App loopt vast? Probeer deze tips!

Stefan
proces analyseren

Windows is niet de enige bron van problemen. Veel programma’s kunnen ook tegen problemen aanlopen – daarom de eindeloze hoeveelheid nieuwe updates die een veelvoud aan bugfixes bevatten.

Na verloop van tijd kunnen ook niet ondersteunde programma’s aan de kant blijven staan, omdat nieuwe versies van Windows deze incompatibel maken. Maak u geen zorgen, er zijn manieren en middelen om oude favorieten ver voorbij hun houdbaarheidsdatum te beschikbaar houden.

Laten we eerst eens kijken wat er gedaan kan worden als programma’s plotseling stoppen met werken of helemaal niet meer reageren.

Het komt vaak voor dat programma’s bevriezen. U klikt ergens op en het programma begint plotseling tot stilstand te komen, opeens verschijnt het gevreesde ‘programma reageert niet meer’ bericht.

Stap één is om geduld te hebben: als u veel programma’s hebt gestart, dan kan Windows tijdelijk vastlopen terwijl het probeert te zoeken welke bronnen welk programma nodig heeft. Na een korte periode komen de programma’s vanzelf beschikbaar, waardoor u uw bestand kunt opslaan en verder kunt gaan met het programma.

Maar soms houdt de bevriezing niet op, zelfs niet na een minuut of langer. Als Windows u nog niet heeft uitgenodigd om het programma te sluiten of opnieuw op te starten, klik dan één of twee keer op de rode programma afsluitknop. Dit heeft meestal het gewenste effect. Ook hier kan wat geduld nodig zijn, maar wat als het helemaal geen effect heeft?

Wat te doen bij een vastgelopen applicatie

Klik dan met de rechtermuisknop op de Taakbalk en kies Taakbeheer. Als het niet reageert, probeer dan op Ctrl + Alt + Delete te drukken en wacht tot het scherm leeg is voordat u Taakbeheer selecteert in de lijst met opties die verschijnt.

Lees ook
Aanmeld wachtwoord voor gebruikersaccount verwijderen

taakbeheer openen

Wanneer Taakbeheer verschijnt, klikt u op ‘Meer details’ om het volledige scala aan opties in te zien.

taakbeheer meer details

Klik op het niet reagerend programma. Daarna kunt u proberen de app te sluiten door het proces te selecteren en op de knop ‘Taak beëindigen’ te klikken. Als dat een te drastische stap is, kunt u deze misschien herstellen door met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor ‘naar details’.

naar details taakbeheer

Dit brengt u naar het tabblad details, waar processen worden weergegeven met meer informatie over de status (uitgevoerd of onderbroken). De gebruiker die ze gestart heeft (meestal u, SYSTEEM of een SERVICE) en een PID (Proces ID).

taakbeheer proces details

Om te proberen een niet reagerend programma weer actief te maken, klikt u opnieuw met de rechtermuisknop en kiest u voor ‘proces analyseren’.

Proces analyseren biedt een lijst van alle threads die gebruik maken van of wachten op het gebruik van bronnen die ergens anders worden gebruikt, wat kan leiden tot het bevriezen van het programma.

proces analyseren

Als u hier op Proces beëindigen klikt, wordt alleen het programma beëindigd en kan dit genoeg zijn om het programma vrij te maken zonder vast te lopen. Wees er wel op voorbereid dat het hele programma wordt afgesloten.

Soms lijkt Taakbeheer geen effect te hebben. In deze omstandigheden kan het zijn dat u gedwongen wordt om opnieuw op te starten. Probeer, voordat u dit doet, alle andere programma’s en processen (inclusief de programma’s die de Notificatie van de Taakbalk uitvoeren) op normale manier af te sluiten om de app schade te minimaliseren.

Andere gerelateerde Windows tips

Lees ook
Beeldschermresolutie aanpassen in Windows 11? Dit is hoe!

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *