Slaapstand in Windows 11 inschakelen of uitschakelen

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Deze slaapstand modus is handig, vooral voor notebook- en tabletgebruikers, om de levensduur van de batterij te verlengen. In tegenstelling tot de slaapstand van Windows, verbruikt een apparaat dat in de slaapstand wordt gezet een minimale hoeveelheid stroom.

Wanneer uw Windows 11 computer in de slaapstand staat, kunt u uw werk snel hervatten door op een toets op het toetsenbord te drukken, de muis/touchpad te bewegen of op de aan/uit-knop te drukken.

Als het batterijniveau onder het kritieke niveau zakt, zet Windows het systeem standaard automatisch in de slaapstand om gegevensverlies te voorkomen, indien dit is ingeschakeld.

Uw PC kan in slaapstand gaan na 15 (als de batterij opgeladen is) of 30 (als de stekker in het stopcontact zit) minuten van inactiviteit, afhankelijk van de configuratie die u hebt ingesteld.

Hoewel de slaapstand een voordeel heeft, heeft hij ook nadelen. Wanneer een app op de achtergrond draait en uw PC is inactief gedurende een bepaalde tijd die u heeft opgegeven, zal de PC automatisch in slaapstand gaan. Als u een bestand probeert te downloaden dat nog niet compleet is, en uw PC is inactief, zal het automatisch tot slaapstand overgaan, wat leidt tot data verlies.

Wanneer u van mening bent dat de slaapstand niet zo nuttig voor u is, heeft u twee opties. Ofwel u configureert uw PC om in de slaapstand te gaan na een lange periode van inactiviteit van de gebruiker of zorgt u ervoor dat uw Windows 11 computer nooit in slaapstand gaat.

Slaapstand in Windows 11 inschakelen of uitschakelen

Slaapstand inschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik op Systeem. Klik daarna op Aan/uit.

Om slaapstand in Windows 11 in te schakelen wijzigt u de volgende instellingen van “Nooit” naar een ingestelde tijdsperiode.

 • Bij gebruik van batterijstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Bij gebruik van batterijstroom, het apparaat in de slaapstand zetten na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.

De twee onderste instellingen hebben betrekking op de slaapstand van de computer. De twee bovenste spaarstand instellingen hebben betrekking op de slaapstand van het beeldscherm.

Slaapstand inschakelen in Windows 11

Slaapstand uitschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik op Systeem. Klik daarna op Aan/uit.

Om slaapstand in Windows 11 uit te schakelen wijzigt u de volgende instellingen van de ingesteld tijdsperiode naar “Nooit”.

 • Bij gebruik van batterijstroom, het apparaat in de slaapstand zetten na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.

De twee onderste instellingen hebben betrekking op de slaapstand van de computer. Om slaapstand uit te schakelen is het van belang dat u deze instellingen aanpast naar “Nooit”.

Slaapstand uitschakelen in Windows 11

 • Bij gebruik van batterijstroom, het scherm uitschakelen na.
 • Wanneer aangesloten op netstroom, het scherm uitschakelen na.

Ik raad u aan om de slaapstand instellingen van het scherm zorgvuldig in te schatten. Als u de slaapstand instellingen voor het beeldscherm aanpast naar “Nooit” dan is het mogelijk dat na verloop van tijd het beeldscherm kan inbranden als u geen schermbeveiliging heeft ingeschakeld.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ā†“

Een bedankje mag ook! šŸ™‚
6 REACTIES
 1. Kunt u mij zeggen hoe ik de laptop helemaal uit kan zetten? Het is een Lenovo met Windows 11.

  Ik hoor graag van U.

  Met vriendelijke groet,

  Monique

 2. Hallo!

  Ik heb af en toe problemen dat mijn laptop niet meer uit de slaapstand komt, zowel op batterij als netstroom. Weet je wat het probleem kan zijn?

  De laptop is bijna nog nieuw en van goede kwaliteit, dus het zou niet mogen.

  Met vriendelijke groet,

  Michael

 3. Probleem, Als ik scherm en slaapstand instel op mijn Windows 11 computer, is die na opnieuw opstarten weer terug op de standaardwaarde. Tot nu toe is het me niet gelukt om dit op mijn waardes te houden.
  Klik met r muisknop op accu, instelling voor aan/uit en slaapstand, dan instellen van mijn waardes. Na opnieuw opstarten alles weer op 3 en 5 minuten.

  Alvast dank voor de moeite.

  • U kunt proberen het energieschema te herstellen naar standaardwaardes. Klik op zoeken in de taakbalk, zoek op “energiebeheer”. Klik vervolgens op “energiebeheerschema bewerken” en hierna op “Standaardinstellingen voor dit schema gebruiken”.

   Controleer ook of er software is geĆÆnstalleerd die deze slaapstand instellingen terug kan zetten. Dit kan van allerlei software zijn, mogelijk herkend u er Ć©Ć©n, verwijder deze software of stel deze anders in. Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ā†“ Ik help u graag!