorige stuurprogramma installeren

Mocht het probleem ontstaan zijn na het installeren van stuurprogramma’s voor het beeldscherm dan kunt u dit terugdraaien.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Apparaatbeheer in het menu. Klik vervolgens op “Beeldschermadapters” en daarna met de rechtermuisknop op het stuurprogramma en klik op “eigenschappen”.

In het nieuwe venster klik op tabblad “Stuurprogramma” en klik op de knop “Vorig stuurprogramma“. Het eerder geïnstalleerde stuurprogramma gebruiken als het apparaat na het bijwerken van het stuurprogramma niet meer werkt.

Vorige stuurprogramma voor beeldschermadapters installeren

Helaas kan ik hier niets meer over vermelden omdat het terugdraaien van het stuurprogramma afhankelijk is van merk en model PC of laptop. Enige technische kennis vereist.

Vernieuwingsfrequentie aanpassen voor beide monitoren

Als er voor beide monitoren in Windows 11 een andere vernieuwingsfrequentie staat ingesteld dan komt het voor dat dit voor problemen kan zorgen. Het aanpassen van de vernieuwingsfrequentie voor beide monitoren naar dezelfde vernieuwingsfrequentie kan de oplossing zijn voor een tweede monitor die niet werkt.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links op Systeem en daarna op Beeldscherm. Klik onderaan op “Geavanceerd beeldscherm” en selecteer de monitors uit de lijst om de vernieuwingsfrequentie aan te passen.

Selecteer eerst de primaire monitor en daarna de tweede monitor. Onderaan bij “Een vernieuwingsfrequentie kiezen” selecteert u voor beide monitoren dezelfde vernieuwingsfrequentie.

Vernieuwingsfrequentie aanpassen voor monitors

Tweede monitor instellingen resetten

Elke monitor heeft ook een fysieke “setup” knop op de achterkant of onderkant van de monitor. Hiermee kunt u de instellingen wijzigen zoals bron selecteren, kleuren en contrast etc wijzigen. Ook kunt u vaak de instellingen resetten naar standaardwaardes. Dit is voor elke monitor mogelijk weer anders.

Ik raad u aan om te zoeken in het menu van de tweede monitor naar een “reset” of “herstel” menu en de instellingen te herstellen. Haal daarna de videokabel los en sluit deze na 10 sec opnieuw aan op de HDMI/Displaypoort van uw computer.

Controleer hierna of de tweede monitor in Windows 11 nu wel wordt gedetecteerd.

Ik hoop dat hiermee is gelukt om uw tweede monitor te laten werken in Windows 11. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!