Windows 10 privacy instellingen aanpassen, dit is hoe!

Stefan
Windows 10 privacy instellingen aanpassen, dit is hoe!

Een van de meest beladen onderwerpen van de laatste tijd is privacy. Steeds meer mensen maken zich zorgen om privacy als het gaat om de grote spelers zoals Microsoft, Apple, Google, Facebook etc. Is uw data wel veilig en welke software inventariseert en controleert uw online activiteit?

Ook Windows staat erom bekend dat het data voor Microsoft verzameld van hen gebruikers. In Windows wordt verschillende gegevens verzameld, het gaat om de volgende gegevens.

Gemeenschappelijke gegevens; gegevens over het gebruik van producten en diensten; gegevens over de installatie en inventarisatie van software; gegevens over inhoudsconsumptie; gegevens over browsen (online activiteit), zoeken en opvragen; gegevens over intikken, typen en spraakuitingen; en gegevens over licenties en aankopen.

Volgens Microsoft worden uw gegevens verzameld om uw ervaring te personaliseren en als u dat niet wilt, kunt u bepaalde instellingen uitschakelen in de Windows-instellingen om Microsoft ervan te weerhouden u te volgen.

Windows 10 privacy instellingen aanpassen

Om te beginnen opent u de privacy-instellingen in Windows. Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen uit het menu. In de Windows-instellingen klik op Privacy.

Privacy instellingen windows

Om te beginnen opent u de Algemene privacy instellingen in Windows. Klik op Algemeen aan de linkerzijde.

Privacyopties wijzigen in Windows

U ziet hier een aantal privacy instellingen.

Laat apps uw reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-activiteit (als u dit uitschakelt, wordt uw id opnieuw ingesteld). Let op, dit blokkeert geen advertenties, maar advertenties worden alleen niet meer op uw data gebaseerd.

Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen zodat er inhoud kan worden geleverd die relevant is voor mijn locatie.

Windows het starten van apps laten traceren om de resultaten voor Start en Zoeken te verbeteren.

Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven.

Ik raad u aan om per onderdeel te beslissen of u de privacy instelling wilt in- of uitschakelen.

Om de spraak instellingen m.b.t. privacy in te stellen klikt u links op Spraak.

Windows spraakherkenning uitschakelen privacy

In de spraak instellingen kunt u uw privacy waarborgen door de Online spraakherkenning privacy instelling uit te schakelen. Als u deze functie uitschakelt dan wordt uw spraak niet meer naar Microsoft verzonden voor analyse. Alle apps die gebruik maken van spraakherkenning kunt u gewoon blijven gebruiken.

Klik links in het menu op Diagnostische gegevens.

Diagnostische gegevens

Schakel de volgende optie in. Vereiste diagnostische gegevens: alleen informatie verzenden over uw apparaat en de instellingen en mogelijkheden van het apparaat, en of het apparaat goed werkt.

We kunnen in Windows helaas niet alles verzamelde gegevens blokkeren. Door de bovenstaande optie in te schakelen kunt u de verzamelende data over uw systeem beperken.

Als u de diagnostische gegevens die zijn verzameld over uw computer wenst te verwijderen bij Microsoft dan navigeert u een stukje naar beneden in de diagnostische gegevens tot u bij Diagnostische gegevens verwijderen bent. Klik op de verwijderen knop.

Diagnostische gegevens verwijderen in Windows

Bent u ingelogd in Windows met een Microsoft-account klik dan op de link: privacydashboard om eventuele aanvullende diagnostische gegevens te verwijderen.

Activiteitsgeschiedenis is ook een instelling waarmee Microsoft gegevens over u verzameld en deze gegevens verzend naar Microsoft voor analyse. De activiteitsgeschiedenis wordt gebruikt om data terug te zetten als u inlogt op een ander apparaat met uw Microsoft-account.

Klik links in het menu op Activiteitsgeschiedenis.

Activiteitsgeschiedenis wissen in Windows

Zorg ervoor dat als u de gegevens niet naar Microsoft wilt verzenden dan “Mijn activiteitengeschiedenis verzenden naar Microsoft” uitgeschakeld is.

Om de activiteitsgeschiedenis te wissen klik u onderin op de Wissen knop. Om meer activiteitsinstellingen te beheren klikt u op de link: Activiteitgegevens van mijn Microsoft-account beheren.

Wilt u nog meer privacy in Windows schakel dan locatie voorzieningen uit. Hiermee wordt er geen locatie bepaald in Windows.

Klik links in het menu op Locatie.

Locatie instellingen uitschakelen in Windows

Klik op de Wijzigen knop in het kopje: Toegang tot locatie toestaan op dit apparaat. Wijzig de locatie-instellingen naar Uit.

Ditzelfde kunt u ook doen voor de Camera en Microfoon instellingen. Klik aan de linkerzijde op Camera en- of Microfoon en schakel deze uit indien nodig. Let op dat u onthoudt dat u deze functies heeft uitgeschakeld als u later een Camera of Microfoon aansluit en deze werkt niet dan weet u waarom.

DisableWinTracking

Als u nog meer wenst te blokkeren in Windows dan kunt u gebruik maken de applicatie genaamd DisableWinTracking. DisableWinTracking is een geavanceerde applicatie om onderdelen en servers (hostnamen en ip-adressen) die Microsoft gebruikt om data te verzamelen te blokkeren.

Let op, als u dit gebruikt kunnen bepaalde onderdelen in Windows niet meer correct werken. U kunt de standaard privacy instellingen in Windows ook weer terugzetten met deze app.

Voordat u de app download, u dient er rekening mee te houden dat uw antivirus software dit programma opmerkt als gevaarlijk en u dient de DisableWinTracking app uit te voeren als Administrator!

Ik raad u aan om de Service method op Disable te laten staan en mode privacy te gebruiken om de geselecteerde onderdelen aan de linkerzijde in te schakelen. Wenst u alles terug te zetten zoals Microsoft het ooit bedoeld heeft klik dan de Mode Revert aan en klik op Go.

DisableWinTracking

Gebruik op eigen risico. Meer informatie over DisableWinTracking leest u hier.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. ik maak gebruik van digitale postzegels van Post.nl Vele jaren werkte dat goed. Sinds een aantal dagen kan het programma mijn DYMO Label Writer 400 Turbo niet meer vinden. De werking van de printer is goed. Post.nl zegt dat het probleem bij mijn browser zit. Uitgeprobeerd met een andere browser, echter dat wekt ook niet. Op advies van Post.nl DYMO programma verwijderd en weer opnieuw geïnstalleerd echter zonder resultaat. Wat is er mis met de verbinding met Post.nl ?

    1. Hallo, hier staan wat oplossing mbt de Dymo Web Service: https://help.dymo.com/s/article/How-to-troubleshoot-DYMO-Web-Service?language=nl_NL

      Aanvullend zou u kunnen controleren wat u heeft gewijzigd sinds het niet meer werkt, software geïnstalleerd? Windows bijgewerkt naar andere versie? Antivirus geïnstalleerd? Iets in die richting.

      Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *