HOSTS bestand bewerken op een Windows 11 PC

Stefan
HOSTS bestand bewerken op een Windows 11 PC

In Windows 11 is het mogelijk om het HOSTS bestand aan te passen. Een hosts bestand is een lokaal bestand dat is opgeslagen op de computer en dat domeinnamen of NetBIOS namen vertaalt in een IP adres.

Wanneer een IP-adres wordt opgezocht, kijkt de computer eerst in het hosts bestand om de naam om te zetten. Als de naam niet in het lokale hosts bestand voorkomt, probeert hij deze op te lossen met behulp van een DNS (Domain Name Service), en als de naam ook niet wordt gevonden, mislukt het opzoeken.

Het hosts bestand bevind zich in de c:\windows\system32\drivers\etc\ map en kan alleen worden bewerkt door een administrator. Een normaal gebruikersaccount kan het hosts bestand niet bewerken.

Het bewerken van het hosts bestand is standaard niet nodig. Het kan helpen bij het verhuizen van een domeinnaam, of bij het blokkeren van een app of website. Het is relatief simpel om het hosts bestand aan te passen. Dit is hoe het werkt.

HOSTS bestand bewerken op een Windows 11 PC

Om het hosts bestand te bewerken dient u een tekstbewerker te openen als administrator. In dit voorbeeld gebruik ik “Kladblok”.

Klik op zoeken in de taakbalk. Zoek vervolgens naar de “Kladblok” app en klik erop met de rechtermuisknop. In het menu klik vervolgens op “Als administrator uitvoeren”.

Kladblok openen als administrator

Klik op “Bestand” en daarna op “Openen” in kladblok.

Hosts bestand openen

Ga naar de locatie:

C:\Windows\System32\drivers\etc

Wijzig vervolgens in het openen venster de optie “Tekstdocumenten (*.txt)” naar “Alle bestanden”.

U ziet nu het “hosts” bestand. Klik erop en open het bestand zodat u het kunt bewerken.

Lees ook
Silverlight installeren voor Google Chrome, Firefox, IE en Safari browser

Hosts bestand in Windows 11 bewerken

Helemaal onderin op een nieuwe regel voert u in wat u in wilt vullen. Dit kan bijvoorbeeld een IP adres zijn die verwijst naar een domeinnaam.

Als u klaar bent drukt u op CTRL + S om het hosts bestand op te slaan. Krijgt u een foutmelding? Dan heeft u het kladblok niet als administrator geopend. Sluit kladblok af als het is gelukt.

nieuwe lijn toevoegen in hosts bestand

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *