Alles wat u wilt weten over Windows Defender Antivirus voor Windows 10

Stefan
Alles wat u wilt weten over Windows Defender Antivirus voor Windows 10

Sinds Windows 10 heet Windows Defender antivirus nu Windows-beveiliging. Antivirus voor Windows is nu samengevat in een pakket genaamd Windows-beveiliging en bestaat uit een aantal onderdelen.

Virus en bedreigings- beveiliging, Accountbeveiliging, Firewall- en netwerkbeveiliging, App- en browserbeheer, Apparaatbeveiliging, Apparaat prestatie en –status en Gezinsopties.

Deze Windows beveiligingen onderdelen worden samengevat als Windows-beveiliging om Windows 10 zo goed mogelijk te beschermen tegen virussen etc.

In dit artikel leg ik u uit wat de virus- en bedreigings- beveiliging functionaliteit inhoudt en hoe u deze zo goed mogelijk kunt instellingen om uw apparaat met Windows 10 te beschermen.

windows defender antivirus windows 10

Virus en bedreigingsbeveiliging in Windows 10

Het is belangrijk om virusbescherming in Windows 10 in te schakelen. Niet alleen biedt de ingebouwde virusbescherming voor Windows 10 bescherming tegen virussen, maar het biedt ook functionaliteit om ongewenste software te identificeren en te verwijderen.

Windows Defender Antivirus uit oudere Windows-versies zoals Windows 8 was niet erg goed in het detecteren van virussen, Windows 10 is daar een stuk beter in geslaagd. U kunt daarom de ingebouwde antivirus voor Windows 10 prima als standaard virusscanner gebruiken.

Antivirus voor Windows 10 inschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het start menu. In het instellingenmenu klik op bijwerken en beveiliging.

windows 10 bijwerken en beveiliging menu

Klik links in het menu op Windows-beveiliging. In het menu beveiligingsgebieden klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.

windows-beveiliging antivirus openen

Er wordt nu een venster geopend met de antivirusinstellingen voor Windows 10.

In de Antivirusinstellingen voor Windows 10 klik op Instellingen beheren in het menu Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging.

windows 10 antivirus inschakelen

Hier ziet u drie opties die betrekken hebben op het functioneren van de Windows Defender Antivirus bescherming in Windows 10.

Opzoek naar Antivirus software? Koop Antivirus software veilig online via Bol.com

Realtime-beveiliging

Dient altijd Aan te staan. Dit is de functie die ervoor zorgt of Windows Defender Antivirus is ingeschakeld.

Cloudbeveiliging

Is een functie die onbekende bestanden controleert op virussen door het bestand wat geïdentificeerd is als “mogelijk gevaarlijk” te controleren tegen de nieuwste online antivirus definities uit de Microsoft antivirus database.

Lees ook
Schijfgebruik 100% in Windows, dit is hoe u dat oplost!

Automatisch sample indienen

Als er een bestand is geïdentificeerd die Microsoft kan gebruiken om andere mensen beter te beschermen dan is het met deze optie mogelijk om deze automatisch naar Microsoft te versturen.

windows 10 antivirus realtime beveiliging cloudbeveiliging samples indienen

Ik raad u aan om alle drie de opties in te schakelen.

Wat als u realtime-bescherming niet in kunt schakelen

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om Windows Defender Antivirus in te schakelen als realtime-bescherming niet kan worden ingeschakeld.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop in Windows 10. Open Uitvoeren en type in het uitvoeren venster: services.msc

U heeft nu de Windows Services geopend. In de Windows Services opties kunt u services beheren die nodig zijn voor Windows en andere software.

Controleer of de volgende services bestaan en schakel deze services in.

 • Windows Defender Antivirus Service
 • Windows Defender Antivirus Network Inspection Service
 • Windows Defender Advanced Threat Protection Service

windows defender antivirus service

Door op de servicenaam klikken met de rechtermuisknop Starten te kiezen schakelt u de gewenste service in.

Windows Defender Antivirus scanopties

Nu u Windows Defender antivirus met succes heeft ingeschakeld is het belangrijk uw computer te controleren op virussen.

In Windows 10 zijn er enkele scanopties die u kunt gebruiken om virus bestanden te identificeren.

Snelle scan

De snelle scan in Windows Defender Antivirus zoekt in alle mappen die virussen vaak gebruikt om zich in te verbergen. Dit zijn tijdelijke mappen, de downloads map, de gebruikers map en systeem mappen.

Volledige scan

Deze scan spreekt voor zich, elke map, elk bestand en elk actief proces wordt gecontroleerd op virussen. Het is aan te raden om elke maand een volledig scan uit te voeren.

Aangepaste scan

Wilt u een specifiek bestand of map controleren op virussen dan klikt u op aangepaste scan. Klikt u op deze aangepaste scan en voert u een scan uit, dan zal Windows Defender Antivirus u eerst vragen welke locatie of bestand u wilt controleren.

Windows Defender offline scan

Windows Defender zal met een offline scan de meest recente antivirus definities downloaden, daarna de computer herstarten en een snelle scan uitvoeren in een herstelomgeving zonder internet.

Lees ook
Tabbladen in de Windows verkenner: Hoe werkt het?

Sommige virussen herstellen zich in een normale Windows-omgeving met internet-connectie of starten zichzelf nog voordat Windows normaal is opgestart. De Windows Defender offline scan stopt dit soort virussen en verwijdert virussen zonder internet connectie in een speciale omgeving.

Windows Defender Antivirus bedreigingsgeschiedenis

Als Windows Defender Antivirus een bedreiging heeft gedetecteerd dan worden deze bestanden in quarantaine geplaatst. Bestanden in quarantaine worden geïsoleerd en kunnen geen schade meer toebrengen aan uw systeem.

Mocht u van mening zijn dat het bestand onschadelijk is of wilt u het bestand toch toestaan, dan kunt u het bestand terughalen uit quarantaine en terugplaatsen naar de locatie waar het bestand gedetecteerd is.

virus verwijderen uit quarantaine windows 10

Klik op het bestand in quarantaine en klik op herstellen om het bestand te herstellen uit de Windows Defender Antivirus gedetecteerde virussen. Om meer informatie over de oorspronkelijke locatie van het bestand, het waarschuwingsniveau, de categorie en details te zien klikt u op Details weergeven.

Controlled Folder Access

Met de Windows 10 Fall Creators update heeft Microsoft een bescherming geïntroduceerd tegen Ransomware, namelijk de Controlled Folder Access bescherming.

Controlled Folder Access inschakelen

Het betekend ook wel gecontroleerde mappen toegang en is bedoeld om bestanden die wijzigingen in de mappen willen aanbrengen die in gecontroleerde mappen toegang zijn gedefinieerd te blokkeren.

controlled folder access windows 10

In het Windows-beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

Navigeer naar beneden in het menu en klik op Gecontroleerde mappentoegang beheren. U bent nu in de opties voor Controlled Folder Access.

controlled folder access instellingen windows 10

Klik op de aan/uit knop om Controlled Folder Access in te schakelen in Windows 10.

Map toevoegen aan Controlled Folder Access

Klik daarna op Beschermde mappen om te zien welke mappen er worden beschermd door gecontroleerde mappen toegang.

controlled folder access mappen toevoegen

Klik op Een beveiligde map toevoegen om mappen te beschermen tegen wijzigingen door bestanden. Elke keer als een executable, dll-bestand etc. een wijziging in de beschermde mappen wilt doorvoeren krijgt u een melding of u dit wilt toestaan.

Lees ook
Windows 11 update KB5032190 wil niet downloaden of installeren

Applicatie toestaan via Controlled Folder Access

Als u een app wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen in mappen die u heeft beschermd door Controlled Folder Access, klik dan op Een app toestaan via Controlled Folder Access.

In dit menu kunt u applicatie bestanden toevoegen om onbeperkt wijzigingen door te voeren in de beschermde map(pen).

applicatie toestaan controlled folder access windows 10

Evenals is het mogelijk om via OneDrive gegevens te herstellen bij een ransomware aanval.

Bestanden of mappen uitsluiten in Windows Defender Antivirus

Het is mogelijk om bestanden en mappen uit te sluiten voor Windows Defender Antivirus. Door het uitsluiten van bestanden of mappen voorkomt u dat Windows Defender het bestand of map aanmerkt als virus.

In het Windows-beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

Navigeer naar beneden in het menu en klik op Uitsluitingen toevoegen of verwijderen. U bent nu in de opties voor het uitsluiten van specifieke mappen of bestanden.

map of bestand uitsluiten windows defender antivirus

Klik op een uitsluiting toevoegen om een bestand, map, specifiek bestandstype of proces uit te sluiten in Windows Defender Antivirus.

Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging

Het is belangrijk om altijd de Windows-updates z.s.m. te installeren nadat ze door Microsoft beschikbaar zijn gesteld.

Windows-update biedt naast updates voor Windows 10 en randapparatuur ook updates voor de virusscanner. De updates voor de virusscanner Windows Defender Antivirus worden automatisch gedownload en geïnstalleerd. U kunt ook handmatig controleren op nieuwe updates.

In het Windows-beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Naar updates zoeken.

beveiligingsupdates installeren windows 10

Lees meer over Malwarebytes en bescherm uw computer tegen malware en virussen.

Ik hoop dat dit artikel u geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in de instellingen van Windows Defender Antivirus voor Windows 10.

Antivirus software is cruciaal op uw computer. Koop Antivirus op Amazon.

Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
13 reacties
 1. heb gekeken naar SecurityCenter en Windows Defender Antivirus service
  deze staan alle 2 op automatisch.
  ik heb de update KB 4517389 verwijderd
  maar dit helpt ook niet. ?
  ik heb wel Ashampoo Winoptimizer erop gehad, maar heb deze al een tijdje geleden weer helemaal verwijderd.

 2. in het begin heeft het wel gewerkt met deze build.
  update verwijderen.
  Nee dat lukt niet meer de update is al meer dan 7 weken geleden dus ik kan niet meer terug, ik wacht wel tot de 1909 versie en begin dan met een schone versie hopelijk is dan alles weer OK. bedankt voor je tips.

  1. Heb je specifieke “tweak” software geinstalleerd? Is de SecurityCenter en Windows Defender Antivirus service gestart? Controleer, start > uitvoeren > services.msc. U kunt ook update: KB 4517389 verwijderen om te testen, daarna kunt u deze gewoon weer opnieuw installeren.

  1. Ja, dan ligt het mogelijk aan de laatste update. In mijn vorige bericht heb ik een link geplaatst waarin mensen hetzelfde probleem ervaren. U kunt het volgende uitvoeren om terug te gaan naar de vorige Windows build.

   Als u binnen deze periode van 10 dagen geupdate heeft, dan kunt u deze instructies volgen om uw installatie terug te draaien en zo uw probleem op te lossen:

   Open de Instellingen app (snelkoppeling: Win+I)
   Klik op Update & Beveiliging en vervolgens op Herstel
   Klik op de knop ‘Aan de slag’ onder het kopje ‘Ga terug naar de vorige versie van Windows 10’.
   Volg de instructies.

   Om een specifieke update te verwijderen, volg dan onderstaande instructie.
   Open de instellingen en klik op “Update & beveiliging”.
   Klik op “Windows Update” aan de linkerkant en vervolgens op “Bekijk update geschiedenis”.
   Klik in het volgende scherm op “Updates verwijderen”.

 3. Het Symbool van Windows beveiliging is niet meer zichtbaar op de taakbalk onderin bij het klokje, hier kon ik altijd zien of er iets aan de hand was met de beveiliging nu niet meer, heb daarom het symbool nu op de taakbalk links gezet maar dan geeft hij niks aan als er iets moet gebeuren, hoe is dit te herstellen. op mijn laptop zie ik nog wel het symbool bij het klokje, dus het is niet door een update veranderd bij alle 2 draait de 1903 versie, hoe kan ik dit oplossen.

  1. Het probleem lijkt meer voor te komen, zie:
   https://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/all/missing-icons-of-some-apps-in-windows-10-version/0f1c24d2-3541-4266-ad55-4f389c7832d5

   U kunt het volgende proberen. Klik met de rechtermuisknop op het pijltje omhoog “icoon” links naast de tijd en de rest van de iconen. Kies uit het menu “Taakbalkinstellingen”. In het menu “Systeemvak” klik op “Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven”. Zet het icoon voor “Windows beveiliging” aan. Is hiermee het probleem opgelost?

   1. daar had ik al gekeken en nu nogmaals maar daar staat Windows beveiliging niet bij. ik gebruik Windows 10 pro versie 1903 build 18.362.418

 4. Klopt het dat Windows Virus- beveiliging wordt uitgeschakeld als er een ander bescherming (bijv. Avast} geïnstalleerd wordt?
  Is de Windows beveiliging voldoende?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *