Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Formatteer een tegen schrijven beveiligde USB stick

Als u een USB stick beveiligd is tegen schrijven, dan kunt u er geen data op plaatsen. Over het algemeen is een USB stick beveiligd tegen schrijven om te voorkomen dat er data op wordt geplaatst. Dit is dan meestal belangrijke data waarvan de eigenaar niet wilt dat deze wordt vervangen.

Overige redenen kunnen zijn dat de USB stick is beveiligd vanwege het risico dat data zich naar de USB stick kan verplaatsen en op deze manier wordt verspreid.

De schijf is tegen schrijven beveiligd foutmelding
De schijf is tegen schrijven beveiligd foutmelding

Het is niet altijd duidelijk waarom een USB stick niet kan worden gebruikt. In enkele gevallen is het bestandssysteem beschadigd en is dit de reden waarom de USB stick niet kan worden gebruikt.

Als u een USB stick wilt formatteren dan dient u eerst het apparaat fysiek te controleren. Sommige USB sticks hebben een fysieke aan/uit knop die de USB stick beveiligd tegen schrijven. Als u zo’n USB stick heeft, schakel de USB dan in door de fysieke knop om te zetten en het opnieuw te proberen.

Wanneer het niet lukt, kunt u onderstaande tips proberen om te kijken of u de USB opnieuw kan formatteren om de vergrendeling ongedaan te maken.

Houdt er rekening mee, als u deze stappen gaat uitvoeren dat u alle data op de USB stick gaat wissen!

Formatteer een tegen schrijven beveiligde USB stick

Om te beginnen opent u een Opdrachtprompt als administrator.

In het Opdrachtprompt typt u:

diskpart

Diskpart is een hulpmiddel dat wordt gebruikt voor het beheren van schijven, volumes en partities op uw computer.

list disk

Het commando “list disk” geeft alle volumes weer op uw computer. Als de USB stick correct is aangesloten en vindbaar is in Windows dan ziet u de USB stick terug in deze lijst.

Optioneel: USB stick wordt niet gevonden.

select disk {nummer}

Het commando “select disk” is het commando waarmee u via diskpart de disk aangeeft die u wilt gebruiken. In dit geval is dit de USB stick. Het commando wordt gevolgd door een disk nummer. Zorg dat u de correcte disk selecteert. De USB is meestal te herkennen aan de totale disk grootte.

attributes disk

Het commando “attributes disk” geeft alle instellingen (“attributen”) weer van de geselecteerde disk. Op deze manier kunt u herkennen of het volume inderdaad beveiligd is tegen schrijven. Dit is te herkennen aan de uitvoer “Current Read-only State : Yes”.

attributes disk clear readonly

Om de schrijfbeveiliging op te heffen voert u het commando “attributes disk clear readonly” uit. U stelt dan het readonly attribuut bij naar “no” ofwel de schrijfbeveiliging wordt verwijderd.

Formatteer een tegen schrijven beveiligde USB stick

U heeft nu met succes de schrijfbeveiliging op de USB stick of schijf verwijderd. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: USB stick beveiligen met een wachtwoord? Dit is hoe!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!