Windows update stopzetten? Dit zijn 7 manieren voor Windows 11

Stefan
7 manieren om Windows updates in Windows 11 te blokkeren

Windows updates zijn belangrijk. Een Windows update zorgt voor nieuwe functionaliteit, foutoplossingen in software en maken Windows sneller.

Een Windows update wordt door Microsoft automatisch aangeboden. Het update proces in Windows download de update en installeert deze of automatisch of op een gewenst tijdstip.

Als u om wat voor reden dan ook geen Windows updates wenst te ontvangen dan kunt u de updates voor Windows blokkeren.

Enkele redenen voor het stopzetten van Windows update kunnen bijvoorbeeld zijn dat Windows update problemen veroorzaken op uw PC. Het blokkeren van updates kan ook helpen om te zorgen dat de computer tijdens het werken niet meteen gaat installeren of herstarten.

U kunt de updates in Windows pauzeren, maar u kunt in Windows 11 ook een beleid installeren om de updates niet meer uit te voeren.

In deze tip bied ik u zeven manieren om Windows updates in Windows 11 te blokkeren of uit te schakelen. Ook leg ik u uit hoe u kunt voorkomen dat Windows 11 wordt geïnstalleerd in Windows 10.

Windows 11 updates blokkeren

Windows updates uitstellen met één week

Als u iemand bent die eerst wil weten wat voor updates er worden geïnstalleerd, dan kan het nuttig zijn om de Windows updates met een week uit te stellen. U kunt dan vooraf controleren welke updates er worden geïnstalleerd en waar deze updates voor dienen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen in Windows 11

Klik links in het menu op Windows update. Klik daarna op de Updates onderbreken knop.

Windows 11 updates pauzeren voor een week

Windows update service stoppen

Als u wilt voorkomen dat er updates worden geïnstalleerd dan kunt u de Windows update service stoppen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type:

services.msc

services msc openen

In de Services dubbelklik op “Windows update”. Wijzig het opstarttype naar “Uitgeschakeld” en klik op Stoppen. Klik daarna op OK.

Windows update service uitschakelen in Windows 11

Windows updates beheren via Lokaal groepsbeleid

De groepsbeleid bewerker is handig voor Windows 11 computers in een werkomgeving. U kunt een beleid instellen hoe om te gaan met de Windows updates. De groepsbeleid bewerker is alleen beschikbaar voor Professional, Enterprise en Educatie Windows licenties.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type:

gpedit.msc

gpedit msc openen in Windows 11

Open de volgende structuur aan de linkerzijde:

Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Windows update > Eindgebruikerservaring beheren

Dubbelklik op Automatische updates configureren.

Automatische updates configureren

Om automatische updates volledig uit te schakelen via groepsbeleid schakelt u de optie: uitgeschakeld in. U ontvangt geen updates meer.

Automatische updates uitschakelen via groepsbeleid

Om automatische updates te configureren via groepsbeleid klikt u op Ingeschakeld. U heeft een aantal opties. Deze opties kunt u selecteren door op de balk te klikken bij opties.

 • 2 – Downloaden en automatisch installeren melden.
 • 3 – Automatisch downloaden en installeren melden.
 • 4 – Automatisch downloaden en installeren plannen.
 • 5 – Loke administrators kunnen de instellingen kiezen.
 • 7 – Automatisch downloaden, Installeren melden, Opnieuw opstarten melden.

Per optie kunt deze nog verder specificeren. Dit is aanpasbaar aan wat nodig voor u computer/organisatie. Klik op toepassen om af te ronden.

Automatische updates configureren via groepsbeleid

Windows updates uitschakelen via het register

U kunt in Windows 11 ook via het register bepalen wat er met Windows updates dient te gebeuren. U kunt in het Windows register een sleutel toevoegen om Windows updates te blokkeren. De updates worden nog wel gedownload via Windows update, maar niet meer geïnstalleerd.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type:

regedit.exe

regedit exe openen in Windows 11

In de bovenbalk kopieer en plak de volgende regel. U gaat hiermee naar de sleutel.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Klik op “Windows” met de rechtermuisknop. Klik op Nieuw en daarna Sleutel. Geef deze sleutel de naam “WindowsUpdate”.

Soms bestaat deze sleutel al ga dan verder.

Klik op “WindowsUpdate” met de rechtermuisknop en kies voor Nieuw en daarna Sleutel. Geef deze sleutel de naam “AU”.

Soms bestaat ook deze sleutel al ga dan verder.

Klik in de vrije ruimte aan de rechterzijde in de map “AU” en klik op Nieuw en daarna op DWORD (32-bits)-waarde.

nieuwe dword waarde

Geef deze DWORD waarde de naam “NoAutoUpdate” wijzig de waarde naar “1”.

NoAutoUpdate waarde 1

U heeft nu het installeren van Windows updates geblokkeerd via het Windows register.

Windows updates blokkeren via datalimiet

Als u in Windows 11 de internet-verbinding aanmerkt als een verbinding met een datalimiet dan zal Windows geen updates downloaden en installeren. Zolang dit datalimiet geactiveerd is ontvangt u dus geen updates.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen in Windows 11

Klik links in het menu op Netwerk en Internet. Klik daarna op uw actieve verbinding. Dit kan zijn een Ethernet (via de kabel) of een Wi-Fi verbinding.

Internet instellingen in Windows 11

Schakel de optie: Verbinding met een datalimiet in.

Sommige apps werken mogelijk anders om het gegevensverbruik te verminderen wanneer u verbonden bent met het internet. Dit geldt ook voor Windows updates, deze ontvangt u niet meer als het datalimiet is ingeschakeld.

Als u het datalimiet instelt vergeet niet als u weer updates wilt ontvangen dat u deze optie weer dient uit te schakelen.

Verbinding met een datalimiet inschakelen in Windows 11

Windows update MiniTool

Windows Update Minitool is een hulpmiddel om Windows updates te beheren. U kunt ermee controleren op updates, downloaden van updates, updates installeren, updates verwijderen en updates verbergen. Het werkt als een geavanceerd hulpmiddel om meer controle te krijgen over het Windows update proces. Windows update Minitool maakt gebruikt van Windows update zelf en download deze updates dus niet vanaf een alternatieve server.

Naast dat Windows update Minitool ingezet kan worden om de Windows 11 updates te beheren kan het ook stuurprogramma en updates downloaden en blokkeren voor randapparaat.

Download Windows update Minitool.

Windows Update MiniTool

Windows updates uitschakelen met Windows update blocker

Als het enige doel is om Windows update uit te schakelen zodat u geen Windows updates meer ontvangt dan kunt u gebruik maken van Windows update blocker. Dit hulpmiddel biedt twee opties het in- of uitschakelen van Windows 11 updates.

Windows update blocker is handig voor mensen die niet technische zijn en de updates liever in- of uitschakelen via een app.

Download Windows update blocker.

Klik op “Enable updates” om Windows 11 updates te ontvangen of klik op “Disable updates” om geen Windows 11 updates meer te ontvangen. Er is geen installatie vereist voor deze app.

Windows update blocker hulpmiddel

Voorkomen dat Windows 10 wordt geüpdatet naar Windows 11

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd dat Windows 11 voor iedere Windows 10 PC beschikbaar is die hiervoor in aanmerking komt. Iedere PC met Windows 10 die voldoet aan de minimaal systeemvereisten voor Windows 11 kan nu Windows 11 installeren via het Windows update proces.

Ik weet dat er ook veel vraag is van gebruikers om Windows 11 te blokkeren ter installatie in Windows 10. Hoe voorkomt u dat Windows 11 wordt geïnstalleerd in Windows 10?

Om te beginnen opent u de Windows-register editor. Klik met de rechtermuisknop op de Start knop. Klik vervolgens op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: regedit.exe

In de adresbalk ga naar de volgende sleutel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

Klik met de rechtermuisknop op WindowsUpdate en klik op Nieuw > Dword (32-bits) waarde. Geef deze waarde de naam: TargetReleaseVersion en stel de waardegegevens in op “1” zonder quotes.

Klik nogmaals met de rechtermuisknop op WindowsUpdate en klik op Nieuw > tekenreekswaarde. Geef het de tekenreekswaarde de naam: TargetReleaseVersionInfo
Dubbelklik op de nieuwe tekenreekswaarde en stel deze in op: 21H1

Hieronder ziet u het resultaat:

blokkeer windows 11 via het register

Start vervolgens de PC op om te voorkomen dat de Windows 11 update wordt geïnstalleerd. Alle andere Windows 10 updates worden gewoon geïnstalleerd.

Gerelateerd:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
14 reacties
 1. Ik heb een probleem met een Intel driver die zich niet laat installeren via de reguiliere windows 11 update in instellingen het betreft dir bestand Intel Corporation – Display – 26.20.100.7323 Installatiefout – 0x80070103. ik heb alle gegeven opties die op google worden voorgesteld geprobeerd maar helaas geen oplossing. Heeft u een suggestie of oplossing???

  BVD Patrick

 2. Ik wil d.m.v. een aanpassing in het register de update van Windows 10 naar Windows 11 voorkomen. In het register heb ik de sleutel ……\WindowsUpdate toegevoegd (bestond nog niet) en de opgegeven waardes ingesteld. De TargetReleaseVersion(Info) is nu gebaseerd op versie 21H1, terwijl ik gezien heb dat de laatste versie voor Windows 10 versie 21H2 is. Om te updaten naar deze versie, moet ik dan alleen de waarde bij TargetReleaseVersionInfo wijzigen in 21H2 of moet de waarde bij TargetReleaseVersion ook gewijzigd worden en zo ja, in welke waarde?

  1. U wilt de update 21H1 installeren van Windows 10? Haal dan alle waardes weg, update naar Win 10 21h2 en zet ze terug om de Windows 11 update te voorkomen.
   Ik heb het niet geprobeerd, dit lijkt me de oplossing voor nu.

   1. Bij Systeeminformatie heb ik gezien dat versie 21H2 al geïnstalleerd is op mijn computer (Build van besturingssysteem 19044.2486). Zolang Windows 10 door Microsoft ondersteund wordt, wil ik hiervoor alle (veiligheids)updates blijven ontvangen, maar moet alleen de update 22H2 (naar Windows 11) niet telkens aangeboden worden bij de automatische updates. Voor de instellingen in mijn register, heb ik dus de waardes nodig die horen bij versie 21H2 (i.p.v. 21H1). Ik hoop dat mijn vraag nu duidelijk is.

 3. Ik krijg via Windows een update aangeboden voor mijn Intel en deze werkt niet goed. De update die ik van Intel krijg wel. Maar als ik de update van Intel installeert blijf di van Windows maar komen. Hoe kan ik die van windows blokkeren zodat ik die van Intel kan behouden?

  1. Hallo, met het volgende Microsoft hulpmiddel kunt u updates verbergen:
   https://download.microsoft.com/download/f/2/2/f22d5fdb-59cd-4275-8c95-1be17bf70b21/wushowhide.diagcab
   Succes!

 4. Hoe kan ik de update van Windows 11 blokkeren zonder dat ik de updates van Windows 10 verstoor? Updates moeten dus gewoon doorgaan maar W11 wil ik er voorlopig niet op hebben. De 7 manieren om W11 niet te installeren heb ik doorgelezen maar dit is niet wat ik zoek want die zorgen er alle 7 voor dat de updates gestopt worden en dat is niet handig….

  1. Hallo, hiervoor is een aanpassing in het Windows-register nodig. Maak indien nodig eerst een Windows herstelpunt:
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-herstelpunt-maken-en-terugzetten-uitgebreide-instructie/

   Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren in het menu, en typ regedit.exe.
   Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
   Indien er geen sleutels bestaan, maak ze dan aan door met de rechtermuisknop te klikken op de vorige sleutel en Nieuw > Sleutel te selecteren in het contextmenu.
   Klik met de rechtermuisknop op WindowsUpdate en selecteer Nieuw > Dword (32-bits) waarde.
   Geef het de naam TargetReleaseVersion.
   Dubbelklik op het nieuwe Dword en stel het in op 1.
   Klik met de rechtermuisknop op WindowsUpdate en selecteer Nieuw > Stringwaarde.
   Geef het de naam TargetReleaseVersionInfo.
   Dubbelklik op de nieuwe String en stel deze in op 21H1.
   Start de PC opnieuw op.

   Groet, Stefan

   1. Het pad : HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
    Komt bij mij niet voor. De laatste map WindowsUpdate bestaat niet. Wast nu? Zelf aanmaken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen