Printer delen in Windows 11 werkt niet

Stefan
Printer delen in Windows 11 werkt niet

Als u nog over een printer beschikt die geen printer server functionaliteit heeft, dan dient u de printer te delen over het netwerk.

Hiervoor is printer deling beschikbaar in Windows 11. Deze functie helpt om de geïnstalleerde printer op uw Windows 11 PC te delen over het netwerk. Op deze manier kunnen andere computers, verbonden met hetzelfde netwerk, ook gebruikmaken van deze printer.

Als printer deling niet werkt, dan kunt u onderstaande stappen gebruiken om het probleem op te lossen.

Printer delen in Windows 11 werkt niet

Om te beginnen dient u ervoor te zorgen dat bestands- en printerdeling is ingeschakeld in Windows 11. Controleer ook het model printer en/of deze wordt ondersteund.

Windows firewall instellingen controleren

Als u bestands- en printer deling heeft ingeschakeld, controleer dan de Windows firewall instellingen. Schakel de firewall eerst een keer uit of geen de printer toegang via de firewall. Als u een beveiligingspakket heeft geïnstalleerd met firewall, schakel deze dan tijdelijk uit om te zien of hierna het printer deling probleem is opgelost.

In de taakbalk, klik op zoeken. In het zoekvenster type: firewall en klik op het “Firewall- en netwerkbeveiliging” resultaat.

Klik vervolgens op het actieve profiel om de firewall instellingen te beheren.

Firewall profiel

Schakel “Microsoft Defender firewall” uit. Controleer nu of de printer wel gevonden kan worden door andere netwerk clients.

Microsoft Defender firewall uitschakelen

Als u liever de firewall ingeschakeld laat, dan kunt u bestands- en printerdeling ook toestaan in de firewall instellingen. Ik raad om deze ook te controleren.

Ga één stap terug en klik op “Een app toestaan door de firewall”.

Lees ook
Meldingen die u ontvangt van Windows-beveiliging beheren

Een app toestaan door de firewall

Zorg ervoor dat “Bestands- en printerdeling” is toegestaan in de firewall. Controleer of beide profielen zijn ingeschakeld.

Bestands- en printerindeling toestaan in de Windows Firewall

Printerdeling oplossen via de probleemoplosser

In Windows 11 zijn verschillende probleemoplossers beschikbaar. Er is ook een probleemoplosser voor printerproblemen. Als er printerproblemen worden gedetecteerd zal Windows proberen deze automatisch op te lossen.

Klik op zoeken in de taakbalk. In het zoekvenster type: problemen oplossen. Klik op “Andere problemen oplossen” in het resultaat.

In de probleemoplossers klik naast “Printer” op “Uitvoeren” om de probleemoplosser te starten. Nadat Windows wat controles heeft uitgevoerd kunt u aangeven voor welke printer u problemen wilt oplossen.

Printer problemen oplossen met de probleemoplosser

Printerdelen opnieuw starten

Soms wil het uitschakelen en opnieuw inschakelen van functies nog wel eens helpen om problemen op te lossen. Zo raad ik aan om printerdeling uit te schakelen en hierna opnieuw in te schakelen. Controleer hierna of printerdeling nu wel werkt.

Open instellingen. Klik in de instellingen op “Bluetooth en apparaten” en hierna op “Printers en scanners”.

Klik op de printer die u wilt delen en hierna op “printer eigenschappen”.

Printereigenschappen

Klik vervolgens op tabblad “Delen” en schakel “Deze printer delen” uit. Klik op OK.

Deze printer delen uitschakelen

Open nu opnieuw de printereigenschappen, klik opnieuw op tabblad “Delen” en schakel de optie “Deze printer delen” in. Klik vervolgens op OK.

Deze printer delen inschakelen

Controleer nu of u de gedeelde printer op het netwerk wel kunt gebruiken. Ik hoop u dat het probleem hiermee is opgelost. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Problemen met een printer oplossen in Windows 11.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *