Netwerkverbinding maken in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Netwerkverbinding maken in Windows 11

Hoewel u met Windows 11 een map kunt delen met iemand anders in uw netwerk, kunt u deze in Windows verkenner toewijzen aan een stationsletter.

Als u een map op een meer professionele manier wilt delen dan maakt u een netwerkverbinding met de map. Daarna wordt de map weergegeven als een lokale schijf, en kunt u of iemand anders in uw netwerk er in de toekomst snel bij.

Netwerkverbinding maken in Windows 11

Open de Windows verkenner.

Windows verkenner openen

Klik links op “Deze PC”. Klik bovenin op de drie horizontale puntjes. Klik daarna op “Netwerkverbinding maken”.

Netwerkverbinding maken

Selecteer de gewenste stationsletters. Geef de locatie voor de netwerkmap in of klik op Bladeren. Selecteer de gedeelde netwerkmap. Klik op OK.

Gedeelde netwerkmap selecteren

Om met de netwerkmap te verbinden bij het opstarten van Windows 11 schakelt u de optie “Opnieuw verbinding maken bij aanmelden” in. Als u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig heeft om met de gedeelde map te verbinden klikt u op “Verbinding maken met andere referenties” en vult u de gevraagde inloggegevens in. Klik op voltooien.

Verbinding maken met netwerkmap

U vindt de aangemaakte netwerkverbinding terug in “Deze PC” in “Netwerklocaties”.

Als u een netwerkverbinding wilt verbreken klikt u met de rechtermuisknop op de netwerkverbinding, klikt op Meer opties weergeven en daarna op “Verbinding verbreken.

Netwerkverbinding verbreken

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

12 reacties
 1. Goededag. Ik heb een HP Laserjet 300 Color MPF M375nw printer/scanner. Ik probeer vanuit de printer vanaf het bedieningspaneel te scannen naar een netwerkmap. Daartoe voer ik eerst het ip-adres van mijn printer in een browser in en dan kan ik de instellingen goed zetten. Daarvoor moet ik een netwerkmap aanmaken. Ik krijg steeds de melding dat de printer/scanner geen verbinding krijgt met de netwerkmap. En dat ik moet controleren of de naam van de map juist is. Ik had 2 laptops die op Windows 10 draaien en daarbij lukt het wel. Zelfs naar een oude computer die runt op Windows Vista scannen lukt me. In Windows 11 lukt het me echter niet.
  Als ik het opgegeven pad (\\laptopnaam\users\anton\directory) in een browser invoer, krijg ik de correcte directory te zien. I.p.v de laptopnaam een IP-adres invoeren biedt ook geen soelaas. Ik heb in verkenner bij eigenschappen van de map “alleen lezen” uitgevinkt voor de map en diens submappen en ik heb de map op gedeeld gezet. In de eigenschappen zie ik ook de ingevoerde netwerkmap staan zoals ik deze heb ingevoerd. Mijn accountnaam is “anton en vriendin”, maar in de directorystructuur staat alleen anton. Ik heb zowel “anton” als “anton en vriendin” als gebruikersnaam gehanteerd: beiden varianten werken niet. Ik heb ook nog een lokaal account aangemaakt om geen koppeling met microsoft te maken, maar dat werkt ook al niet. Bestands- en printerdeling en netwerkdetectie in de netwerkinstellingen staan op aan.
  Scannen naar e-mail lukt me wel en scannen naar usb-stick kan ook. Maar naar een netwerkmap scannen zou toch gewoon moeten werken?
  Kunt u me helpen?

  1. Hallo, hierbij nog een aantal tips die u kunt proberen.

   1. Zorg ervoor dat de map de juiste rechten heeft. U moet zowel lees- als schrijfrechten hebben voor de gebruiker waarmee de printer/scanner verbinding probeert te maken.
   2. Controleer of de Windows Firewall of een andere antivirussoftware de verbinding niet blokkeert. Probeer tijdelijk de firewall en antivirus uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost.
   3. Windows 11 kan een andere versie van het SMB-protocol gebruiken dan Windows 10 of Vista. U kunt proberen om SMBv1 tijdelijk in te schakelen (hoewel dit wordt afgeraden vanwege beveiligingsredenen). Ga naar ‘Windows-onderdelen in- of uitschakelen’ en vink ‘SMB 1.0/CIFS-bestandssharingondersteuning’ aan.
   4. Zorg ervoor dat uw netwerk is ingesteld als ‘Privé’ en niet als ‘Openbaar’.

   Succes!

   1. Beste Stefan,

    Dank voor uw snelle reactie. Ik loop de voorgestelde punten hieronder na:
    1) bij eigenschappen netwerkmap is “alleen leesrechten” uitgezet (dus er zijn schrijfrechten), de map en submappen zijn gedeeld en bestands- en printerdeling staat aan; al deze opties stonden al goed
    2) firewalls had ik al eens uitgezet, maar dit bood geen oplossing
    4) netwerk staat reeds op privé
    3) Ik heb geen idee wat een SMB-server is en doet en welke beveiligingsrisico’s het aanvinken met zich meebrengt, maar ik de ‘SMB 1.0/CIFS-bestandssharingondersteuning’ aangevinkt. En ik geloof mijn ogen niet: de test geeft de melding “De test is correct uitgevoerd”. Mijn testscan komt in de aangegeven netwerkmap terecht. Het gaat goed voor zowel het hoofdaccount als het lokale account.

    Dus 1000 maal dank, het probleem is opgelost. Ik heb er al zoveel tijd in gestopt, niemand die ik het vroeg wist de oplossing en u weet gewoon het antwoord. Hopelijk kunt u me nog iets uitleggen over het hoe en waarom van een SMB-server.

    1. Hallo, SMB en CIFS zijn netwerkprotocollen die worden gebruikt voor het delen van bestanden, printers, en andere bronnen tussen apparaten op een netwerk. Het stelt computers in staat om toegang te krijgen tot bestanden en andere bronnen op andere computers binnen hetzelfde netwerk. SMB 1.0 is verouderd, het wordt niet aangeraden om in te schakelen i.v.m. eerder aanvallen van o.a. ransomware. Sommige printers hebben het protocol wel nodig, zoals u printer. Het is een keuze. Succes!

 2. Hoi, heb sinds kort opnieuw Win 11 geïnstalleerd. sindsdien moet ik netwerk referenties invoeren als ik mijn andere pc’s in mijn netwerk wil benaderen. Misschien tips?

 3. L.S.
  Probleem: het maken van een netwerkverbinding.
  Systeem: Windows 11, namen van apparaat en domein (werkgroep) correct ingevoerd.
  NAS is te vinden middels pinging 192.168.178.185 (Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss). echter kan geen netwerkverbinding maken: Deze PC, rechtermuisknop, meer opties weergeven, netwerkverbinding maken: kies letter en selecteer netwerk: “NAS niet zichtbaar te vinden!!! Wat zorgt ervoor dat ik de mappen op de NAS niet zie??

  mvg Koos

  1. Hallo,
   controleer of de mappen op de NAS gedeeld zijn op het goede netwerk, of het gebruikersaccount waarmee u de NAS mappen probeert te openen de correcte rechten hebben. Ik vermoed dat er een instellingen in de NAS zelf niet goed zit. Succes!

 4. Goedemiddag ik krijg heel vaak een blauw scherm met een stopcode wat kan ik hier aan doen heb het soms drie in vijf minuten dat is vervelend

  1. Hallo, dat is vaak zeer ingewikkeld om de oorzaak te achterhalen. Als u Windows 10 of Windows 11 gebruikt weet ik uit ervaring dat het vaak voorkomt door hardware die is gekoppeld aan de PC, denk aan printers, een externe harde schijf of een ander USB apparaat. Het loskoppelen van randapparaat kunt u proberen. Ik hoop dat u hiermee iets kunt.
   Succes! Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *