Applicaties verwijderen Mac: Dit is hoe u Mac software verwijderd!

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Help ook andere mensen

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media en help ook andere mensen.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen.

Applicaties verwijderen Mac? Een van de grootste verschillen tussen Windows en Mac is de manier waarop de programma’s kunnen worden verwijderd. Als je ook een Windows-gebruiker bent, weet je dat de procedure voor het verwijderen van programma’s op een Mac aanzienlijk verschilt. Er is geen Configuratiescherm waarin je je programma’s kunt vinden en verwijderen.

Op de Mac kun je op verschillende manieren programma’s verwijderen die je niet meer nodig hebt. Het verwijderen van programma’s op een Mac is zelfs veel eenvoudiger dan op een Windows-pc. Dat komt voor een groot deel door de manier waarop de programma’s op een Mac-machine zijn geïnstalleerd. Er hoeft namelijk geen proces doorlopen te worden, tenminste niet altijd…

Net als bij elke andere computer of smartphone wordt je Mac vooraf voorzien met enkele standaardprogramma’s. Apple vindt dat deze programma’s essentieel zijn en dat je ze nodig hebt om je standaard taken uit te voeren.

Daarom kunnen deze standaard programma’s niet worden verwijderd. Je Mac voorkomt dat je ze verwijdert, en zelfs als je er op de een of andere manier in slaagt ze te verwijderen, komen ze terug met de volgende macOS-update.
Enkele van deze programma’s zijn o.a. Notes, Photos, Safari, Stickies en TextEdit.

Applicaties verwijderen Mac

Applicaties verwijderen op uw Mac is erg simpel. De meeste applicaties kunt u vinden in de Applicaties folder op uw Mac, deze Applicatie folder bevat alle geïnstalleerd software.

Open de Applicatie folder middels Finder, klik in het de taakbalk op Finder.

applicaties mac osx

In het Finder menu selecteert u aan de linkerzijde Apps.

applicatie verwijderen mac osx

In de lijst van Applicaties klikt u met de rechtermuis knop op de software die u wilt verwijderen en selecteert u verplaats naar prullenbak uit het menu.

De applicatie wordt nu in het geheel in de prullenbak geplaatst waarna u de prullenbak leeg kunt maken om de software volledig te verwijderen.

Configuratiebestanden verwijderen

Terwijl u het programma op uw Mac hebt verwijderd, kunnen sommige van de configuratiebestanden voor het programma nog steeds op je Mac computer aanwezig zijn.

Als je een programma installeert, worden namelijk niet alleen de programma’s aan je Mac toegevoegd, maar ook een aantal andere bestanden die aan het programma zijn gekoppeld.

Een van de manieren om deze bestanden te wissen is door ze handmatig op uw computer te lokaliseren en ze vervolgens te verwijderen. Meestal bevinden deze bestanden zich in de map Bibliotheek.

Open Finder en houdt de Option knop op uw toetsenbord ingedrukt.

Klik bovenin in het Mac menu op Ga en selecteer Bibliotheek uit de lijst. Als u de option knop op uw toetsenbord niet ingedrukt houdt is de Bibliotheek optie niet zichtbaar in het menu.

finder bibliotheek mac osx

Open in de Bibliotheek map de mappen: Application Support, Cache en Preferences. In deze folders bevinden zich bestanden die geassocieerd zijn met de applicatie die u mogelijk heeft verwijderd. Deze folders hebben vaak dezelfde naam als de applicatie, u kunt deze folders verwijderen nadat u de applicatie uit de eerste stap heeft verwijderd.

bibliotheek folder mac osx

U doorzoekt dus drie mappen, Application Support, Cache en Preferences naar mappen met dezelfde naam als de applicatie die u heeft verwijderd. Deze mappen met dezelfde naam als de applicatie kunt u verwijderen.

Application Support folder mac osx

Dit is de manier om applicaties handmatig te verwijderen van uw Mac computer. Er is echter een simpelere manier om de applicatie op te schonen zonder dat u applicaties handmatig hoeft te verwijderen.

Applicaties verwijderen van uw Mac met software

Er is tegenwoordig ook voor Mac handige software beschikbaar die software en bijbehorende cache en instellingen voor u kan verwijderen. U hoeft dan niet telkens door de Applicatie folder opzoek naar software en in de Application Support, Cache en Preference folder opzoek naar geassocieerde mappen, dit doet de software voor U.

Download CleanMyMac

Open CleanMyMac, in het linker menu opent u Apps > Verwijderaar.

Er wordt een venster geopend met alle geïnstalleerde software en applicaties op uw Mac.

In dit nieuwe venster, selecteert u de software die u wilt verwijderen klikt u op de ronde verwijderen knop. De applicatie en alle bijbehorende bestanden op uw Mac worden opgezocht en verwijderd.

Applicaties automatisch verwijderen Mac Osx

U kunt de software sorteren op alle software, ongebruikte software, restjes (dit zijn de cache en configuratie bestanden), applicaties uit de AppStore, of op een bepaalde leverancier.

Op deze manier kunt u snel selecteren en zoeken op bijvoorbeeld overbodige applicaties. Aanrader om de geïnstalleerde applicaties maandelijks eens na te lopen.

Ik raad u aan onze gids over hoe u uw Mac kunt opschonen en sneller kunt maken te lezen. In deze gids vind u meer informatie om uw Mac in top conditie te houden!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂
4 REACTIES
  1. ik heb op een bijlage van een pishing mail geklikt maar niet laten uploaden
    ik ben nu op zoek in mijn configuratiescherm naar een geüploade programma maar vind geen recent programma
    hopelijk heb ik goed gezocht

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Laatste tips
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!