Programma reageert niet. App geforceerd afsluiten in Windows

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als een programma in Windows niet reageert dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen. U kunt afwachten totdat de applicatie door Windows zelf wordt afgesloten of u kunt u het programma handmatig afsluiten. Het geforceerd afsluiten van programma’s in Windows heeft mogelijk verlies van niet-opgeslagen gegevens tot gevolg.

Als het programma in Windows niet vanzelf afsluit en de app blijft hangen in een foutmelding als “Programma reageert niet” dan kunt u zelf de app geforceerd sluiten. In dit artikel leg ik u uit hoe u een programma in Windows geforceerd kunt afsluiten.

Programma geforceerd afsluiten in Windows

App afsluiten via toetsencombinatie

Om een applicatie snel af te sluiten kunt u de toetsencombinatie ALT + F4 tegelijk indrukken op uw toetsenbord.

toetsenbord nederlands

Deze toetsencombinatie is handig als de applicatie blijft hangen maar u geen opties in Windows te zien is die u helpt het programma geforceerd te sluiten.

App afsluiten via taakbeheer

Iedere applicatie in Windows, of een Windows service wordt weergegeven in Windows taakbeheer. Taakbeheer is een applicatie in Windows om snel in te zien welke processen er in Windows actief zijn en waar nodig deze processen te starten maar ook af te sluiten.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk. In het menu klik op Taakbeheer. U kunt ook CTRL + ALT + DEL op uw toetsenbord drukken en dan Taakbeheer kiezen uit het menu.

taakbeheer openen

In taakbeheer zoekt u de applicatie die niet reageert. Klik met de rechtermuisknop op de naam van deze applicatie en kies voor Beëindigen. Het proces wordt nu door Windows geforceerd afgesloten.

applicatie geforceerd afsluiten in windows

App afsluiten via Opdrachtprompt

Het opdrachtprompt in Windows is veelzijdig. U kunt met opdrachtprompt veel problemen in Windows oplossen door het inzetten van applicaties van Microsoft. Zo kunt u ook processen sluiten via het opdrachtprompt. Dit is handig als taakbeheer niet werkt, of als u het verwerkt in een script.

In de Windows zoekbalk type: cmd. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat Opdrachtprompt. Kies Als administrator uitvoeren uit het menu.

opdrachtprompt als administrator uitvoeren

In het Opdrachtprompt cmd-let is het belangrijk om eerst de actieve Windows processen op te zoeken.

Om de actieve processen weer te geven type: tasklist in het Opdrachtprompt. U krijgt nu een lijst van actieve processen. In deze lijst dient u het proces wat u wilt sluiten te identificeren aan de procesnaam.

tasklist

In dit voorbeeld neem ik “Microsoft Edge”. De procesnaam is “msedge.exe”. In het opdrachtprompt typt u: taskkill /F /IM msedge.exe

taskkill

Taskkill is de applicatie in Windows die het proces zal afsluiten. Het argument “/F” staat voor Force, oftewel geforceerd. Het argument “/IM” staat voor image naam, oftewel de naam van het proces dat moet worden afgesloten.

Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen om een applicatie in Windows geforceerd te sluiten. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓