Gebruikersaccount uitschakelen of blokkeren in Windows 11

Stefan
Gebruikersaccount uitschakelen of blokkeren in Windows 11

Als u uw computer met meerdere mensen deelt, hebt u meestal meerdere gebruikersprofielen op de computer. Elke gebruiker heeft een apart profiel dat specifieke instellingen en apps alleen voor die gebruiker beschikbaar maakt.

Als u een account in Windows 11 echter niet meer gebruikt, zijn er enkele opties. U kunt het gebruikersaccount verwijderen, inclusief het profiel, of het uitschakelen. Het uitschakelen of blokkeren van een gebruikersaccount heeft voordelen ten opzichte van het verwijderen van het profiel.

Als u de account uitschakelt in Windows 11, blijven de profielinstellingen, zoals apps en persoonlijke instellingen, op de computer staan. Als u het account in de toekomst weer nodig heeft, bestaat het gebruikersaccount nog steeds op de computer en kunt u het weer gebruiken nadat u het account hebt ingeschakeld.

Stel dat u een computergebruiker helemaal uit Windows 11 verwijdert. In dat geval verliezen ze hun volledige profiel, inclusief alle instellingen, persoonlijke bestanden zoals documenten, afbeeldingen en apps. In dit artikel wordt beschreven hoe u een gebruikersprofiel in Windows 11 op drie verschillende manieren kunt uitschakelen.

Gebruikersaccount uitschakelen of blokkeren in Windows 11

Gebruikersaccount uitschakelen via Computerbeheer

Met Computerbeheer kunt u veel instellingen in Windows 11 beheren. Het kan ook worden gebruikt om gebruikersaccounts te beheren, bijvoorbeeld om een gebruikersaccount uit te schakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en klik vervolgens op Computerbeheer in het menu. Klik links op “Lokale gebruikers en groepen” en vervolgens op “Gebruikers”.

Nu ziet u alle gebruikersaccounts op de computer in een lijstweergave. Dubbelklik op het gebruikersaccount dat u wilt uitschakelen.

Lees ook
Computer OEM modelnaam wijzigen in Windows 10 of Windows 11

Schakel op het tabblad Algemeen het selectievakje “Gebruikersaccount is uitgeschakeld” in om het gebruikersaccount uit te schakelen. Schakel dit selectievakje uit om het gebruikersaccount in te schakelen.

Windows 11 account uitschakelen via Computerbeheer

Een gebruikersaccount uitschakelen via PowerShell

Windows PowerShell is een objectgeoriënteerde automatiseringsengine en scripttaal met een interactieve command-line shell. Microsoft heeft PowerShell ontwikkeld om IT-professionals te helpen bij het configureren van computersystemen en het automatiseren van administratieve taken.

U kunt het gebruiken om een gebruikersaccount uit te schakelen en nog veel meer.

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop, klik in het menu op “Windows Powershell (admin)” of “Windows Terminal (admin)“.

Nu moeten we eerst het gebruikersaccount identificeren die we proberen uit te schakelen. Om alle gebruikersaccounts op te sommen met PowerShell, voert u het volgende commando in.

Get-LocalUser

Nu zie je een lijst van alle gebruikersaccounts, dan kun je het volgende commando gebruiken om een specifiek gebruikersaccount uit te schakelen.

Disable-LocalUser -Name "Gebruikersnaam"

Gebruikersaccount in Windows 11 blokkeren via PowerShell

Als u een gebruikersaccount wilt inschakelen met PowerShell, voert u het volgende commando in.

Enable-LocalUser -Name "Gebruikersnaam"

Een gebruikersaccount blokkeren via opdrachtprompt

In Windows-besturingssystemen is de opdrachtprompt een programma dat het invoerveld in een op tekst gebaseerde gebruikersinterface nabootst met de grafische gebruikersinterface (GUI) van Windows.

Het kan worden gebruikt om ingevoerde opdrachten uit te voeren en geavanceerde beheerfuncties uit te voeren. Het kan ook worden gebruikt voor het opsporen en oplossen van specifieke Windows-problemen, zoals het blokkeren van een gebruikersaccount.

Klik op de knop Zoeken in de taakbalk van Windows 11. Typ in het zoekveld: cmd.exe. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op “Opdrachtprompt” en klik op “Uitvoeren als Administrator”.

Lees ook
Bewegende achtergrond instellen in Windows 11

Eerst wilt u een lijst maken van alle gebruikersaccounts op de computer. U kunt dit doen door het volgende commando te typen in het opdrachtprompt venster.

net user

Vervolgens moet u de te blokkeren gebruikers accountnaam identificeren. Als u de te blokkeren gebruikers accountnaam hebt gevonden, typt u de volgende opdracht om het account te blokkeren.

net user "username" /active:no

Als de opdracht met succes is voltooid, is het gebruikersaccount nu geblokkeerd.

Gebruikersaccount uitschakelen via Opdrachtprompt in Windows 11

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *