Computer beschermen tijdens het surfen op internet

Het is belangrijk om uw computer te beschermen tijdens het surfen op internet. Er bevinden zich op het internet allerlei gevaren. Denk hierbij aan de welbekende virussen, vervelende reclames, phishing aanvallen et cetera.

Maar hoe bescherm je uw computer nu tegen dit soort gevaren zonder al teveel moeite en voor elk probleem een apart stuk software te hoeven installeren. Het begint bij kennis, weten wat u doet en welke gevaren er spelen. De meeste problemen die zich voordoen op uw computer, voortvloeien uit de onwetendheid van de mens.

Social engineering is hier een goed voorbeeld van, u ontvangt een e-mail van uw bank, opent de bijlage en de computer is overgenomen door cybercriminelen. Als u van tevoren wist dat u bank nooit om inloggegevens vraagt dan had dit probleem voorkomen kunnen worden. Dit is maar een voorbeeld, echter mensen trappen erin.

Cybercriminelen zoeken het niet zozeer maar bij de problemen in de software maar bij de mens, social engineering o.a.

Computer beschermen tijdens het surfen op internet

Heeft een website https?

Als u gaat internetbankieren, of u koopt iets op het internet is het belangrijk dat de website een https verbinding legt tussen uw computer en de website. Hiermee wordt voorkomen dat cybercriminelen data ontvangen en deze zomaar kunnen uitlezen. U herkent een website met https aan het groene slotje in de browser voor het adres van een website.

Gebruik sterke wachtwoorden

Simpele wachtwoorden worden gekraakt, en dat duurt niet lang. Cybercriminelen gebruiken rainbow tables om snel wachtwoorden te kraken. Als u moeilijke wachtwoorden gebruikt wordt de kans dat ze uw wachtwoord kraken een stuk minder. Een richtlijn is 12 tekens, met hoofdletter(s) en een apart teken als een uitroepen teken of hashtag en cijfer.

Gebruik ook voor alle service of websites een ander wachtwoord.

Lees ook
Achtergrond van het Windows vergrendelscherm wijzigen

Twee factor authenticatie

Twee factor authenticatie is een techniek die het inlog proces verdeeld in 2 stappen. U gebruikt bijvoorbeeld een login en wachtwoord, en bij de goede combinatie word een sms verzonden de bevestiging van het inloggen. Als de service die u gebruikt dit ondersteunt, raden we aan deze in te schakelen. Mocht de crimineel dan toch inloggen, zal de sms de crimineel niet bereiken en bent u meteen op de hoogte van de geslaagde inlog poging.

Zend geen wachtwoorden of andere belangrijke data per e-mail

De meeste e-mail is niet encrypted (versleuteld). Daarmee is het voor criminelen simpel om data via e-mail te onderscheppen. Als dat is gelukt en de data niet is versleuteld kunnen ze letterlijk uw e-mail uitlezen. Staat daar belangrijke data in dan is deze zichtbaar voor de crimineel.

Social engineering, ben u ervan bewust

Zoals we in het begin al aangeven spelen criminelen in op de fouten van de mens, social engineering genaamd. Ze sturen u van allerlei mail of smsjes en zelfs telefoontjes om data te ontfutselen. Bent u er altijd van bewust wat er gevraagd wordt en/of dit wel nodig is. De bank bijvoorbeeld vraagt nooit om inloggegevens, ze beheren uw rekening en hebben daarom geen inlogcodes of iets nodig om te controleren.

Houd u computer up-to-date

Zorg dat u altijd de laatste versie van Windows heeft, de laatste updates, de nieuwste browser en een up-to-date antivirus pakket. Hiermee voorkomt u een hoop problemen. De techniek kan al veel voorkomen en door altijd de laatste versie van de techniek te gebruiken kunt u zelf als u een fout maakt door de techniek worden gestopt.

Lees ook
Internet Explorer sneller maken

Gebruik een wachtwoord manager

Veel wachtwoorden onthouden is onmogelijk, of in ieder geval veel werk. U kunt op het internet genoeg software vinden die u wachtwoorden versleuteld op uw computer kunnen opslaan. Ze kunnen u er ook op attenderen dat u wachtwoord gewijzigd moet worden, of dat u een slecht makkelijk wachtwoord gebruikt. Vele handige dingen die u veel werk uit handen nemen. Een goed voorbeeld hiervan, en aanrader is KeePass.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Share

Geholpen?

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Of heeft u nog een vraag?

Heeft u nog een vraag? Krijg gratis en snel hulp op het PC Tips forum.
Onze IT experts helpen u graag.

Blijf up-to-date!

Ontvang elke 2 weken onze nieuwsbrief met de laatste PC tips
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen