Hoe versleutel ik data op een externe harde schijf of USB?

Stefan
Hoe versleutel ik data op een externe harde schijf of USB?

Als u data wilt versleutelen op een externe harde schijf dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. U kunt kiezen om de data te versleutelen via BitLocker of via een app van derden.

Als u BitLocker wilt gebruiken dan heeft u geen hulpmiddel van derden nodig. U heeft alleen wel een professional of hoger versie nodig van Windows. Standaard ondersteunt Windows home editie geen BitLocker versleuteling.

Mocht u over Windows 10 of Windows 11 home editie beschikken dan kunt u een tool van derden inzetten om data op een externe harde schijf te versleutelen. Er zijn meerdere hulpmiddelen beschikbaar, maar in dit artikel richt ik me op gratis software.

Hoe versleutel ik data op een externe harde schijf?

Om te beginnen download u VeraCrypt naar uw computer. VeraCrypt is gebaseerd op TrueCrypt 7.1a, alleen dan verbeterd en beschikbaar voor meerdere besturingssystemen.

De reden dat ik VeraCrypt adviseer is omdat het gratis is, veel verschillende encryptie technieken ondersteunt, open-source en tot op heden nog steeds wordt ondersteunt.

Houdt er rekening mee dat als u VeraCrypt gaat gebruiken om data te versleutelen op de externe harde schijf of USB dat u VeraCrypt voortaan altijd moet gebruiken om de data ook te kunnen ontsleutelen.

U gebruikt dus VeraCrypt om de data te ontsleutelen voordat u de data op het volume kunt raadplegen en bewerken. Enige technische kennis is mooi meegenomen, maar probeer ik het zo duidelijk mogelijk toe te lichten zodat iedereen het kan uitvoeren.

Om te beginnen open VeraCrypt. In het menu klik eerst op Settings en daarna op Languages. Selecteer de Nederlandse taal en klik op OK.

VeraCrypt taal wijzigen

In het menu klik vervolgens op Volumes en daarna op Nieuw volume aanmaken.

VeraCrypt nieuw volume aanmaken

In dit geval gaan we data op een externe harde schijf of USB stick versleutelen. Kies daarom de optie “Een niet-systeempartitie/schijf versleutelen” en klik op volgende.

Een niet-systeempartitie of schijf versleutelen

User account control vraagt nu om toestemming. Geef deze toestemming, zonder werkt het niet.

U kunt kiezen uit twee soorten volume-type. De eerste is een standaard veracrypt volume en de tweede een verborgen veracrypt volume. Een verborgen volume heeft als voordeel dat het verborgen is, dat betekent dat het volume standaard niet zichtbaar is in Windows.

In dit geval gaan we voor een standaard veracrypt volume. We willen namelijk alleen de data versleutelen en niet verbergen. Kiest u wel voor een verborgen veracrypt volume, dan wijken de volgende stappen in het artikel af.

Klik op volgende.

Selecteer het volume-type

U kunt nu het apparaat selecteren wat u wilt versleutelen. Dit kan zijn een externe harde schijf, een flashstation (USB stick) of andere aangekoppelde schijven zoals een HDD of een SSD. Klik op apparaat selecteren.

Selecteer vervolgens het apparaat, herkenbaar bij aan bijvoorbeeld “verwisselbare schijf 1”. Zorg dat u het goede apparaat selecteert! Klik op OK en daarna op volgende.

Volume selecteren om te versleutelen

U kunt nu een nieuw versleuteld volume aanmaken en deze formatteren door de eerste optie te kiezen. Wilt u de bestaande data op de externe harde schijf of USB direct versleutelen dan kiest u “Partitie ter plaatse versleutelen”. Dit werkt alleen als de externe harde schijf of USB al is geformatteerd als het bestandssysteem NTFS.

Let op: Wilt u de data op de externe harde schijf of USB bewaren, stel deze data dan eerst veilig door de data te kopiëren en van de externe harde schijf of USB af te halen! Stelt u de huidige data niet veilig gaat alles op de externe harde schijf of USB verloren.

In dit artikel gaan we voor “Versleuteld volume aanmaken en het formatteren”. Klik op volgende.

Versleuteld volume aanmaken en het formatteren

U kunt hier het versleutelingsalgoritme selecteren en testen. Ik zou standaard “AES” laten staan en verder gaan door op volgende te klikken. Mocht u weten wat u doet dan maakt u een mogelijke andere keuze.

Versleutelingsopties

U heeft eerder een apparaat geselecteerd om te versleutelen. Controleer of de totale grootte van het volume wat u heeft geselecteerd overeenkomt met wat VeraCrypt heeft gedetecteerd.

Klik op volgende als het klopt.

Grootte volume controleren

U dient nu een wachtwoord in te geven voor versleuteling. Dit wachtwoord moet u goed onthouden of noteren. Dit wachtwoord heeft u nodig om weer toegang te krijgen tot het versleuteld volume met uw data (de versleutelde externe harde schijf of USB).

Gebruik een wachtwoord van minimaal 20 tekens, en volg de adviezen op die zijn te lezen in de begeleidende tekst in het venster. Om een wachtwoord te genereren leest u dit artikel.

Klik op volgende als een wachtwoord heeft aangemaakt. Sla dit wachtwoord ergens op, de voorkeur heeft een wachtwoord manager. Zonder dit wachtwoord kunt u niet meer bij het versleuteld volume.

Wachtwoord ingeven voor versleuteling

Bent u van plan om bestanden groter dan 4GB op te slaan op het versleuteld volume? Maak uw keuze en klik op volgende.

Grote bestanden opslaan op het versleuteld volume

Aan de hand van de selectie of u grote bestanden wilt opslaan of niet heeft VeraCrypt een bestandssysteem geselecteerd. Deze ziet u terug onder “Bestandssysteem” bij opties. U kunt deze nog wijzigen als u wilt.

U gaat de externe harde schijf of de USB formatteren in dit bestandssysteem. Controleer het daarom eerst.

Om vervolgens de encryptiesleutels zo sterk mogelijk te maken dient u uw muis willekeurig in het venster te bewegen. Met deze willekeurige bewegingen wordt de data versleuteld. Zorg dat de balk onderin groen is en klik daarna op formatteren.

Volume formatteren met VeraCrypt

Alle data op het geselecteerd volume gaat verloren als u gaat formatteren en versleutelen. Indien er nog data op de externe harde schijf of USB staat die u nodig heeft, stel deze dan veilig door deze data te kopiëren naar een veilige locatie op uw PC.

Klik op Yes als u zeker weet dat u door wilt gaan.

Alle data gaat verloren en wordt versleuteld wilt u doorgaan

Het volume wordt geformatteerd en versleuteld. Dit kan even duren, meestal een uur of meer. De resterende tijd ziet u bij “Resterend” en is afhankelijk van de grootte van het totale volume.

Volume formatteren en versleutelen

Nadat de versleuteling klaar is krijgt u de volgende melding te zien. Lees deze melding goed door.

Houd er rekening mee dat dit volume NIET kan worden gekoppeld/benaderd met de stationsletter die er momenteel aan is toegewezen!

Om dit volume te koppelen, klikt u op ‘automatisch koppelen’ in het hoofdvenster van VeraCrypt (of, in het hoofdvenster van VeraCrypt, klikt u op ‘apparaat selecteren’, vervolgens selecteert u deze partitie/dit apparaat en klikt u op ‘koppelen’. Het volume wordt gekoppeld aan een andere stationsletter die u selecteert uit de lijst in het hoofdvenster van VeraCrypt.

De originele stationsletter mag alleen worden gebruikt als u de versleuteling uit de partitie/het apparaat moet verwijderen. Bijvoorbeeld als u geen versleuteling meer nodig hebt. Klik in dit geval met de rechtermuisknop op de stationsletter in de lijst ‘Deze PC’ en selecteer formatteren. Andere mag deze stationsletter nooit worden gebruikt.

Hier kom ik later in dit artikel nog op terug. Klik op OK.

VeraCrypt volume melding

Het VeraCrypt volume is met succes aangemaakt.

Het veracrypt volume is met succes aangemaakt

VeraCrypt wordt na een klik op de Sluiten knop afgesloten. Om nu het versleutelde volume te raadplegen dient u altijd eerst VeraCrypt te openen na het aansluiten van de externe harde schijf of het USB apparaat. Zorg dus dat het versleutelde volume is gekoppeld aan de PC voordat u VeraCrypt opent.

Als VeraCrypt is geopend en wilt u wilt de versleutelde schijf benaderen dan selecteert u eerst een station uit de lijst. Gebruik een stationsletter waarvan u zeker weet dat deze nog niet in gebruik is. Klik daarna op de Automatisch koppelen knop.

Versleutelde schijf koppelen in VeraCrypt

Geef daarna het wachtwoord in voor de versleutelde externe harde schijf of USB en klik op OK.

Wachtwoord ingeven voor versleutelde schijf in VeraCrypt

De data wordt nu gelezen en decrypted (ontsleuteld) zodat u erbij kunt. Dit kan even duren en het kan lijken alsof VeraCrypt niet reageert, wacht het dus even af.

VeraCrypt data lezen

Als VeraCrypt klaar is met ontsleutelen dan kunt u de geselecteerde schijfletter benaderen op uw PC. Open daarvoor de Windows verkenner en klik op “Deze PC”. U ziet nu de eerder geselecteerde schijfletter. Open het en u nu data lezen, schrijven etc op de versleutelde schijf.

Als u klaar bent dan klikt u ten alle tijden op “Ontkoppelen” in VeraCrypt.

Stationsletter versleutelde schijf in de Windows verkenner

Mocht u in het vervolg de data weer willen inzien of bewerken dan voert u het automatisch koppelen weer uit, voert u opnieuw het wachtwoord in en dan pas kunt u weer bij de versleutelde data op de externe schijf. Dit alles gebeurt altijd via VeraCrypt.

Ik hoop u hiermee te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *