More
  Startpagina Handige tips Alles wat u wilt weten over Windows Defender Antivirus voor Windows 10

  Alles wat u wilt weten over Windows Defender Antivirus voor Windows 10

  Sinds Windows 10 heet Windows Defender antivirus nu Windows Beveiliging. Antivirus voor Windows is nu samengevat in een pakket genaamd Windows-beveiliging en bestaat uit een aantal onderdelen.

  Virus en bedreigings beveiliging, Accountbeveiliging, Firewall- en netwerkbeveiliging, App- en browserbeheer, Apparaatbeveiliging, Apparaat prestatie en –status en Gezinsopties.

  Deze Windows beveiligingen onderdelen worden samengevat als Windows beveiliging om Windows 10 optimaal te beschermen tegen virussen etc.

  In dit artikel leg ik u uit wat de virus- en bedreigings beveiliging functionaliteit inhoudt en hoe u deze optimaal kunt instellingen om uw apparaat met Windows 10 te beschermen.

  windows defender antivirus windows 10

  Virus en bedreigingsbeveiliging in Windows 10

  Het is belangrijk om virusbescherming in Windows 10 in te schakelen. Niet alleen biedt de ingebouwde virusbescherming voor Windows 10 bescherming tegen virussen, maar het biedt ook functionaliteit om ongewenste software te identificeren en te verwijderen.

  Windows Defender Antivirus uit oudere Windows versies zoals Windows 8 was niet heel erg goed in het detecteren van virussen, Windows 10 is daar een stuk beter in geslaagd. U kunt daarom de ingebouwde antivirus voor Windows 10 prima als standaard virusscanner gebruiken, zie hier de antivirus test.

  Antivirus voor Windows 10 inschakelen

  Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Selecteer Instellingen uit het start menu. In het instellingen menu klik op bijwerken en beveiliging.

  windows 10 bijwerken en beveiliging menu

  Links in het menu selecteer Windows-beveiliging. In het menu beveiligingsgebieden klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.

  windows-beveiliging antivirus openen

  Er wordt nu een venster geopend met de antivirus instellingen voor Windows 10.

  In de Antivirus instellingen voor Windows 10 klik op Instellingen beheren in het menu Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging.

  windows 10 antivirus inschakelen

  Hier vindt u een drietal opties die betrekken hebben op het functioneren van de Windows Defender Antivirus bescherming in Windows 10.

  Koop Antivirus software veilig online via Bol.com

  Realtime-beveiliging

  Dient altijd Aan te staan. Dit is de optie die ervoor zorgt of Windows Defender Antivirus is ingeschakeld.

  Cloudbeveiliging

  Is een optie die onbekende bestanden controleert op virussen door het bestand wat geïdentificeerd is als “mogelijk gevaarlijk” te controleren tegen de nieuwste online antivirus definities.

  Automatisch sample indienen

  Als er een bestand is geïdentificeerd die Microsoft kan gebruiken om andere mensen beter te beschermen dan is het met deze optie mogelijk om deze automatisch naar Microsoft te versturen.

  windows 10 antivirus realtime beveiliging cloudbeveiliging samples indienen

  Ik raad u aan om alle 3 de opties in te schakelen.

  Wat als U realtime-bescherming niet in kunt schakelen

  Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om Windows Defender Antivirus in te schakelen in Windows 10.

  Klik met de rechtermuisknop op de start-knop in Windows 10. Open Uitvoeren en type in het uitvoeren venster: services.msc

  U heeft nu de Windows Services geopend. In de Windows Services opties kunt u services beheren die nodig zijn voor Windows en andere software.

  Controleer of de volgende services bestaan en schakel deze services in.

  Windows Defender Antivirus Service

  Windows Defender Antivirus Network Inspection Service

  Windows Defender Advanced Threat Protection Service

  windows defender antivirus service

  Door op de servicenaam klikken met de rechtermuisknop Starten te kiezen schakelt u de gewenste service in.

  Windows Defender Antivirus scanopties

  Nu u Windows Defender antivirus met success heeft ingeschakeld is het belangrijk uw computer te controleren op virussen.

  In Windows 10 zijn er een aantal scanopties die u kunt gebruiken om virus bestanden te identificeren.

  Snelle scan

  De snelle scan in Windows Defender Antivirus zoekt in alle mappen die virussen vaak gebruikt om zich in te verbergen. Dit zijn tijdelijke mappen, de downloads map, de gebruikers map en systeem mappen.

  Volledige scan

  Deze scan spreekt voor zich, elke map, elk bestand en elk actief proces wordt gecontroleerd op virussen. Het is aan te raden om elke maand een volledig scan uit te voeren.

  Aangepaste scan

  Wilt u een specifiek bestand of map controleren op virussen dan selecteert u de aangepaste scan. Selecteert u deze optie en voert u een scan uit, dan zal Windows Defender Antivirus u eerst vragen welke locatie of bestand u wilt controleren.

  Windows Defender offline scan

  Windows Defender zal met een offline scan de meest recente antivirus definities downloaden, de computer herstarten en een snelle scan uitvoeren in een herstel omgeving zonder internet.

  Sommige virussen herstellen zich in een normale Windows omgeving met internet-connectie of starten zichzelf nog voordat Windows normaal is opgestart.

  De Windows Defender offline scan stopt dit soort virussen en verwijdert virussen zonder internet connectie in een speciale omgeving.

  Windows Defender Antivirus bedreigingsgeschiedenis

  Als Windows Defender Antivirus een bedreiging heeft gedetecteerd dan worden deze bestanden in quarantaine geplaatst.

  Bestanden in quarantaine worden geïsoleerd en kunnen geen schade meer toebrengen aan uw systeem.

  Mocht u van mening zijn dat het bestand onschadelijk is of wilt u het bestand toch toestaan, dan kunt u het bestand verwijderen uit quarantaine en terugplaatsen naar de locatie waar het bestand gedetecteerd is.

  virus verwijderen uit quarantaine windows 10

  Klik op het bestand in de lijst, en klik op herstellen om het bestand te verwijderen uit de Windows Defender Antivirus gedetecteerde virussen.

  Om meer informatie over de oorspronkelijke locatie van het bestand, het waarschuwingsniveau, de categorie en details te zien klikt u op Details weergeven.

  Controlled Folder Access

  Met de Windows 10 Fall Creators update heeft Microsoft een bescherming geïntroduceerd tegen Ransomware, namelijk de Controlled Folder Access bescherming.

  Controlled Folder Access inschakelen

  Het betekend ook wel gecontroleerde mappen toegang en is bedoeld om bestanden die wijzigingen in de mappen wilt aanbrengen die in gecontroleerde mappen toegang zijn gedefinieerd te blokkeren.

  controlled folder access windows 10

  In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

  Navigeer naar beneden in het menu en klik op Gecontroleerde mappentoegang beheren. U bent nu in de opties voor Controlled Folder Access.

  controlled folder access instellingen windows 10

  Klik op de aan-uit knop om Controlled Folder Access in te schakelen in Windows 10.

  Map toevoegen aan Controlled Folder Access

  Klik daarna op Beschermde mappen om te zien welke mappen er worden beschermd door gecontroleerde mappen toegang.

  controlled folder access mappen toevoegen

  Klik op Een beveiligde map toevoegen om mappen te beschermen tegen wijzigingen door bestanden. Elke keer als een executable, dll-bestand etc een wijziging in de beschermde mappen wilt doorvoeren krijgt u een melding of u dit wilt toestaan.

  Applicatie toestaan via Controlled Folder Access

  Als U een app wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen in mappen die u heeft beschermd middels Controlled Folder Access, klik dan op Een app toestaan via Controlled Folder Access.

  In dit menu kunt u applicatie bestanden toevoegen om onbeperkt wijzigingen door te voeren in de beschermde map(pen).

  applicatie toestaan controlled folder access windows 10

  Alsmede is het mogelijk om via OneDrive gegevens te herstellen bij een ransomware aanval.

  Bestanden of mappen uitsluiten in Windows Defender Antivirus

  Het is mogelijk om bestanden en mappen uit te sluiten voor Windows Defender Antivirus. Door het uit te sluiten van deze bestanden of mappen voorkomt u dat Windows Defender het bestand of map aanmerkt als virus.

  In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

  Navigeer naar beneden in het menu en klik op Uitsluitingen toevoegen of verwijderen. U bent nu in de opties voor het uitsluiten van specifieke mappen of bestanden.

  map of bestand uitsluiten windows defender antivirus

  Klik op een uitsluiting toevoegen om een bestand, map, specifiek bestandstype of proces uit te sluiten in Windows Defender Antivirus.

  Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging

  Het is belangrijk om ten alle tijden de Windows updates z.s.m. te installeren nadat ze door Microsoft beschikbaar zijn gesteld.

  Windows Update biedt naast updates voor Windows 10 en randapparatuur ook updates voor de virusscanner.

  De updates voor de virusscanner Windows Defender Antivirus worden automatisch gedownload en geïnstalleerd. Echter, u ook handmatig controleren op updates.

  In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Controleren op updates.

  beveiligingsupdates installeren windows 10

  Klik op de knop Naar updates zoeken om handmatig te controleren op beveiligingsupdates en waar nodig te installeren.

  Heeft u naast Windows Defender een goed Antivirus programma nodig? Koop veilig en direct via Bol.com.

  Ik hoop dat dit artikel u geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in de instellingen van Windows Defender Antivirus voor Windows 10. Heeft u vragen dan kunt u deze stellen onderaan in de instructie of in ons nieuwe forum.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  11 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  11 Reacties
  Oudste
  Nieuwste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Rob
  Rob
  1 jaar geleden

  Klopt het dat Windows Virus- beveiliging wordt uitgeschakeld als er een ander bescherming (bijv. Avast} geïnstalleerd wordt?
  Is de Windows beveiliging voldoende?

  Rini Pieters
  Rini Pieters
  11 maanden geleden

  Het Symbool van Windows beveiliging is niet meer zichtbaar op de taakbalk onderin bij het klokje, hier kon ik altijd zien of er iets aan de hand was met de beveiliging nu niet meer, heb daarom het symbool nu op de taakbalk links gezet maar dan geeft hij niks aan als er iets moet gebeuren, hoe is dit te herstellen. op mijn laptop zie ik nog wel het symbool bij het klokje, dus het is niet door een update veranderd bij alle 2 draait de 1903 versie, hoe kan ik dit oplossen.

  Rini Pieters
  Rini Pieters
  11 maanden geleden
  Antwoord aan  Stefan

  daar had ik al gekeken en nu nogmaals maar daar staat Windows beveiliging niet bij. ik gebruik Windows 10 pro versie 1903 build 18.362.418

  Rini Pieters
  Rini Pieters
  11 maanden geleden

  Nee het probleem met builds 18.362.418
  en mijn laptop met 18.362.356 en daar werkt alles goed.

  Rini Pieters
  Rini Pieters
  11 maanden geleden

  in het begin heeft het wel gewerkt met deze build.
  update verwijderen.
  Nee dat lukt niet meer de update is al meer dan 7 weken geleden dus ik kan niet meer terug, ik wacht wel tot de 1909 versie en begin dan met een schone versie hopelijk is dan alles weer OK. bedankt voor je tips.

  Rini Pieters
  Rini Pieters
  11 maanden geleden

  heb gekeken naar SecurityCenter en Windows Defender Antivirus service
  deze staan alle 2 op automatisch.
  ik heb de update KB 4517389 verwijderd
  maar dit helpt ook niet. ?
  ik heb wel Ashampoo Winoptimizer erop gehad, maar heb deze al een tijdje geleden weer helemaal verwijderd.

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  11
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x