14 Mac OS X tips die u (mogelijk) nog niet wist?

Stefan

Het is bijzonder wat je allemaal met een Mac kunt doen. In dit artikel een aantal kleine tips en tricks om de ervaring met uw Mac computer uit te breiden.

Leer meer over draadloze connecties zoals Bluetooth en Airdrop, QuickTime player, nieuwe Mac beveiliging mogelijkheden en hoe u uw Mac kunt herstellen bij problemen.

Lees de tips door en mogelijk zit er een bij die u nog niet kent!

14 handige Mac OS tips

Wijzig de plaats van een venster

Een venster op uw Mac kunt u verplaatsen naar de linker of de rechterzijde van het scherm. Op deze manier kunt u automatisch een aantal vensters naast elkaar positioneren.

Open een venster, klik en houdt de groene knop ingedrukt om het context menu voor venster positionering te openen.

venster wijzigen mac

Sidecar schermdeling

Als u over een iPad beschikt met een Apple pencil dan kunt u uw Mac bedienen of PDF documenten annoteren op uw Mac.

Druk op de CMD knop en spatiebalk op uw Mac, in het Spotlight venster zoek op: Sidecar, open Sidecar en verbind met uw iPad (zorg wel dat de iPad aanstaat en ingelogd is met hetzelfde Apple ID & draadloos netwerk).

sidecar apple

Als u verbonden bent kunt u in principe uw Mac bedienen via uw iPad. Persoonlijk vind ik het handig om documenten op mijn Mac snel te ondertekenen met een Apple pencil.

Airdrop bestanden verzenden

Airdrop is een handige functie om bestanden over te zetten van een iPad, iPhone naar uw Mac of vice versa. Als u Airdrop wilt gebruiken dient wifi en bluetooth geactiveerd te zijn op beide apparaten zowel de ontvanger als de verzender.

De apparaten die beide over Airdrop beschikken moeten ook bij elkaar in de omgeving zijn op maximaal 10 meter afstand.

Open Finder, klik in het linker menu op Airdrop. Als u Airdrop geopend heeft dan verschijnen alle apparaten in de buurt in het Airdrop venster. Selecteer een bestand en sleep deze op het apparaat in het Airdrop venster. Het bestand wordt nu verzonden naar dit apparaat.

airdrop mac

Om Airdrop vanuit een iPhone of iPad te gebruiken, selecteert u bestand op uw iPhone of iPad en het delen icoon. Selecteer Airdrop uit het context menu. Daarna selecteert u het apparaat wat in de lijst verschijnt en wordt het bestand of een foto verzonden.

airdrop bestand delen iphone ipad

Bluetooth apparaten koppelen

Uiteraard kunt u ook in Mac OS X apparaten die bluetooth ondersteunen koppelen aan uw Mac. Om een apparaat te koppelen moet het bluetooth apparaat wat u wilt koppelen wel eerst in verbind-modus staan (pairing mode). Om het apparaat in pairing mode te krijgen dient u de instructie van de leverancier te volgen, dit verschilt per apparaat.

Open de bluetooth instellingen vanuit het Mac menu.

bluetooth instellingen mac

Een nieuw apparaat wat u wilt koppelen moet nu verschijnen in de lijst van gevonden bluetooth apparaten.

bluetooth apparaten verbonden mac

Klik op het apparaat om er een bluetooth verbinding mee te maken. Als u eenmaal een apparaat aan uw Mac heeft gekoppeld hoeft u dit niet nogmaals te doen, het apparaat verbind de volgende keer automatisch.

Om een apparaat te verwijderen uit de bluetooth verbindingen selecteert u het uit de lijst en klikt u op het X icoon. Het bluetooth apparaat is nu niet meer gekoppeld via bluetooth met uw Mac.

Bestanden snel weergeven

De tool bestanden snel weergeven (zo heb ik het genoemd want ik weet niet hoe Apple het noemt..) kan bestanden weergeven zonder ze te openen. U selecteert een bestanden, een foto of een document en klikt op de spatie knop op uw toetsenbord.

Er verschijnt nu een nieuw venster met een vergrote weergave van het bestand. Daarna kunt u het bestanden openen in de daarvoor bedoelde bewerker. U hoeft op deze manier niet de bewerker te openen om de inhoud van een document of vergrootte versie van een foto in te zien, scheelt weer tijd!

snelle weergave bestanden mac

Bestanden snel weergeven met markering

In navolging van het snel weergeven van bestanden kunt u ook snel bestanden bewerken sinds Mac OS Mojave. Als u een afbeelding bestand selecteert en daarna op de spatiebalk drukt krijgt u een vergrootte weergave. In de vergrootte weergave ziet u bovenin een markering teken. Door op het markering teken te klikken krijgt u een nieuwe reeks aan opties om de afbeelding te bewerken.

Met deze opties kunt u afbeeldingen markeren en aanpassen zonder een foto bewerker te openen op uw Mac.

bestanden snel markeren mac

Gatekeeper beveiliging instellingen

De eerste keer dat u een applicatie opent controleert gatekeeper (dat is Apple’s ingebouwde beveiling tool) of de applicatie van een bekende ontwikkelaar afkomstig is. Als deze applicatie onbekend is bij Apple dient u via Gatekeeper toestemming te verlenen.

Lees ook eens Mac opschonen en sneller maken.

Open in de linker bovenhoek het Apple menu. Selecteer systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Beveiliging en Privacy.

systeemvoorkeuren mac

In het tabblad: Algemeen klik op de knop Open Toch, deze bevind zich onderaan.

beveiliging en privacy instellingen mac

Ik heb hier geen goede afbeelding van omdat ik dit soort software niet start op mijn Mac. Sommige mensen wel en daarvoor deze informatie.

Autorisatie goedkeuren met Apple Watch

Als uw Mac en Apple watch beide beschikken over de laatste updates dan kunt u met uw Apple Watch goedkeuring geven voor zaken waarvoor u normaliter uw Mac beheerders wachtwoord dient in te geven.

Als u Mac en Apple Watch beide gekoppeld zijn aan hetzelfde Apple ID dan kunt u door dubbel te klikken aan de rechterzijde van de Apple Watch goedkeuring geven voor autorisatie.

apple watch wachtwoord doorgeven

Dit is handig maar vergeet niet uw beheerderswachtwoord…

Quicktime

Als u een video afspeelt met Quicktime dan beweegt u de muis over het venster om de knoppen zoals pauze, verder, stop etc weer te geven.

quicktime player

Om het Quicktime venster tijdelijk te verkleinen klikt u op het icon aan de rechterkant, u maakt het venster dan kleiner en het blijft als picture-in-picture mode boven alle andere vensters hangen.

picture in picture quicktime

Media synchronisatie

De applicaties Muziek, TV and Podcasts vervangen iTunes. Als u media aankoopt zoals muziek een film etc dan worden deze bestanden gesynchroniseerd over iCloud, dat wil zeggen dat als u aangekochte films en muziek beschikbaar zijn op alle Apple apparaten waaraan hetzelfde Apple ID gekoppeld is. Handig, zo mist u niks.

apple tv

Alleen leesbaar systeem

In Mac OS Catalina is het systeem een alleen lezen systeem. Dit zorgt ervoor dat het onmogelijk is om systeembestanden te overschrijven en daarmee het besturingssysteem te beschadigen. Het alleen lezen systeem houdt uw data apart van alle andere data op uw Mac, wel zo veilig!

Apple ID informatie op een plek

Als u links in het menu op het Apple logo klikt, dan Systeemvoorkeuren uit het menu selecteert dan komt u in de Mac instellingen. Klik nu rechts bovenin op het Apple ID menu.

apple id instellingen

U heeft nu alle Apple ID instellingen op een plek. U kunt in dit overzicht welke applicaties op uw Mac iCloud gebruiken, hoeveel iCloud opslag u nog over heeft en welke apparaten u ooit heeft gekoppeld aan uw Apple ID.

apple id overzicht

Beheer apparaten

Als u apparaten fysiek verbind met uw Mac dan verschijnen deze apparaten in Finder aan de linkerzijkant. In het Finder venster kunt u apparaten beheren, zoals zoeken naar updates, een iCloud back-up maken, terugzetten van back-ups etc en het herstellen van b.v. een iPhone of iPad.

apparaten beheren mac

Mac herstellen via herstelmodus

Als er problemen zijn met uw Mac door een update of een ander probleem dan kunt u uw Mac simpel herstellen. Herstart uw Mac druk na het horen van de opstart toon of net na het zien van het Apple logo op de CMD + R knop op uw toetsenbord. Houd deze knoppen ingedrukt om in herstelmodus uw Mac te herstellen.

mac herstelmodus

U kunt op deze manier Mac OS opnieuw installeren of Time Machine back-ups terugzetten om problemen op te lossen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen