Bestands- en printerdeling inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Stefan
Bestands- en printerindeling inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Bestands- en printerdeling is een functie in Windows waarmee Windows- apparaten bestanden, mappen en printers kunnen delen met andere computers in een netwerk.

Wanneer u in Windows 11 het delen van bestanden en printers inschakelt, kunnen andere aangesloten apparaten in hetzelfde netwerk uw gedeelde apparaten zoeken en ermee verbinden.

Bestands- en printerdeling zijn nauw geïntegreerd bij het delen van apparaten via netwerkdetectie.

Er zijn verschillende functies beschikbaar als u bestands- en printerdeling inschakelt.

De eerste is bestanden delen. Hiermee kunnen gebruikers bestanden en mappen delen en beschikbaar maken voor andere apparaten in een netwerk om deze te bekijken, te kopiëren of te wijzigen.

Ook wordt printer delen beschikbaar. Hiermee kunnen gebruikers aangesloten printers delen en beschikbaar maken voor andere apparaten in een netwerk om documenten te bekijken en af te drukken.

Windows maakt voor elk actief netwerk een apart netwerkprofiel aan. Gebruikers kunnen het delen van bestanden en printers afzonderlijk in- of uitschakelen voor een privé netwerkprofiel of een openbaar netwerkprofiel.

Bestands- en printerdeling inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Om bestands- en printerdeling in- of uit te schakelen dient u eerst het Configuratiescherm te openen. In het Configuratiescherm klik op “Netwerk en internet”.

netwerk en internet instellingen openen

Klik daarna op “Netwerkcentrum”.

Netwerkcentrum openen

Klik vervolgens links bovenin op “Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen”.

Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen

Klik vervolgens op “Bestands- en printerdeling”. Schakel deze functie in- of uit door op “Bestands- en printerdeling inschakelen” of “Bestands- en printerdeling uitschakelen” te klikken.

Sla de wijziging vervolgens op door op “Wijzigingen opslaan” te klikken.

Bestands- en printerdeling inschakelen of uitschakelen in Windows 11

 

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Dank voor uw antwoord. ik kan nu de mappen zien in mijn windows verkenner, maar bestanden zijn niet zichtbaar. De ‘betrokken’ mappen kunnen niet worden geopend.

  Wat kan daarvan de oorzaak zijn??

  DAnk

  Jan

 2. Dag Stefan,
  Bestands- en printerindeling inschakelen in Windows 11 lukt me niet met jouw aanwijzingen. Kan het zijn dat jouw schermafbeeldingen niet afkomstig zijn van win11 maar 10 of 7?
  Overigens geef je veel goede tips.

  1. Hallo, nee dit zijn afbeeldingen van Windows 11. Wat gaat er mis? Kunt u het “Configuratiescherm” niet vinden? Klik op de link in het artikel met “Open Configuratiescherm”. Om u te helpen dien ik te weten welke optie er niet werkt, of wat er eventueel niet gevonden kan worden. Hiermee zou het moeten lukken, het is mij ook gelukt 😉 Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *