Nieuwe opslaggroep toevoegen in Windows 11

Stefan
Nieuwe opslaggroep toevoegen in Windows 11

Via Opslagruimte kunt u in Windows 11 meerdere gekoppelde harde schijven koppelen. U maakt dan een nieuwe opslaggroep die meerdere losse schijven samenvoegt tot een virtuele schijf.

Door meerdere harde schijven te combineren, kunt u de beschikbare opslagcapaciteit vergroten zonder dat u individuele schijven hoeft te beheren. Dit is vooral handig in situaties waarin de beschikbare opslagruimte op één schijf ontoereikend is voor uw behoeften. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een back-upstrategie of het opslaan van grote bestanden verdeeld over meerdere schijven.

In deze gids leest u hoe u een nieuwe opslaggroep aanmaakt via de opslagruimte instellingen in Windows 11.

Nieuwe opslaggroep toevoegen in Windows 11

Om te beginnen opent u de instellingen. In de instellingen klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Opslag”.

Opslaginstellingen in Windows 11

In opslagbeheer klikt u rechts naast “Geavanceerde opslaginstellingen” op het pijltje naar beneden om de extra instellingen te openen. Klik vervolgens op “Opslagruimten”.

Opslagbeheer in Windows 11

Klik op “Toevoegen” om een nieuwe opslaggroep toe te voegen.

De groep opslagruimten maakt stations samen in een opslaggroep en gebruikt vervolgens de capaciteit uit de groep om virtuele stations te maken met de naam Opslagruimten. Dit helpt uw gegevens te beschermen tegen schijffouten.

Een nieuwe opslaggroep toevoegen

Selecteer de schijven die u aan de opslaggroep wilt toevoegen. Zorg dat beide schijven beschikbaar zijn.  Geef deze opslaggroep een duidelijk herkenbare naam en klik op “Maken”.

Opslaggroep aanmaken

U kunt nu de opslagruimte opties wijzigen. Geef eerst een naam in voor de opslagruimte, vervolgens de eventuele grootte (mocht u later nog schijven willen toevoegen). En daarna kunt u de tolerantie wijzigen.

Eenvoudig (geen tolerantie)

Met een eenvoudige opslagruimte wordt een kopie van uw gegevens weggeschreven, maar wordt het niet beschermd tegen fouten.

Mirror in twee richtingen

Met een tweewegsspiegel worden twee kopieën van uw gegevens geschreven, zodat u zich kunt beschermen tegen uitval van een schijf. Hiervoor zijn ten minste twee fysieke schijven in een groep vereist.

Lees ook
OneDrive "Op deze dag" herinneringen uitschakelen

Mirror in drie richtingen

Met een driewegsspiegel worden drie kopieën van uw gegevens geschreven, zodat u zich kunt beschermen tegen uitval van twee schijven. Hiervoor zijn ten minste vijf fysieke schijven in de groep vereist.

Pariteit

Met de pariteitsopslagruimte wordt pariteitsinformatie opgeslagen bij de gegevens, zodat u beschermd bent tegen uitval van een schijf. Hiervoor zijn minimaal drie fysieke schijven in de groep vereist.

Dubbele pariteit

Met een dubbele pariteitsopslagruimte wordt pariteitsinformatie opslagen bij de gegevens, zodat u bent beschermd tegen uitval van twee schijven. Hiervoor zijn minimaal vijf fysieke schijven in de groep vereist.

Maak uw keuze en klik op “Maken”.

Opslagruimte opties

U gaat nu een nieuw virtueel volume aanmaken. Geef hiervoor een duidelijke label naam in, kies een stationsletter en het gewenst bestandssysteem. Door op “Geavanceerd” te klikken kunt u een mappad koppelen en een clustergrootte selecteren voor het nieuwe volume. Klik op “Formatteren” als alle gewenste opties zijn ingesteld.

Nieuw volume formatteren

U ziet nu een nieuwe opslagruimte groep. Klik erop om deze opslaggroep te beheren.

Nieuwe opslaggroep

U kunt de opslagruimte optimaliseren en verschillende statussen bekijken van de onderliggende fysieke schijven.  Zo ziet u hoeveel groepscapaciteit er is verbruikt, het type mirroring en hoeveel er per fysieke schijf wordt verbruikt in procenten.

Opslagruimte instellingen en fysieke schijven status

Als u alles correct heeft ingesteld, dan ziet u een nieuwe virtuele schijf in de Verkenner.

Nieuwe virtuele schijf opslagruimte

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Hier leest u meer over opslagruimten in Windows. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *