Windows Cache legen, tijdelijke bestanden opruimen

Meest gelezen tips
Stefan
Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Help ook andere mensen

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om dit artikel te delen.

De Windows Cache, ook wel tijdelijk bestanden kunt u legen. Door het legen van de Windows cache-bestanden kunt u problemen oplossen in Windows, schijf ruimte vrijmaken en de systeemprestaties verbeteren.

Wat is cache? De cache zijn tijdelijke bestanden die door verschillende programma’s op het systeem worden opgeslagen om bij volgende pogingen een taak sneller te kunnen uitvoeren. Windows en browsers maken cache aan. Na verloop van tijd hoopt de cache zich op uw PC en neemt veel opslagruimte in beslag, wat leidt tot prestatieproblemen.

In dit artikel leg ik u uit hoe u van verschillende Windows-onderdelen de cache bestanden kunt legen.

Dit artikel is van toepassing op Windows 10 en Windows 11. In Windows 11 zien de instellingen er net anders uit maar het werkt nog op exact dezelfde manier.

Windows Cache legen

Tijdelijke bestanden legen

Om te beginnen gaan we de tijdelijke bestanden die Windows gebruikt legen.

In het Windows zoekvenster type: Schijfopruiming. Klik op de Schijfopruiming instellingen in Windows.

schijfopruiming starten in windows

In het schijfopruiming hulp-programma, vink de optie: Tijdelijke bestanden aan. Klik daarna op de Systeembestanden opschonen knop om de Windows cache bestanden (tijdelijke bestanden) op te schonen.

tijdelijke bestanden opruimen windows

De Windows cache bestanden worden nu opgeschoond. Hiermee komt meteen ook wat schijfruimte vrij, de hoeveelheid schijfruimte kunt u zien aan de rechterzijde van de specifieke optie.

windows bestanden opschonen

DNS-cache legen

Een andere vorm van cache is de DNS-cache. DNS-cache wordt gebruikt om informatie over DNS-records op te slaan om de laadtijd te verkorten bij het omzetten van een IP-adres naar een web-adres.

In de Windows zoekbalk type: Opdrachtprompt. Open het Opdrachtprompt als Administrator (beheerder).

opdrachtprompt openen windows

In het Opdrachtprompt type: ipconfig /flushdns om de DNS cache te wissen.

ipconfig flushdns

U heeft nu met succes de cache van de DNS-configuratie gewist.

Microsoft Store Cache wissen

Dan bestaat er in Windows ook nog een cache van de Microsoft Store. Als u problemen ondervind met de Microsoft Store is het handig om deze cache ook te wissen.

Bekijk daarna of de problemen opgelost zijn, zo niet: Problemen met de Windows Store oplossen.

In de Windows zoekbalk type: WSReset.exe

wsreset - herstel de microsoft store cache

Er verschijnt een nieuw opdrachtprompt venster en dit verdwijnt net zo snel. Daarna wordt de Microsoft Store opgestart. De Microsoft Store cache is nu gewist.

Locatiegeschiedenis cache wissen

Ook Windows houdt een locatiegeschiedenis bij, dit is ook een vorm van cache die u in Windows kunt legen. Hiermee worden alle bekende locaties gewist uit de Windows instellingen.

Klik op de Windows start knop. Klik op het tandwiel icoon aan de linkerzijde in het start-menu. Klik op Instellingen uit het menu.

windows instellingen openen

In de Windows-instellingen klik op de Privacy & beveiliging instellingen.

privacy instellingen openen windows

Klik in het linker menu bij App machtigingen op Locatie en navigeer een stukje naar beneden totdat u bij Locatiegeschiedenis wissen bent. Klik op de Wissen knop om de locatiegeschiedenis op uw apparaat te wissen.

locatiegeschiedenis cache wissen windows

U heeft zojuist gelezen hoe u vier vormen van cache in Windows kunt wissen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben, bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld of de reacties doorlezen.

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! šŸ™‚
4 REACTIES
 1. Ik heb een pc waarop windows 8.1 is geinstalleerd,maar windows 10 mislukt steeds weer en kan niet op mijn pc geinstalleerd worden
  Hopende dat u mij kan helpen’
  Alvast bedankt voor uw snelle reactie!!!

 2. hallo, mijn PC heeft de laatste tijd last van dat ie geen goede internet verbinding maakt, mijn bedraadde aansluiting leverd 500 mbps, mijn PC kon bij ’n speedtest zo’n 400 mbps realiseren, waarschijnlijk omdat de ethernetsoftware niet beter is dan dat, maar zo van de ene dag op de ander komt de speedtets niet verder dan 60 a 70 mbps. als ik op het pitogram rechts onder (beeldschermpje met stekker) klik zie ik “Ondebekend netwerk internettoegang” met daar onder ” Netwerk Geen internettoegang”

  • Hallo Gerard, het klinkt alsof u verbonden bent met een proxy of een VPN. Ik kan omdat u gereageerd heeft ook uw IP-adres zien en uw IP verwijst naar cdn77.com. Dat is een CDN oftewel Content Delivery Network. U bent dus niet direct verbonden via een Nederlandse internet provider. Ik weet niet of dit bewust of onbewust is.

   Succes! Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook deze PC Tips

Laatste tips
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ā†“ Ik help u graag!