USB stick of externe harde schijf volledig formatteren in Windows 11 of 10

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Help ook andere mensen

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media en help ook andere mensen.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen.

Als u een USB stick wilt formatteren dan kiest u ervoor om de USB stick helemaal leeg te maken en het te formatteren in een bepaald bestandssysteem, bijvoorbeeld FAT32, NTFS of exFAT. U kunt de USB stick dan opnieuw gebruiken met nieuwe data.

Er bestaat een mogelijkheid dat de USB stick niet volledig leeg wil formatteren. Daarmee bedoel ik dat de totale capaciteit van de USB stick bijvoorbeeld 16GB is, maar dat Windows bij het formatteren aangeeft dat de USB stick geformatteerd kan worden tot 14GB.

Er blijft dan nog 2GB aan ruimte over op de USB stick die u niet kunt gebruiken. De totale capaciteit van de USB stick wordt niet gebruikt.

Om dit probleem op te lossen kunt u onderstaande instructies gebruiken. Wat u gaat doen is de USB-stick terugzetten naar de oorspronkelijke volledige capaciteit in Windows 10 of Windows 11. Ook kunt u deze instructies gebruiken om het USB apparaat normaal te formatteren.

USB stick volledig formatteren in Windows 11 of Windows 10

Deze instructies kunt u ook uitvoeren met een externe harde schijf.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: cmd.exe en druk op de toetsencombinatie CTRL + SHIFT + ENTER. U gaat nu het Opdrachtprompt uitvoeren als Administrator.

Plaats nu de USB stick in de computer en zorg dat de USB stick wordt herkend door Windows.

Staat er nog data op de USB of externe schijf die u nodig heeft? Stel deze dan nu veilig door de data te kopiëren naar een veilige map op uw PC.

U gaat nu een aantal opdrachten uitvoeren. Deze opdrachten geeft u in en bevestigt u met de enter toets. Lees stap 3 goed door en maak de juiste keuze.

  1. diskpart
  2. list disk
  3. select disk X
    X vervangt u door het cijfer wat aangegeven wordt in het resultaat “list disk” voor de USB stick
    . U ziet hier “Disk 0”, “Disk 1”, “Disk 2” e.d. in een kolom. U geeft het nummer in van de disk die de USB stick toegewezen heeft gekregen. U kunt de “Size” kolom gebruiken om te bepalen welk disk nummer de USB stick betreft. Zorg dat u het goede disk nummer selecteert! Geen idee? Te moeilijk? Sluit dan af.
  4. clean
  5. create partition primary

create partition primary

Sluit nu het Opdrachtprompt venster. Open de Windows verkenner. Klik eerst op “Deze PC” aan de linkerzijde en klik met de rechtermuisknop op de schijfletter die de USB stick toegewezen heeft gekregen. In het menu klik op “Formatteren”.

USB formatteren

U gaat nu de USB formatteren met de maximale capaciteit. De maximale capaciteit ziet u in “Capaciteit”.

Ik raad aan om de USB te formatteren in het exFAT bestandssysteem. Dit bestandssysteem kunt u op een Windows PC als een Mac computer gebruiken. Linux is ook mogelijk, met wat aanpassingen.

Clustergrootte hangt af van de totale capaciteit van de USB stick of externe harde schijf. Als u de USB of schijf niet groter is dan 32GB maximale capaciteit, dan selecteert u “32 kilobytes”. Indien de capaciteit groter is dan 32GB selecteert u “128KB”.

7 MB–256 MB 4 KB
256 MB–32 GB 32 Kilobytes
32 GB–256 TB 128 Kilobytes
> 256 TB Niet ondersteunt door exFAT

 

Let op: Als u op Starten klikt wordt alle data op de USB of externe harde schijf gewist. Dit mag duidelijk zijn ondertussen.

USB formatteren als exfat

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!