De prestatiemeter of perfmon gebruiken in Windows 11

Stefan
De Prestatiemeter of Perfmon gebruiken in Windows 11

In het Windows besturingssysteem kan van alles misgaan. Om te identificeren welk proces, of component problemen veroorzaakt kunt u perfmon (“performance monitor”) of (“Prestatiemeter”) gebruiken.

Via perfmon kunt u de prestaties van uw systeem en de processen die erop draaien bekijken. Het geeft u een manier om informatie te bekijken die verband houden met deze processen en ze te koppelen aan het effect dat ze hebben op uw systeem.

Deze informatie wordt opgeslagen in perfmon rapporten die u na het starten van een verzamelaarset via monitors kunt bekijken. Dit geeft u het inzicht waar het misgaat. Perf mon is hulpmiddel die enige specialiste kennis vereist.

De Prestatiemeter of Perfmon gebruiken in Windows 11

Om de prestatiemeter te openen klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: perfmon

Als u perfmon heeft geopend dan ziet u aan de linkerzijde verschillende hulpmiddelen.

Als eerste ziet u de prestatiemeter in de “Controlehulpprogramma’s”.

Prestatiemeter

De prestatiemeter is in de eerste plaats bedoeld om real-time statistieken te bekijken. Standaard is slechts één teller geselecteerd; de teller “percentage processortijd”.

U kunt echter extra tellers toevoegen door op het groene plusteken te klikken. Zo kunt u elke gewenste teller in real time bekijken. De prestatiemeter geeft dus direct in real-time informatie weer over uw computer.

Prestatiemeter

Gegevensverzamelaarsets

Sets van gegevensverzamelaars verzamelen gegevens van uw systeem, zodat u veranderingen in configuratie- en prestatiegegevens over een bepaalde periode kunt bekijken.

Er zijn drie verschillende verzamelaarsets. Dit zijn de “prestatiemeteritem”, “gegevens van gebeurtenistracing”, en “informatie over de systeemconfiguratie”.

Prestatiemeteritem

Hiermee kan perfmon gegevens vastleggen op basis van de peiling van een gebeurtenis met een bepaald tijdsinterval.

Lees ook
Update in Windows 11 of 10 verbergen en niet installeren

Gegevens van gebeurtenistracing

Hiermee kan perfmon gegevens vastleggen op basis van gebeurtenissen die zich voordoen in plaats van op basis van een bepaald tijdsinterval.

Informatie over de systeemconfiguratie

Hiermee kan perform systeemconfiguratie data verzamelen.

Deze verzamelaarsets kunt u allemaal definiëren in de “Gedefinieerd door gebruiker” sets.

Gedefinieerd door gebruiker set

Naast het definiëren van specifieke verzamelaarsets door de gebruiker, kan er in perfmon ook een tweetal standaard verzamelaarsets worden gebruikt.

Dit zijn de “Systeemdiagnose” en “Systeemprestaties” verzamelaarsets. Als u vermoed dat uw PC niet goed functioneert, dan is het aan te raden om te beginnen met het verzamelen van data via één van deze twee sets.

Standaard verzamelaarsets

Klik op de verzamelaarset en klik vervolgens op “Starten”.

Verzamelaarset starten

Als u een “gedefinieerd door gebruiker” set heeft gestart, dan ziet u de data uit verzamelaarset terug in de “Rapporten”. Dit geldt ook voor één van de twee standaard verzamelaarsets “Systeemdiagnose” en “Systeemprestaties”.

Als u het rapport opent ziet u de verzamelde data. Dit rapport toont de verzamelde data uit de periode dat de verzamelset actief was via perfmon. Afhankelijk van de eigen samengestelde verzamelset of de standaard set ziet u de data.

Perfmon rapporten

Ik hoop dat ik u hiermee geïnformeerd heb. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *