Time Machine instellen in Mac OS, Dit is hoe Time Machine werkt

Meeste gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

Het hulpprogramma voor back-up van de Time machine is een zeer belangrijk onderdeel van het MacOS besturingssysteem.

Time machine maakt incrementele back-ups van uw bestanden naar een opgegeven locatie, zoals een externe harde schijf. Deze bestanden kunnen later worden doorzocht en hersteld door Time Machine uit te voeren.

Time machine instellen

Sluit een externe harde schijf via USB, FireWire of Thunderbolt aan op uw Mac. De externe HD moet minstens zo groot zijn als de harde schijf van uw Mac. Hoe groter de externe schijf, hoe verder terug in de tijd u back-ups kunt opslaan.

Open de Systeemvoorkeuren en klik op Time Machine.

time machine instellen mac os

Klik op de knop Schijf selecteren… en u krijgt een venster te zien met een overzicht van de aangesloten stations. Selecteer de schijf waarop u uw back-ups wilt opslaan.

Als uw externe schijf nog niet is geformatteerd als ‘Mac OS Extended (Journaled)’, nodigt Time Machine u uit om deze te wissen en opnieuw te formatteren.

Als u ervoor kiest om uw schijf opnieuw te formatteren, worden alle gegevens die momenteel op de aandrijving wordt gewist.

Mogelijk krijgt u een pop-up met de vraag of u de aangesloten schijf wilt gebruiken met Time Machine. Klik op

Beslis later, zodat de instellingen van de Tijdmachine eerst naar uw wensen kunnen worden geconfigureerd.

time machine backup instellen

Zodra uw externe schijf correct is aangesloten, kunt u altijd toegang krijgen tot Time Machine door de systeeminstellingen te openen.

Time machine backup maken

Er is een optie om back-ups te versleutelen. Om deze te activeren, klikt u op de knop Schijf selecteren en kiest u vervolgens uw Time Machine schijf in de sectie Beschikbare schijven.

reservekopieen maken mac

Vink de optie Back-ups coderen aan en klik vervolgens op Gebruik schijf.

U wordt uitgenodigd om een wachtwoord toe te voegen en een hint voor het geval u het vergeet. Doe dit en niemand heeft toegang tot uw back-ups zonder dit wachtwoord.

time machine instellingen mac osx

U krijgt nu een venster te zien waarin de status van uw huidige geselecteerde schijf wordt weergegeven, die voor uw Time Machine-back-ups moet worden gebruikt. Dit venster laat u weten hoeveel ruimte er beschikbaar is, evenals de datum van uw oudste en laatste back-up en wanneer de volgende back-up zal plaatsvinden.

Standaard is Time Machine geconfigureerd om een back-up te maken van alle
gegevens op de harde schijf van uw Mac.

bestand of map niet backuppen mac

Als u op de knop Opties klikt, kunt u locaties op de harde schijf van je Mac toevoegen waarvan geen back-up moet worden gemaakt.

Als u een nieuw item wilt uitsluiten, drukt u op het ‘+’-pictogram om de bestands browser weer te geven.

Blader naar het bestand of de map waarvan u geen back-up wilt maken. willen opnemen in uw back-ups, en klik op de knop Uitsluiten.

Om een item te verwijderen uit de lijst met uitgesloten backup-items, klikt u één keer op het item om het te markeren en klikt u vervolgens op het icoon.

U kunt uw wijzigingen annuleren of opslaan om terug te keren naar het vorige scherm. Het item dat u hebt verwijderd, wordt uit de lijst verwijderd en wordt opnieuw gebackupt met
uw Mac’s volgende Time Machine back-up.

Om een bestand op te halen uit Time Machine, kies Time Machine uit het de mac menu balk.

activeer time machine

Kies het bestand dat u zoekt uit het venster.

time machine bestand map terugzetten

U kunt een oudere versie van een huidig bestand of een bestand dat u hebt verwijderd te pakken krijgen. Wanneer u het hebt gevonden, markeer het en druk op Zet terug.

Navigeren door meerdere backups doet u door op de pijltjes te drukken om de datum te selecteren.

Het is belangrijk dat u uw Time Machine back-ups gescheiden bewaard van uw andere Mac gegevens. Partitioneer bijvoorbeeld nooit een harde schijf en bewaar gegevens op de ene partitie en Time Machine back-ups op de andere. Als u dat wel doet, gaan zowel uw gegevens als uw back-ups verloren als de harde schijf uitvalt.

Gebruik CleanMyMac X om Time Machine back-ups op uw Mac kleiner te maken en hiermee ruimte te besparen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Aanbevolen voor jou

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

478 Artikelen303 REACTIES

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernst Jansen

Beste Stefan, ik heb op mijn iMac (late 2013) op een USB-poort een externe SSD als opstartschijf geplaatst, waarbij de HD nog in de Mac zit. De HD heb ik daartoe gekloond naar de SSD en ingesteld als opstartschijf. Ik gebruik roulerend 3 verschillende HD’s als backup schijf voor TimeMachine, die automatisch een backup maakt na het handmatig aansluiten van één van deze HD’s op een USB-poort. Mijn vraag is nu: maakt TimeMachine in de nieuwe situatie een backup van de nieuwe opstartschijf SSD of nog steeds van de oude HD in de Mac? Of anders gezegd; is het noodzakelijk… Lees verder »

Ernst Jansen

Hoi Stefan, bedankt voor je antwoord en het blijft voorlopig wat lastig. Ik vind in de Ga naar-map slechts 1 map die verwijst naar de iPhoto Library. Waar dus de uurlijkse TimeMachine opslag is blijft onduidelijk, maar is ook niet van wezenlijk belang zolang je maar zonodig iets kan terugzetten. Bij aansluiten van een externe HD voor een incrementele volledige backup, zie ik dat deze nu zowel de schijf in de Mac als ook de externe SSD backupt. Een eerste stap is dus nu deze schijf uit het overzicht van beschikbare backup-schijven te verwijderen en dan weer toe te voegen;… Lees verder »

Ernst Jansen

TimeMachine blijft van beide, interne HD en externe SSD, een backup maken. Ik heb de interne HD nu gewist, dat scheelt iig tijd en opslagruimte. Updates van het systeem komen nu ook op de enig juiste plek terecht neem ik aan.
Het uit de lijst halen van voor backup beschikbare schijven en weer opnieuw instellen als zodanig heeft geen verschil gemaakt. Beide schijven worden gebackupt. De interne HD is daarin nu een lege map.
mvg Ernst

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
5
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x