Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 10 privacy instellingen aanpassen, dit is hoe!

Een van de meest beladen onderwerpen van de laatste tijd is privacy. Steeds meer mensen maken zich zorgen om privacy als het gaat om de grote spelers zoals Microsoft, Apple, Google, Facebook etc. Is uw data wel veilig en welke software inventariseert en controleert uw online activiteit?

Ook Windows staat erom bekend dat het data voor Microsoft verzameld van hen gebruikers. In Windows wordt verschillende gegevens verzameld, het gaat om de volgende gegevens.

Gemeenschappelijke gegevens; gegevens over het gebruik van producten en diensten; gegevens over de installatie en inventarisatie van software; gegevens over inhoudsconsumptie; gegevens over browsen (online activiteit), zoeken en opvragen; gegevens over intikken, typen en spraakuitingen; en gegevens over licenties en aankopen.

Volgens Microsoft worden uw gegevens verzameld om uw ervaring te personaliseren en als u dat niet wilt, kunt u bepaalde instellingen uitschakelen in de Windows-instellingen om Microsoft ervan te weerhouden u te volgen.

Windows 10 privacy instellingen aanpassen

Om te beginnen opent u de privacy-instellingen in Windows. Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen uit het menu. In de Windows-instellingen klik op Privacy.

Privacy instellingen windows

Om te beginnen opent u de Algemene privacy instellingen in Windows. Klik op Algemeen aan de linkerzijde.

Privacyopties wijzigen in Windows

U ziet hier een aantal privacy instellingen.

Laat apps uw reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-activiteit (als u dit uitschakelt, wordt uw id opnieuw ingesteld). Let op, dit blokkeert geen advertenties, maar advertenties worden alleen niet meer op uw data gebaseerd.

Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen zodat er inhoud kan worden geleverd die relevant is voor mijn locatie.

Windows het starten van apps laten traceren om de resultaten voor Start en Zoeken te verbeteren.

Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven.

Ik raad u aan om per onderdeel te beslissen of u de privacy instelling wilt in- of uitschakelen.

Om de spraak instellingen m.b.t. privacy in te stellen klikt u links op Spraak.

Windows spraakherkenning uitschakelen privacy

In de spraak instellingen kunt u uw privacy waarborgen door de Online spraakherkenning privacy instelling uit te schakelen. Als u deze functie uitschakelt dan wordt uw spraak niet meer naar Microsoft verzonden voor analyse. Alle apps die gebruik maken van spraakherkenning kunt u gewoon blijven gebruiken.

Klik links in het menu op Diagnostische gegevens.

Diagnostische gegevens

Schakel de volgende optie in. Vereiste diagnostische gegevens: alleen informatie verzenden over uw apparaat en de instellingen en mogelijkheden van het apparaat, en of het apparaat goed werkt.

We kunnen in Windows helaas niet alles verzamelde gegevens blokkeren. Door de bovenstaande optie in te schakelen kunt u de verzamelende data over uw systeem beperken.

Als u de diagnostische gegevens die zijn verzameld over uw computer wenst te verwijderen bij Microsoft dan navigeert u een stukje naar beneden in de diagnostische gegevens tot u bij Diagnostische gegevens verwijderen bent. Klik op de verwijderen knop.

Diagnostische gegevens verwijderen in Windows

Bent u ingelogd in Windows met een Microsoft-account klik dan op de link: privacydashboard om eventuele aanvullende diagnostische gegevens te verwijderen.

Activiteitsgeschiedenis is ook een instelling waarmee Microsoft gegevens over u verzameld en deze gegevens verzend naar Microsoft voor analyse. De activiteitsgeschiedenis wordt gebruikt om data terug te zetten als u inlogt op een ander apparaat met uw Microsoft-account.

Klik links in het menu op Activiteitsgeschiedenis.

Activiteitsgeschiedenis wissen in Windows

Zorg ervoor dat als u de gegevens niet naar Microsoft wilt verzenden dan “Mijn activiteitengeschiedenis verzenden naar Microsoft” uitgeschakeld is.

Om de activiteitsgeschiedenis te wissen klik u onderin op de Wissen knop. Om meer activiteitsinstellingen te beheren klikt u op de link: Activiteitgegevens van mijn Microsoft-account beheren.

Wilt u nog meer privacy in Windows schakel dan locatie voorzieningen uit. Hiermee wordt er geen locatie bepaald in Windows.

Klik links in het menu op Locatie.

Locatie instellingen uitschakelen in Windows

Klik op de Wijzigen knop in het kopje: Toegang tot locatie toestaan op dit apparaat. Wijzig de locatie-instellingen naar Uit.

Ditzelfde kunt u ook doen voor de Camera en Microfoon instellingen. Klik aan de linkerzijde op Camera en- of Microfoon en schakel deze uit indien nodig. Let op dat u onthoudt dat u deze functies heeft uitgeschakeld als u later een Camera of Microfoon aansluit en deze werkt niet dan weet u waarom.

DisableWinTracking

Als u nog meer wenst te blokkeren in Windows dan kunt u gebruik maken de applicatie genaamd DisableWinTracking. DisableWinTracking is een geavanceerde applicatie om onderdelen en servers (hostnamen en ip-adressen) die Microsoft gebruikt om data te verzamelen te blokkeren.

Let op, als u dit gebruikt kunnen bepaalde onderdelen in Windows niet meer correct werken. U kunt de standaard privacy instellingen in Windows ook weer terugzetten met deze app.

Voordat u de app download, u dient er rekening mee te houden dat uw antivirus software dit programma opmerkt als gevaarlijk en u dient de DisableWinTracking app uit te voeren als Administrator!

Ik raad u aan om de Service method op Disable te laten staan en mode privacy te gebruiken om de geselecteerde onderdelen aan de linkerzijde in te schakelen. Wenst u alles terug te zetten zoals Microsoft het ooit bedoeld heeft klik dan de Mode Revert aan en klik op Go.

DisableWinTracking

Gebruik op eigen risico. Meer informatie over DisableWinTracking leest u hier.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!