Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Slaapstand in Windows 11 inschakelen of uitschakelen

Deze slaapstand modus is handig, vooral voor notebook- en tabletgebruikers. U kunt met de slaapstand de levensduur van de batterij verlengen. Een bijkomend voordeel is dat uw computer of laptop in de slaapstand een minimale hoeveelheid stroom verbruikt.

In Windows 11 wordt de slaapstand automatisch ingeschakeld wanneer het batterijpercentage op een laag niveau is. Hiermee probeert Windows werk wat nog niet opgeslagen is op te slaan. Zou de computer helemaal uitvallen, zonder stroom, dan bent u niet opgeslagen werk namelijk kwijt.

Wanneer uw Windows 11 computer in de slaapstand gaat, kunt u uw werk snel hervatten door op een toets op het toetsenbord te drukken, de muis/touchpad te bewegen of op de aan/uit-knop te drukken.

Hoewel de slaapstand dus voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Wanneer een app op de achtergrond draait en uw PC is inactief gedurende een bepaalde tijd die u heeft opgegeven, zal de PC automatisch in slaapstand gaan. Als u een bestand probeert te downloaden dat nog niet compleet is, en uw PC is inactief, zal het automatisch tot slaapstand overgaan, wat leidt tot data verlies.

Wanneer u van mening bent dat de slaapstand niet zo nuttig voor u is, heeft u twee opties. Ofwel u configureert uw PC om in de slaapstand te gaan na een lange periode van inactiviteit van de gebruiker. Of u zorgt ervoor dat uw Windows 11 computer helemaal nooit in slaapstand gaat. Hoe dit werkt leest u in dit artikel.

Slaapstand in Windows 11 inschakelen of uitschakelen

Slaapstand inschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik vervolgens op “Instellingen” in het menu. In het menu klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit & accu”.

Om slaapstand in Windows 11 in te schakelen wijzigt u de volgende instellingen van “Nooit” naar een ingestelde tijdsperiode.

 • Bij gebruik van batterijstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Bij gebruik van batterijstroom, het apparaat in de slaapstand zetten na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.

De twee onderste instellingen hebben betrekking op de slaapstand van de computer. De twee bovenste spaarstand instellingen hebben betrekking op de slaapstand van het beeldscherm.

Slaapstand instellingen in Windows 11

Slaapstand uitschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik vervolgens op “Instellingen” in het menu. In het menu klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit & accu”.

Om slaapstand in Windows 11 uit te schakelen wijzigt u de volgende instellingen van de ingesteld tijdsperiode naar “Nooit”.

 • Bij gebruik van batterijstroom, het apparaat in de slaapstand zetten na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.

De twee onderste instellingen hebben betrekking op de slaapstand van de computer. Om slaapstand uit te schakelen is het van belang dat u deze instellingen aanpast naar “Nooit”.

Slaapstand instellingen uitschakelen in Windows 11

 • Bij gebruik van batterijstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het scherm uitschakelen na.

Ik raad u aan om de slaapstand instellingen van het scherm zorgvuldig in te schatten. Als u de slaapstand instellingen voor het beeldscherm aanpast naar “Nooit” dan is het mogelijk dat na verloop van tijd het beeldscherm kan inbranden als u geen schermbeveiliging heeft ingeschakeld.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
10 REACTIES
 1. Kunt u mij zeggen hoe ik de laptop helemaal uit kan zetten? Het is een Lenovo met Windows 11.

  Ik hoor graag van U.

  Met vriendelijke groet,

  Monique

 2. Hallo!

  Ik heb af en toe problemen dat mijn laptop niet meer uit de slaapstand komt, zowel op batterij als netstroom. Weet je wat het probleem kan zijn?

  De laptop is bijna nog nieuw en van goede kwaliteit, dus het zou niet mogen.

  Met vriendelijke groet,

  Michael

 3. Probleem, Als ik scherm en slaapstand instel op mijn Windows 11 computer, is die na opnieuw opstarten weer terug op de standaardwaarde. Tot nu toe is het me niet gelukt om dit op mijn waardes te houden.
  Klik met r muisknop op accu, instelling voor aan/uit en slaapstand, dan instellen van mijn waardes. Na opnieuw opstarten alles weer op 3 en 5 minuten.

  Alvast dank voor de moeite.

  • U kunt proberen het energieschema te herstellen naar standaardwaardes. Klik op zoeken in de taakbalk, zoek op “energiebeheer”. Klik vervolgens op “energiebeheerschema bewerken” en hierna op “Standaardinstellingen voor dit schema gebruiken”.

   Controleer ook of er software is geïnstalleerd die deze slaapstand instellingen terug kan zetten. Dit kan van allerlei software zijn, mogelijk herkend u er één, verwijder deze software of stel deze anders in. Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!