De 11 beste Microsoft Edge experimentele instellingen (Tweaks)

Stefan
chromium edge experimentele functies

Microsoft Edge is gebaseerd op het Chromium Project, dit biedt evenals Google Chrome tot het aanpassen van instellingen in de browser. Er zijn nogal wat experimentele opties (ook wel “flags” genoemd) die u in Chromium Edge kunt activeren.

U kunt standaard instellingen wijzigen in het Edge experimentele menu maar u kunt ook experimentele functionaliteit activeren die mogelijk later in een officiele versie van Microsoft Edge wordt geintroduceerd.

De experimentele opties die in dit artikel worden geintroduceerd kunnen in nieuwere versies van Chromium Edge weer aangepast of verwijderd zijn. Experimentele opties zijn vanzelfsprekend experimenteel en kunnen door Microsoft elk moment aangepast worden.

Laten we eens kijken naar wat aanpassingen om Edge beter te maken.

Microsoft Edge experimentele instellingen

Open de Chromium Edge browser. In de adresbalk type: edge://flags/

chromium edge experimentele functies

Dark mode

Ook Chromium Edge biedt de optie om dark mode te activeren. Dit kan via de experimentele opties.

Zoek in de Zoekvlaggen zoekbalk op: dark mode. De optie: Force Dark mode for Web Contents is nu beschikbaar.

dark mode aanzetten microsoft edge

Zorg dat uw IP niet te achterhalen via WebRTC

Web Realtime Communication is een techniek die gebruikt wordt bij het streaming van video of bij het voeren van spraak gesprekken via de Edge browser.

Door WebRTC wordt uw IP adres gedeeld met andere gebruikers. Als u de optie: Anonymize local IPs exposed by WebRTC inschakeld dan kunt u uw IP adres verbergen voor iedereen die via WebRTC uw IP adres probeert te achterhalen.

Anonymize local IPs exposed by WebRTC

Batterij besparen door Turn off caching of streaming media to disk uit te schakelen.

Als u de optie: Turn off caching of streaming media to disk inschakeld dan wordt de batterij van uw computer gespaard. Als u media streamt via de browser dan laadt de Edge browser een paar seconden vooruit om te zorgen dat als er zich een verstoring voordoet in de internet connectie, u niet meteen een stotterend beeld te zien krijgt.

Turn off caching of streaming media to disk

Als u deze optie inschakeld wordt uw hardeschijf minder belast voor het vooruit streamen en wordt de batterij bespaard. Dit is vooral bij wat oudere computers een probleem. Het nadeel van het uitschakeld van het vooruit streamen is dat u mogelijk wat verstoringen tijdens het kijken van media kunt verwachten.

Windows spellingcontrole in Microsoft Edge

Microsoft Edge gebruikt zijn eigen spellingscontrole in de browser. Als u de Windows spellingscontrole wilt gebruiken in Edge omdat u uw eigen woorden aan de Windows spellingscontrole heeft toegevoegd dan kunt u dat doen op de volgende manier.

Zoek op: Use Windows spellingcheck

windows spellingscontrole toevoegen in edge

Afbeeldingen vertraagd laden, laad pagina’s sneller

Lazy Image Loading, zoals de naam suggereert vertraagt de laadtijd van de afbeelding op de website die u bezoekt op dat moment. Dat wil zeggen dat het afbeeldingen per stuk laad op het moment dat u naar beneden navigeert in een website.

Lazy Image Loading in microsoft edge

Dat is een zeer nuttige “flag” die kan helpen om het laden van de pagina te versnellen en uw internetgegevens te verminderen, omdat afbeeldingen alleen worden geladen wanneer u over de pagina scrollt.

Blokkeer zware advertenties

Iedereen weet dat een website zonder advertenties sneller laad. Echter, veel websites maken gebruik van advertenties om bepaalde kosten te dekken. Als een website een advertentie laad die teveel geheugen vraagt aan uw computer zal de experimentele optie in Edge: Heavy Ad Intervention deze advertentie blokkeren zonder advertentie block software.

Heavy Ad Intervention

Bekijk een website voordat u deze opent

Als u een website wilt bekijken voordat u de link daadwerkelijk aanklikt dan kunt u dit via Edge instellingen als u zoekt op: Previews Allowed

Previews Allowed

Sneller downloaden met Microsoft Edge

Als u de optie: Parallel downloading aanzet in Microsoft Edge dan breekt Microsoft het bestand wat u wilt downloaden op in meerdere kleinere stukken. Het resultaat is het downloaden van bestanden via Edge sneller gaat. Uiteraard nooit sneller dan het maximaal beschikbaar bandbreedte dat beschikbaar is via uw internet provider.

Parallel Downloading

Blokkeer Potentieel Ongewenst Programmas

Potentieel Ongewenst Programma’s is een klasse apart als het gaat om malware. PUPs zijn programma’s die in een grijs gebied zitten waardoor deze niet of amper worden opgemerkt door Antivirus software die zoekt naar traditionele virussen. Microsoft Smartscreen heeft functionaliteit om PUPs te detecteren en via Edge kunt u een meldingen krijgen als u op het punt staat om een PUP programma te downloaden.

Zoek op: Potentially Unwanted App protection en schakel de optie in.

Potentially Unwanted App bescherming in Edge

Afleidingsvrije mode (Focus mode)

De Focus mode helpt bij afleidingsvrij browsen. In principe werkt de Flag op de tabbladen en wanneer u de Focus modus voor een bepaald tabblad inschakelt, wordt het tabblad in een ander venster geopend, waardoor uw werk of leeservaring volledig op het betreffende tabblad is gericht.

microsoft edge focus mode aanzetten

Blokkeer trackers

Als uw privacy uw lief is dan gebruikt u Firefox, of u schakelt de optie: Microsoft Edge Tracking Prevention in. Door deze optie in te schakelen zorgt u ervoor dat er geen trackers meer mogelijk zijn op de websites die u bezoekt. De site beheerder kan u dan via Edge moeilijker online volgen.

Microsoft Edge Tracking Prevention

Lees ook mijn andere Microsoft Edge informatie.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *